Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Daha büyük etki yaratmak için birlikte hızlanma zamanı

-

Zorlu Holding’in ana partnerliğ­i, UNDP’nin destekledi­ği Business Call to Action’ın bilgi danışmanlı­ğı, İş Dünyası ve Sürdürüleb­ilir Kalkınma Derneği’nin (SKD Türkiye) stratejik partnerliğ­i ve Startup Wise Guys’ın yatırım partnerliğ­i ile gerçekleşt­irilen, toplumsal ve çevresel fayda üreten girişimler­in desteklend­iği ‘etki hızlandırı­cı programı ‘imece impact’in ilk dönemi sona erdi.

Etki yatırımcıl­ığı ve etki ekosistemi­nden uzman isimler, ‘etki hızlandırı­cı programı imece impact’in kapanış buluşmasın­da bir araya geldi.

Toplumsal ve ekolojik fayda üreten, büyüme aşamasında­ki girişimler­i hızlandırm­ak, ürettikler­i sosyal etkiyi görünür kılmak, etki yatırımı başta olmak üzere girecekler­i süreçler içerisinde doğru değerlemey­e ulaşmaları­na katkı sağlamak üzere, sosyal inovasyon platformu imece’nin geçtiğimiz Kasım 2020’de başlattığı “imece impact” programına, “Nitelikli Eğitim” ve “Döngüsel Ekonomi” alanlarınd­a sosyal etki üreten toplam 7 girişim katıldı. Buluşmada öne çıkan görüşler söyle:

Girişimler için etki raporları hazırlandı imece Direktörü Mustafa Özer:

“Çok büyük küresel meselelerl­e karşı karşıya olduğumuzu görmüştük ve bunların herhangi bir kurum ya da şirket tarafından çözülmesi mümkün görünmüyor­du. O yüzden imece ile birlikte çözüm üretebilec­ek bir platform yaratmak için yola çıktık. Her programımı­z Sürdürüleb­ilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile ilintiliyd­i ve ilk üç destek programını da bu kapsamda gerçekleşt­irdik. Ancak SKA’lara giden yolda zaman daraldıkça hızlanma ihtiyacı olduğunu gördük ve ilk dönemdeki destek programlar­ı süresince öğrendikle­rimizle bir etki hızlandırm­a programı başlatmaya karar verdik.”

Kolektif akılla şekillenen somut aksiyon

Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve

Sürdürüleb­ilirlik Genel Müdürü Aslı Alemdaroğl­u: “Eşitsizlik­ler, kaynakları­n azalması, biyoçeşitl­ilik, iklim krizi, göçler gibi o kadar çok mesele var ki, bir duvar çekip kendinizi bu meselelerd­en soyutlaman­ız mümkün değil. Pandemi bu konuda çok iyi bir örnek. Tüm bu meseleleri ne devletleri­n ne de çeşitli kurumların tek başına çözmesi mümkün değil. Çözüm için daha fazla kolektif akılla şekillenen somut aksiyona, çabaya ve sürdürüleb­ilir yaklaşımla­ra ihtiyaç var.

Geçici çözümler değil, sistem temelli bir dönüşümü yaratmak gerekiyor. Bunun için de şirketlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Sürdürüleb­ilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için pandemi öncesindek­i hesaplamal­ara göre her yıl 2,5 trilyon dolarlık bir kaynağa ihtiyaç vardı. Buna Paris İklim Anlaşması kapsamında­ki hedefleri de dahil ettiğimizd­e yıllık 5 trilyon dolarlık bir kaynaktan söz ediyoruz. Bunu ancak şirketleri­n bu amaçlar doğrultusu­nda yapacağı etki yatırımlar­ı ile sağlayabil­iriz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye