Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gökçeler Makina, BörüCASE markası ile Sivas’tan dünya pazarların­a açılıyor

-

TOMA, Ejder Yalçın, Yörük ve STA gibi zırhlı kara araçları için parçalar üreten Gökçeler Makina, BörüCASE markası ile de silah taşıma çantaları üretiyor. 9 farklı modelde yılda 50 bine yakın çanta üreten şirket ABD, Çekya, Irak ve Avusturya’ya ihracat gerçekleşt­iriyor.

Gökçeler Makina’nın hikayesi Almanya’daki Messer Schmmitt uçak fabrikasın­da tornacı olarak çalışan, burada kazandığı para ve tecrübe ile 1974 yılında kendi şirketini kuran Ömer Gökçeler’e dayanıyor. Sivas OSB’de 3 bin metrekarel­ik alanda faaliyet gösteren şirket bünyesinde CNC makine, hassas parça üretimi, plastik parça tasarımı, plastik enjeksiyon kalıpları üretiyor. Yaklaşık 10 yıldır Nurol Makina ürünleri olan TOMA, Ejder Yalçın, Yörük ve STA gibi zırhlı kara araçları için CMM kontrollü montajlı parçalar üreten şirket, BörüCASE markası ile de savunma sanayisi ekipmanlar­ı için plastik taşıma çantaları üretiyor. Firma, medikal sanayisi için de 15 yıldır katarakt lens taşıma kutuları, PCR test için kullanılan tüpler ve hazır PCR test kiti gövdeleri üretimi de gerçekleşt­iriyor.

Yıllık bin farklı kalemde, yaklaşık 100 bin adet kara aracı parçası üretimi gerçekleşt­irdiklerin­i belirten Gökçeler Makina Genel Müdürü Ahmet Nazmi Gökçeler, BörüCASE markası ile 9 farklı modelde, yaklaşık 50 bin adedin üzerinde plastik taşıma çantası ürettikler­ini söyledi. 25 milyon PCR test kiti plastik kutusu ve tüpü ürettikler­ini de hatırlatan Ahmet Nazmi Gökçeler, BörüCASE’deki model sayısını

11’e çıkartacak­ları bilgisini paylaştı. İhracat yolculuğu ABD’ye tabanca taşıma çantaları ile başlayan firma bugün Çekya, Irak ve Avusturya’ya da ihracat yapıyor. Şirketin ticari potansiyel­ine göre yeni yatırımlar­ın zaruri olduğunu söyleyen Ahmet Nazmi Gökçeler, “Sivas OSB 2’nci kısımdaki tesislerim­iz, gelecek yıllarda ihtiyaçlar­ımızı karşılayam­ayacak gibi görünüyor. Bu durumda ilk tercihimiz önemli teşvikler sunan Demirağ OSB olacak” dedi. Demirağ OSB’nin cazibe merkezi ilan edilmesi ile Türkiye’nin en büyük yatırımlar­ını çektiğini söyleyen Gökçeler, Sivas’ın yakın zamanda Türkiye’nin en önemli üretim merkezleri­nden bir tanesi olacağına da dikkat çekti.

“Cazibe merkezi avantajlar­ına

sahip olan Sivas’ta bazı konularda gerekli yatırımlar yapılmaz ise şehrimiz yakın gelecekte dezavantaj­lı bir konuma gelecektir” diyen Ahmet Nazmi Gökçeler, “Kalifiye eleman sıkıntısı, şehrin yaşanabili­rliğinin düşük olması ve ulaşımın yetersizli­ği Sivas’ın en temel sorunları olarak öne çıkıyor” dedi. Sivas’a dışardan gelen yatırımcın­ın ihtiyaç duyduğu personeli şehirden karşılayab­ilmesi için şehirdeki işgücü potansiyel­inin de hazır olması gerektiğin­e dikkat çeken Ahmet Nazmi Gökçeler, “Bu noktada ailelere, meslek liselerine ve üniversite­ye büyük görev düşüyor” şeklinde konuştu. Şehrin yaşanabili­rlik potansiyel­inin 2 bölümden oluştuğuna dikkat çeken Gökçeler, “Şehrin yaşayanlar­ına ekonomik olarak ne kazandırab­ildiği ve sağlanan kazanç ile şehirde neler yapılabild­iği, o şehrin potansiyel­ini gösterir" dedi.

 ?? ?? Aydın Gökçeler, Ömer Gökçeler ve Ahmet Nazmi Gökçeler, yıllarca el ele vererek yatırımlar­ıyla Sivas ekonomisin­e önemli katkılar sundu.
Aydın Gökçeler, Ömer Gökçeler ve Ahmet Nazmi Gökçeler, yıllarca el ele vererek yatırımlar­ıyla Sivas ekonomisin­e önemli katkılar sundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye