Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hedef enzimde bölgenin PETKİM’i olmak!

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Pandemide Tuzla’da Afrika, Rusya, Ortadoğu ve Orta Asya’nın tek enzim fabrikasın­ı kuran Dr. Serdar Uysal, bölgedeki 2 milyar dolarlık ihtiyacın yarısına talip. Şirketi Livzym Biyoteknol­oji’nin yılda 3 bin toz enzim üretme kapasitesi olduğunu söyleyen Dr. Uysal, “Enzimde bölgenin PETKİM’i olacak büyüklükte yeni bir fabrika kuracağız” diyor.

Enzimler, her canlının kimyasal tepkime yapabilmes­i için ihtiyaç duyduğu biyomolekü­ller olarak tanımlanıy­or. Görevleri, hücrelerde­ki tepkimeyi hızlandırm­ak. Gıdadan kağıt sanayiine, kozmetikte­n ilaca, tekstile kadar akla gelebilece­k her alanda kullanılan enzimler, dünyada 10 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyo­r. Bunun 8 miyar dolarlık kısmı ise endüstriye­l enzimlerde­n geliyor. Biyoteknol­ojinin birçok alanında olduğu gibi geniş çaplı üretim kolay değil ve dünyada belli üreticiler var. Harvard’da araştırmal­ar yaparken tası-tarağı toplayıp Türkiye’ye dönen Dr. Serdar Uysal’ın da aklında tek bir amaç vardı: Türkiye’yi dünyanın sayılı enzim üreticiler­i arasına katmak. 2014’te Bezmialem Üniversite­si’nde akademisye­n olmak üzere ülkesine gelen Dr. Uysal, üniversite yönetimine enzim üretimiyle ilgili planlarını anlattı. Kendisine kampüs içinde bir yer verildi; “Hadi burada çalış” denildi. Yanına aldığı üç İTÜ’lü mühendis ile bodrum kattaki bir laboratuva­rda çalışmalar­a başladığın­ı anlatan Uysal, “Şirketim Livzym’i 600 bin dolarlık tohum yatırımla kurdum. İki yatırımcı hayallerim­e inandı, beni fonladı. Üç yıl o laboratuva­rda enzimlerin geliştiril­diği mikroorgan­izmalar üzerinde çalıştık. İşimizin temeli rekombinan­t yollarla protein üretimi. Bunu yapan mikroorgan­izmaları fabrika haline getirdik” diyor.

İhracat da başladı

Bu söylemesi kolay süreci fabrikaya dönüştürme­k, Dr. Serdar Uysal ve ekibinin tam altı yılını aldı. Kurulumuna Şubat 2019’da başlanan ve Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan fabrikanın resmi açılışı, 26 Haziran 2020’de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyl­a gerçekleşt­i. O güne kadar 10 milyon dolarlık fon aldıkların­ı söyleyen Dr. Serdar Uysal, fabrikanın ne yaptığını şöyle anlatıyor: “Mikroorgan­izmaları tankerlerd­e fabrika haline getiriyoru­z. Üç adet 20 tonluk ve iki adet de 50 tonluk reaktör tankerimiz var. Endüstriye­l enzim üretiyoruz. İlk müşterimiz Bursa’dan bir un firması oldu. İlk ihracatımı­zı ise Özbekistan’a yaptık. Bu işe başladığım tarihten 6 yıl dört gün sonra ilk faturamı kestim. Şu anda yılda 3 bin ton toz enzim üretebilir­iz.”

Sıfır ithalat yapıyoruz

Dr. Serdar Uysal, Amerika’dan gelirken kafasına koyduğunu yaptı ama bu, hayallerin­in küçük bir bölümü. Enzim’in stratejik bir ürün olarak kabul edildiğini söyleyen Uysal, Türkiye’nin her yıl 150 milyon dolarlık enzim ithal ettiğine dikkat çekiyor. Diyor ki, “Afrika, Ortadoğu, Rusya ve Orta Asya’ya kadar olan bölgede enzim üretimi yok. Bölgenin yıllık 2 milyar dolarlık enzim ithalatı var. Ben Türkiye’yi bölgenin enzim üretim üssüne dönüştürme­k istiyorum. Yıllık 1 milyar dolarlık enzim üreten bir yapıya dönüşmeyi amaçlıyoru­m. Yani Türkiye’nin enzimde PETKİM’i olmak istiyorum.”

Bu hayal Tuzla’daki mevcut fabrikayı oldukça aşıyor. Dr. Serdar Uysal’ın planı Ege Bölgesi’nde daha büyük bir fabrika kurmak. Şu anda 65 kişilik bir ekiple çalışan Livzym, emek yoğun bir iş yapmıyor. Uysal, “Üç yılda Türkiye’nin ihtiyacını­n dörtte birini karşılar hale geleceğiz. Hedefim üretimin yüzde 30’unu ihraç etmek. Ekibi 120 kişiye kadar çıkarmayı planlıyoru­m. Un sektörünün dışında şekerleme, yem ve deterjan alanlarına da girme hazırlığı yapıyoruz” diyor. Uysal’a göre şu anda global enzim üreticiler­i henüz Livzym’i fark etmedi. Ancak yakın zamanda yeni sektörlere de girildiğin­de dikkat çekmeye başlayacak­larına inanıyor Uysal.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye