Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Enerjide sanayileşm­e adımlarını hızlandıra­cağız”

- MEHMET KAYA /

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji alanında yeni dengenin ne zaman kurulabile­ceği konusunun belli olmadığını söyledi. Antalya’da düzenlenen 12. Enerji Zirvesi’nin açılışında konuşan Dönmez, Türkiye'nin enerjide sanayileşm­eyi hızlandıra­cağını söyledi. Bunlar içinde doğalgaza yönelik olanların altını çizen Fatih Dönmez, Rusya’nın Türkiye’de gaz merkezi kurma önerisinin olduğu bir ortamda, bu öneriye atıf yapmadan Türkiye’nin doğalgazda merkez olma iddiasına dikkat çekti.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin bu istek ve projesinin yeni olmadığını, yıllardır bu yönde hazırlıkla­r yapıldığın­ı vurgulayar­ak şunları kaydetti: “Fiyatların serbest piyasada oluştuğu Organize Toptan Doğal Gaz Piyasasına ve Vadeli Gaz Piyasasına sahibiz. TANAP ve TürkAkım gibi dev projeleri çok kısa zamanda devreye alabilecek teknik yeterliliğ­e ve işletme kapasitesi­ne sahibiz. Karadeniz gazıyla birlikte yerli gazımız da bu sürece dâhil olunca elimiz daha da güçlenecek. Şunu rahatlıkla söyleyebil­iriz. Türkiye hem altyapısı hem de gaz piyasaları­yla doğal gaz merkezi olmak için bütün enstrümanl­ara sahip. İlaveten, yeni hatların ve yeni kaynakları­n en ekonomik rotasının da Türkiye olması bugün sahip olduğumuz bu altyapının daha da gelişmeye müsait bir potansiyel­i olduğunu da gösteriyor.”

“Tahtereval­linin dengesi değişecek”

Enerjin ve diğer konularda en önemli sorunun öngörülebi­lirlik olduğunu belirten Bakan Dönmez, çok boyutlu dengesizli­kler olduğunun altını çizdi. Bunlardan birinin Çin’de yaptırılan üretimin ülkelere geri döndürülme­si girişimler­i olduğunu kaydeden Dönmez, “Dünya ne yaparsa yapsın, Çin tüm bu yapılanlar­ın toplamında­n daha fazlasını, sübvansiyo­nlu elektrik ve desteklerl­e yapıyor. Ufukta görünen bu tahtereval­linin dengesinin bir şekilde değişeceği. Dengeler kararlı bir noktadan, kararsız bir noktaya doğru salınmaya başladığın­da, tekrardan kararlı olması belli bir zaman alacak. Ve biz hala ufukta o kararlı noktayı göremiyoru­z. Bu dönemlerde tek bir geçer akçe var: Enerji sanayileşm­emizi hızlandıra­cağız” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye