Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2300 yıllık zindan sanata açıldı

- ZEHRA ORUÇ /

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyo­nu tamamlanan ve geçmişi milattan önce 200’lü yıllara uzanan Zindankapı, dijital müze ve sanat galerisi olarak hizmete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın katıldığı törenle açılan karanlık zindanlar bundan böyle Bursa’nın kültür sanat hayatına ışık tutacak.

Tarihi ve kültürel miras çalışmalar­ı kapsamında 8500 yıllık Arkeopark’tan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerind­en Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar geniş bir yelpazede yaptığı restorasyo­nlarla Bursa’yı açık hava müzesine dönüştüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa surlarının önemli bir kapısını daha ayağa kaldırdı. Bitinya Kralı Prusias tarafından Romalılard­an kaçarak kendisine sığınan Kartacalı General Hannibal’ın önerisiyle yaptırılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerin­de çeşitli onarımlard­an geçen, Orhan Gazi’nin kenti fethetmesi­yle burçlarla desteklene­n surlar, Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyo­nu ile ilk günkü ihtişamına kavuştu. Yaklaşık 3 bin 400 metre uzunluğund­aki surlarda Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı’da restorasyo­nları daha önce tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Yedikule Zindanları­nın bir örneği olan Zindankapı’daki restorasyo­nu tamamladı. Alacahırka Mahallesi’nde yer alan, ‘kanlı kuyu’, ‘işkence odası’ ve ‘kule bağlantılı koridorlar’ ile ‘zindanları­n’ bulunduğu Zindankapı, artık tutsaklara değil interaktif bir dijital müzeye ve birbirinde­n zengin sergilerin yer alacağı güncel sanat galerisine ev sahipliği yapıyor.

Bursa önde olmaya devam edecek

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan, Zindankapı restorasyo­nunun belki de Türk restorasyo­n tarihi açısından çok önemli bir çalışma olduğunu ve muhteşem bir eser ortaya çıkarıldığ­ını söyledi. Alpaslan, Bursa’nın Türk Dünyası 2022 yılı Kültür Başkenti seçildiğin­i aynı zamanda 2022 yılı Eylül ayında İznik'te Türk Dünyası Göçebe oyunlarına ev sahipliği yapacağını hatırlattı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, Bitinya’dan Bizans’a, Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar her dönemin izlerinin olduğu Bursa’nın her karesi ile bir tarih hazinesi olduğunu kaydetti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye