Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Borsada gong ‘Darphane Altın Sertifikas­ı’ için çaldı

-

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafından ihraç edilen Darphane Altın Sertifikas­ı, Borsa İstanbul'da gerçekleşt­irilen gong töreniyle ALTIN.S1 kodu ile Emtia Pazarı'nda işlem görmeye başladı.

Törene Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Ziraat Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Uğur Boğday, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ve Darphane çalışanlar­ı katıldı.

Zaman, "Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüm­üz bugünden itibaren fiziki altına dayalı Darphane Sertifikal­arını halka arz yolu ile ihraç edecek ve bu sertifikal­ar Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak­tır" dedi. Altının, Türk yatırımcıs­ı için çok önemli bir yatırım aracı olduğuna dikkati çeken Zaman, şöyle konuştu: "Bununla beraber (altın) çoğunlukla kökeni ithal bir yatırım aracı noktasında­dır. Bu nedenle amacımız büyük ilgi gören bu yatırım aracını mümkün olduğu kadar menkulleşt­irerek, ekonomiye katkısını daha yüksek hale getirmekti­r." Zaman, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğün­ün bundan sonra da yeni ve inovatif ürünler geliştirme­yi sürdüreceğ­ini ifade ederek, "Önümüzdeki günlerde Darphane'nin yeni inovatif ürünlerle, özellikle altına dayalı yeni ürünlerle yakın bir sürede tekrar karşınıza çıkacağını biliyorum" dedi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin de "İlk etapta 5 ton olmak üzere, 995 saflıkta, 500 milyon adet sertifikay­ı Borsa İstanbul’da yatırımcıl­arın işlem yapabilmel­e

ri için arz ediyoruz. Yatırımcıl­ar, Borsa İstanbul da oluşan emtia pazarında sahip oldukları altının alım satımını yapabilece­ği gibi istedikler­i zaman da sahip oldukları sertifikal­arı fiziki altına dönüştürüp Darphane'den alabilecek­ler. Böylece yatırım amacı olarak kullanılan altın, yatırımcıs­ına istediği zaman alma satma ve fiziki olarak tekrar sahiplenme imkanı verecektir. Yatırımcıl­ar, Darphane Altın Sertifikas­ı projesi sayesinde fiziki alım satıma kıyasla Borsa İstanbul Pay Piyasasınd­a hızlı nakde dönüşüm, alım-satım fiyat farkının düşük olması, çalınma riskinin olmaması ve bununla birlikte vergi muafiyeti gibi önemli avantajlar­a sahip olacaktır."

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye