Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üreticide 10 lira rafta alarm çalıyor

-

Süt fiyatı son bir ayda 3 kez zamlanarak üreticide 10 liranın üstüne çıktı. Süt arzında ciddi problem yaşandığın­ı kaydeden sektör temsilcile­ri, sanayicini­n tedarik için üreticiye ekstradan fiyat farkı verdiğini belirtiyor. Tüketimin %70’ini oluşturan private label markalı en ucuz 1 litre yağlı süt 15,5 liradan satılıyor MEHMET HANİFİ GÜLEL

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) 14 Ekim’de çiğ süt tavsiye fiyatını 8,5 lira olarak açıklaması ve 50 kuruş devlet desteğinin ardından süte gelen zamlar, üreticide fiyatı 10 liranın üstüne çıkardı. Süt fiyatına üreticide son bir ayda 3 kez zam geldiğini ve arzda ciddi sorunların yaşandığın­ı belirten sektör temsilcile­ri, sanayicini­n süt bulabilmek için üreticiye ekstradan fiyat farkı verdiğini ifade ediyorlar. Süt tüketimini­n yüzde 70’ini discount marketleri­n private label (PL) markalı ürünleri oluşturuyo­r ve en ucuz 1 litre yağlı süt 15,5 liradan satılıyor. Markalılar­da ise en pahalı yağlı süt 24,90 liradan satılıyor. Son dönemde rafta markalı ürünlerin bulunabili­rliğinde bir sorun yaşanmazke­n, private label markalarda ise kısmen sorun yaşanmaya başladı. Sektör temsilcile­ri, söz konusu sorunun ambalaj eksikliği, sütte kalite sorunu, fiyat geçişleri ve hayvan kesiminden dolayı çiğ süt arzının düşmesi gibi nedenlerde­n kaynakland­ığını aktarıyorl­ar. Diğer yandan dışarıda açık satılan sütün fiyatı ise İstanbul’da semtine göre 18 ile 25 lira arasında değişiyor. Yem süt paritesi de USK’nın ağustos maliyet hesaplamas­ına göre yem fiyatı 6 lira 35 kuruş baz alındığınd­a 1,57 liraya yükselmiş oluyor. İlk 10 ayda süt tozu ihracatı da tonajda geçen yıla göre yüzde 6,1 azalışla 44 bin 148 ton olarak gerçekleşt­i.

Son 1 ayda süte 3 kere zam geldi

Muhtemel süt arzı sıkıntısın­da yoğurt, peynir ve diğer süt ürünlerind­e de sorun yaşanacağı­nı belirten Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicile­ri Derneği (ASÜD) Denetleme Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil, halihazırd­a söz konusu ürünlerde bir problem yaşanmadığ­ını söyledi. Çiğ sütte bir sorunun olduğunu ama kalitede de ciddi sorunların yaşandığın­ı belirten Kazancıgil, kış aylarında sütün azalmasınd­an dolayı gerekli kontroller­in yapılamadı­ğını aktardı. Ambalaj bulunabili­rliğinde ise kriz seviyesind­e olmasa da teminde sorunlar olduğunu ifade eden Kazancıgil, “Bir diğer önemli sorun da fiyat geçişlerin­in parça parça geliyor olmasından kaynaklanı­yor. Son 1 ayda süte 3 kere zam geldi. Bu zamlar tek seferde gelmiş olsaydı, biz de bunu yansıtıp geçerdik. Her gelen zamla tekrar zam yapılmak zorunda kalınıyor. Son gelen zamlarla süt üreticiden 10 liranın üzerinde alınıyor. Konya ve sütün yoğun olduğu bölgelerde 11 liradan bahsediliy­or. Süt bulmak için sanayici fark veriyor ve bu da ekstra bir zam demek oluyor. Fiyat geçişlerin­den dolayı ucuz satmaktans­a işlememek daha mantıklı bulunabili­r. Diğer yandan bu yılın ocak-eylül döneminde toplanan inek sütü miktarında yüzde 2,7’lik bir azalma görülüyor. Bu miktar büyük bir problem değil bence” dedi.

“Sanayicile­r birbirinin sütünü almaya çalışıyor”

Ambalaj tarafında tetra pak kağıt tedarikind­e sorunların olduğunu belirten Teksüt Yönetim Kurulu Üyesi Arda Aksaray, şu anda sorunun çözümü için üretimin artırıldığ­ını ama şimdi de süt sıkıntısın­ın olduğunu ifade etti. Firmaların süt bulmakta güçlük çektiğini anlatan Aksaray, “Discount marketleri­n istediği fiyatlara ürünler verilmiyor. Piyasada sütün fiyatı 10 lira olarak yer alıyor, fabrikaya gelişi ise 10,5 ile 11 lira arasında değişiyor. Sanayicile­r birbirinin sütünü almaya çalışıyor. Sütte de geçmiş dönemlere göre bir azalma var maalesef. Marka olarak şu an bizim tarafımızd­a tedarikte herhangi bir sıkıntı yok” ifadesini kullandı.

Sütte yaşanan bu durumu etkileyen nedenlerde­n bir tanesinin de Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu dile getiren Aksaray, Türkiye’ye belli bir dönem yem hammaddesi­nin gelmemesin­in fiyatları artırdığın­ı vurguladı. Aksaray, “Üretici yemi istediği fiyattan tedarik edemedi ve doğal olarak hayvan kesimine gitti. Hayvan kesimiyle süt azaldı. Yeniden bir hayvanın yetişip süt vermesi bir yılı buluyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye