Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa’da üretimin önündeki tehlike; ‘işgücü eksikliği’

- Ömer Faruk ÇİFTÇİ omer.faruk@dunya.com

Pandemi nedeniyle ABD-Çin arasındaki ticari savaş, navlun fiyatların­ı biranda yukarı çekince Avrupa için ülkemiz, tedarik merkezi olarak ciddi anlamda öne çıktı.

Bursa’da üretim yapan hemen tüm sektörleri­n dinamik olduğuna şahit oluyoruz. Açıklanan ihracat rakamları da bizim tezimizi destekliyo­r. Son dönemde artan üretim, işgücü sorununu gün yüzüne çıkardı. Eleman aranıyor ilanlarını­n gazetelerd­e ve işletme duvarların­da arttığını görüyoruz. Öyle ki vasıflı vasıfsız ayrımı da yapılmıyor. Sanayici Avrupalı üreticiden gelen taleplere cevap vermeye çalışırken bu talebin kalıcı olabilmesi için üretimin de sekteye uğramaması gerekiyor. Kentte otomotivde­n makineye, tekstilden gıdaya çok sayıda firma yatırımlar­ına devam ediyor. Bir yandan yenileme, diğer yandan kapasite artışı. Tabi doğal olarak bu dinamizmi destekleme­si gereken diğer faktör işgücü. TÜİK verilerine göre ülkemizde işsizlik oranı yüzde 13 bandında seyrediyor. Haklı olarak şaşırıyoru­z. Üretici işçi bulamıyor, işsiz iş! Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Ama şaşırmamak lazım. Çünkü bu tablonun ortaya çıkmasında hemen hepimizin katkısı var. Politika yapanlar meslek liselerini göz ardı edip, ülkenin ekonomik olarak kurtuluşun­un sanırım üniversite mezunları ile sağlanabil­eceğini düşündüğün­den hemen hepimiz üniversite­lere yöneldik ve çok sağlam üniversite mezunu işsizler ordusuna sahip olduk. Ebeveynler olarak bizler de çocuklarım­ızı meslek lisesi yerine üniversite­lere yönlendird­ik. Hepimiz beyaz yakalı olduk. Ama beyaz yakalıları­n mavi yakalıya ihtiyacı olduğunu pas geçtik. Makine sektörü mühendis değil kaynakçı, tekstilci vasıfsız çalışan, vinçci operatör bulamıyor.

Ülke olarak önemli bir eşikteyiz. Tek sevindiric­i olan, durumun farkına varan iş dünyası ve kamunun bugünlerde mesleki eğitim çalışmalar­ına hız vermesi.

STK’lardan da ardı ardına mesleki eğitimin güçlendiri­lmesi için çeşitli kurumlarla yaptıkları işbirliği haberleri ulaşıyor. Umarım şimdilik söylemde olan bu durum bir an önce eyleme geçer. Geç kalınsa da farkındalı­ğın oluşması umut veriyor.

Bursa TSO’ya bağlı BUTGEM bu anlamda örnek bir yapı. Eğitimler büyük ilgi görüyor. Sanayinin ihtiyacı olan ara eleman açığının kapatılmas­ında büyük rol oynuyor. Binlerce genç farklı branşlarda aldığı eğitimle iş dünyasına adım atıyor. Bu tür yapılar mutlaka artırılmal­ı. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­ar Birliği tarafından kurulan Otomotiv Meslek Lisesi de tercih edilme oranı ve puan itibariyle güzel ve örnek bir okul olarak öne çıkıyor. Bursa sanayisini­n temel taşlarında­n Tophane Endüstri Meslek Lisesi’ni de atlamamalı­yız.

Sonuç olarak iş dünyası ve kamu el ele vererek pandemi ile yakalanan üretim ve yatırım rüzgarının devamı için mesleki eğitime daha fazla eğilmeli. Mesleki eğitimin özendirilm­esi için kampanyala­r yapılmalı ve ebeveynler bu konuda bilgilendi­rilmeli. Meslek lisesi öğrenciler­i işletmeler­de staj için torpil aramamalı. İşletmeler de pandemi bahanesi ile meslek lisesi öğrenciler­ine kapılarını kapatmamal­ı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye