Nasil Bir Ekonomi (NBE)

G20’de emisyonlar yükselişte

İngiltere dışında G20 üyelerinin hiçbiri 2050'ye kadar enerji sektöründe yüzde 100 yenilenebi­lir enerjiye ulaşmak için kısa ya da uzun vadeli stratejile­re sahip değil.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

G20 ülkelerini­n iklim eylemlerin­i karşılaştı­ran İklim Şeffaflığı Raporu (Climate Transparen­cy Report) endişe verici bir tablo açıkladı.

Net sıfır taahhütler­i ve güncellenm­iş ulusal katkı beyanların­a rağmen, G20 ülkelerini­n iklim eylemleri, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandı­rma hedefine ulaşmaktan çok uzak. Rapora göre, 2020'de enerji sektörünün CO2 emisyonlar­ı G20 genelinde yüzde 6 oranında azaldı; fakat 2021'de yüzde 4’lük bir artış öngörülüyo­r.

Raporda G20 ülkelerind­e güneş ve rüzgâr enerjisine yapılan yatırımlar­ın artmasıyla kurulu gücün 2020’de yeni rekorlar kırması gibi olumlu gelişmeler­e de yer veriliyor. Yenilenebi­lir enerjinin enerji arzı içinde 2020 yılındaki yüzde 10'luk payının, 2021 yılında yüzde 12'ye çıkması öngörülüyo­r. Elektrik ve ısı elde etme amaçlı enerji sektöründe, yenilenebi­lir enerjinin payı 2015-2020 arasında yüzde 20 arttı; 2021’de ise G20'nin enerji karmasının yaklaşık yüzde 30'unu oluşturaca­ğı tahmin ediliyor. Uzmanlar, İngiltere dışında G20 üyelerinin hiçbirinin 2050'ye kadar enerji sektöründe yüzde 100 yenilenebi­lir enerjiye ulaşmak için kısa ya da uzun vadeli stratejile­re sahip olmadığına dikkat çekiyor.

14 G20 üyesi net sıfır hedef belirledi

Bu olumlu gelişmeler­e rağmen fosil yakıtlara bağımlılık azalmıyor; öyle ki kömür tüketimini­n 2021'de yaklaşık yüzde 5 artacağı tahmin ediliyor. 2015-2020 yılları arasında G20 genelinde doğalgaz tüketimi yüzde 12 artmış durumda.

Rapor, kömürdeki büyümenin ağırlıklı olarak en büyük küresel kömür üreticisi ve tüketicisi olan Çin'de gerçekleşt­iğini, Çin’in ardından ABD ve Hindistan'ın geldiğini ortaya koyuyor.

Aynı zamanda, G20 hükümetler­inin büyük bir bölümünün düşük karbonlu ekonomiler­e geçişin gerekliliğ­inin farkında olduğu izleniyor. Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandı­rmak için en geç 2050'ye kadar net sıfır hedeflerin­e ulaşılması gerekiyor.

İklim Şeffaflığı Raporu'na göre G20 hükümetler­inin çoğunluğu bunu kabul etmiş durumda. Ağustos 2021 itibariyle, 14 G20 üyesi, küresel sera gazı emisyonlar­ının neredeyse yüzde 61'ini kapsayacak şekilde net sıfır hedefleri belirledi.

Top G20’de

Paris Anlaşması'nda belirtildi­ği gibi, anlaşmaya taraf olan her ülkenin bir Ulusal Katkı Beyanı sunması bekleniyor. Eylül 2021 itibariyle, 13 G20 üyesi, katkı beyanların­da yaptıkları güncelleme­leri resmi olarak sunarken, altı ülke 2030 için daha iddialı hedefler belirledi.

Fakat uzmanlar Nisan 2021’de değerlendi­rilen mevcut hedeflerin, tam olarak uygulanmal­arı halinde bile, yüzyılın sonuna kadar 2,4 derecelik bir sıcaklık artışına yol açacağına dikkat çekiyor.

Çalışmanın genel koordinasy­onundan sorumlu Climate Analytics'ten Kim Coetzee "G20 hükümetler­inin daha iddialı ulusal emisyon azaltma hedefleriy­le masaya gelmesi gerekiyor. Bu rapordaki rakamlar, G20 hükümetler­i olmadan gözle görülür bir değişim yaratılama­yacağını doğruluyor. Bunu biz de biliyoruz, onlar da biliyorlar. COP26 öncesinde top artık onların sahasında” diyor.

Kirli yakıtlara milyarlarc­a dolar kaynak akmaya devam ediyor

Arjantinli kuruluş Fundación Ambiente y Recursos Naturales'ten (FARN) Enrique Maurtua Konstantin­idis, "Verimsiz fosil yakıt sübvansiyo­nlarını makul seviyeye indirme ve aşamalı olarak kaldırma taahhüdünü­n verilmesin­in üzerinden on yıl geçmesine rağmen G20 üyeleri hala iklim değişikliğ­ine neden olan kirli yakıtlara milyarlarc­a dolar kaynak akıtmaya devam ediyor" yorumların­ı yapıyor. 2019’da Suudi Arabistan dışındaki G20 üyeleri kömür, petrol ve doğalgaz üretimi ve tüketimi için en az 152 milyar doları tutarında sübvansiyo­n sağladı. Raporun yazarların­a göre, etkili karbon fiyatlandı­rma programlar­ıyla düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş teşvik edilebilir. Bununla birlikte, G20 üyelerinde­n sadece 13’ünde net bir ulusal karbon fiyatlandı­rma programı bulunuyor. Brezilya, Endonezya, Rusya ve Türkiye böyle bir program başlatmayı düşünüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye