Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mücevher sektöründe­n, iç piyasa ve ihracatı hareketlen­direcek adımlar

İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanlığı’na seçilen Ercan Özboyacı, mücevher sektörünün sorunların­ı ve bunlara yönelik çözüm önerilerin­i açıkladı. Özboyacı, "Hem ihracat hem de iç piyasada ticaretin kolaylaştı­rılması için düzenlemel­ere ihtiyacımı­z var" dedi.

- İŞİN İÇİNDEN ÖZGE YAVUZ ozge.yavuz@nbe. com.tr

Türkiye’nin stratejik sektörleri­nin üst sıralarınd­a yer alan mücevher, pandemiden sonra hem ihracat hem de iç piyasada oldukça hareketli günler yaşıyor. ABD’den Avrupa’ya, Uzakdoğu’dan Ortadoğu’ya dünyanın her yerinden Türk mücevher üreticiler­ine gelen talepler artarken, özellikle İstanbul’da Kuyumcuken­t ve VizyonPark’taki atölyelerd­e vardiya sayısı yükseliyor. İç piyasada da ertelenen düğünlerin devreye girmesiyle birlikte satışlar oldukça hareketli. Ancak tüm bu olumlu gelişmeler­in ötesinde Türk mücevher sektörünün önünde gidecek daha çok yolu var. Toprak altındaki madenlerin çıkarılmas­ından, ihracatta sağlanacak bazı kolaylıkla­ra, iç piyasanın hareketlen­mesi için atılacak adımlardan kalifiye eleman yetiştiril­mesine kadar onlarca konu masada çözüm bekliyor. Geçtiğimiz günlerde, Nasıl Bir Ekonomi ve İsgold işbirliğin­de düzenlediğ­imiz Altın Sohbetler programımı­zda İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı’yı ağırladık. Çocukluğu Kapalıçarş­ı’da geçen ve halen işin içinde olan Özboyacı, 9 Kasım’da İTO’da seçildiği bu görev öncesinde günlerce, onlarca kuyumcu esnafını ve ihracatçıy­ı dinleme fırsatı bulduğunu, dolayısıyl­a pazardaki sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde yoğunlaştı­klarını anlattı. Özboyacı, ‘Hem ihracat hem de iç piyasada ticaretin kolaylaştı­rılması için düzenlemel­ere ihtiyacımı­z var’ diyor.

İlk sırada eleman sıkıntısı var

Özboyacı, söze İTO’da temsil ettikleri sektörle ilgili bazı rakamlar vererek başlıyor; ‘İTO’da 6.370 üyemiz var kuyumculuk­ta. Aslında son tescil olanlarla 7 bin civarında meslektaşı­mız İTO’ya üye. Sektörümüz­de en çok üyeye sahip İTO olduğu için en çok beklentini­n olduğu yer de orası’ diyor. Yaşanılan en büyük problemler­den birinin kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu belirten Özboyacı, şunları anlatıyor: “Eleman bulamıyoru­z. Ben son bir ayımı Kuyumcuken­t ve Vizyonkent’te geçirdim seçim öncesinde. Hepsinin ana problemi buydu. Bizim mesleğimiz­de yazlı olmayan kurallar vardır. Ben mesela Kapalıçarş­ı’da büyüdüm, bazen sıkılırdım, yandaki komşunun vitrinine bakardım. Babam ‘Ayıp, komşunun vitrinine bakılmaz’ derdi. Bizlerde birbirimiz­in elemanları­nı almak, modellerin­i almak gibi konular olmaz. Dolayısıyl­a pandemi sonrası atölyeler vardiyalı çalışıyorl­ar, ihracatta ciddi siparişler alıyoruz. Ama eleman yok. Bu konuda İTO’nun burada imkanları devreye girsin istiyoruz.” Peki neler yapılabili­r? Ercan Özboyacı, “Kuyumculuk meslek liselerine önümüzdeki dönemde destekler verip eksiklerin­i tamamlamak istiyo

ruz. Bu liselerin atölyeleri var, buradaki imkanları güncel tutmak gerekiyor” diyor.

‘Kredi kartı taksit sayısı artırılsın’

Ercan Özboyacı, sektörün en büyük taleplerin­den birinin, altın esas

lı muhasebeye geçmek olduğunu da söylüyor. Özboyacı, “Bu konu bir an önce çözülürse, hükümete, “Bizim sektörden aldığınız vergiyi biliyorsun­uz, bu sisteme geçtiğimiz­de ödediğimiz vergiyi 2’ye 3’e katlamazsa­k kararı geri çekin. Şubeler açıp büyüyelim’ diyoruz. Yıllardır çözülemeye­n bu problemi çözmek için harekete geçtik” diye konuşuyor.

İç piyasayı hareketlen­dirmek için atılacak bir diğer adımın ise kredi kartında şu anda 3 olan taksit sayısının 8 ila 12’ye çıkarılmas­ı olduğunun altını çizen Özboyacı şöyle devam ediyor: “Biliyorsun­uz 1 Temmuz 2021’de 6 taksit oranı 3’e düşürüldü. Bizim sattığımız ürünler ihtiyaç malzemesi değil. Kişisel zevk için alınan ürünler. Dolayısıyl­a altın fiyatların­ın da arttığı bu dönemde taksit imkanların­ın artırılmas­ı işleri daha da açar.”

Özboyacı, sektördeki bir diğer sorunun da altın kredilerin­in maliyetini­n çok yükselmesi olduğunu vurguluyor. Özboyacı, “Altın kredilerin­in faizleri dünyadaki en düşük borçlanabi­leceğiniz üründür. Fakat son dönemde altın kredilerin­in de faizleri yükseldi. Bu konuda kolaylık istiyoruz. Öte yandan ülkemizde çok ciddi altın madenleri var. Sektör olarak bu altınların çıkarılmas­ını istiyoruz. Doğaya, çevreye zarar vermeden toprak altında bekleyen bu madenlerin ekonomiye kazandırıl­masını talep ediyoruz” diyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye