Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aşırı hızlı

- OKAN ALTAN okan.altan@dunya.com

Piyasa değeri 16 milyar doları aşan Vietnam’ın en büyük çok sektörlü özel şirketi VinGroup, 2018'de ülkesinin ilk yerli otomobil markası VinFast’ı yarattıkta­n sonra, Avustralya’da General Motors’un test tesisleri satın alınmış ve şimdi de otomotivin elektrik trendindek­i ilk ürünleriyl­e şimdi uluslarara­sı pazarlara açılıyor.

3 yılda dev adımlar atan VinFast, 6 ay önce Vietnam iç pazarına yönelik ilk elektrikli otomobili VF e34’ü göstermiş ve 3 ay öncesine kadar da 25 binden fazla sipariş ile rekor kırmıştı. Şu anda ise eski VW yöneticisi ve Opel’in son CEO’su Michael Lohschelle­r’in yönetimine geçtiği VinFast, ABD, Kanada ve Avrupa yollarına, benim de geçen ay İtalya Pininfarin­a’da incelediği­m, premium elektrikli araç modellerin­i çıkarmak için geri sayımda. 2022'de satılmaya başlanacak, özel bir modüler platformu paylaşan iki yeni lüks modelini 17 Kasım’da Los Angeles otomobil fuarında gösterecek olan VinFast’ın dahili Ar-Ge çalışmalar­ından başka sinerjik “Küresel Zeka Bağlantısı" stratejisi­nde; Pininfarin­a, AVL, Aptive, BMW, Bosch, EDAG, FEV, GM, Magna Steyr, ZF, LFP batarya tekniğinde Gotion High-Tech, yüzde 100 katı hal bataryalar için ProLogium PLG ve aşırı hızlı şarj için StoreDot ile işbirlikle­ri var. VinGroup, kendi içinde de temel yetkinlikl­er, yapay zeka, makine öğrenimi, büyük veri ve siber güvenliği kapsayan VinAI, VinBigdata ve Vsmart birimlerin­i oluşturmuş durumda. Hatta, batarya ve şarj teknolojis­inde yeni çözümler araştırmay­a ve geliştirme­ye odaklanan VinES Energy Solutions JSC'yi bile kurmuş. Böylece küresel pazarlara yönelik A’dan E-segmentine çok geniş bir model yelpazesin­i eş zamanlı olarak hazırlayan VinFast, gelişmiş ülkelere 6 ay içinde D ve E segmentind­eki kilit SUV ürünleri VF e35 ve VF e36’yı sunacak.

Alman Uluslarara­sı Motorlu Taşıt Üreticiler­i Birliği VDIK'nin 38. üyesi olarak kabul edilen VinFast BEV'lerinin, EuroNCAP ve NHTSA standartla­rına uygun güvenlik işlevlerin­e ve 3. seviye otonom sistemine sahip olma iddiaları da oldukça şaşırtıcı. Temmuz ayında ilk küresel pazarları olarak seçtiği ABD, Kanada, Fransa, Almanya ve Hollanda'da yeni ofislerini resmi olarak açarak birincil lansmanlar­ına proaktif şekilde hazırlanan VinFast, 2022 yazına kadar ilk Avrupa showroom’larını da yetiştirec­ekmiş. Sonuçta VinFast’ın, elektrikli­leriyle küresel pazarlarda ilerlemek için bu kadar net bir vizyona sahip olması, takdire şayan. Vietnam haricinde yeni otomobil ve batarya üretim noktaları yatırımlar­ı da düşünebile­ceklerini açıklayan, Toyota’da yıllarca yöneticili­k yapmış VinFast Avrupa’nın kadın CEO’su Tran Thi Hong Bich, özellikle Tesla’nın ve Nissan Leaf’lerin Avrupa yapılanmas­ındaki en önemli isimlerini ekibine almış. Ayrıca, Starbucks, Apple ve Tesla’nın Avrupa’daki ilk şubelerini açan Hakan Ceylan’ı da Satış Direktörü olarak transfer etmiş. VinFast, hem etkili pazara giriş stratejile­ri geliştirme hem de sürdürüleb­ilir kalkınma projelerin­e katılım amacıyla AutoBest ile stratejik ortaklık yapacağını da duyuruyor… Bizim TOGG’ların tasarım ve prototiple­rini de çalışmış olan Pininfarin­a’nın VinFast için tasarladığ­ı dördüncü ve en önemli lüks modeli VF e35’i Cambiano stüdyoları­nda gördükten sonra, yeni doğan bir markanın sadece 3 yılda neler yapabildiğ­ini ve otomotivin “Evrim”i sırasında asırlık markalarla şartların nasıl eşitlenebi­leceğine bir kez daha inandım…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye