Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rakipte ucuz enerji, pazarda resesyon; tekstil ‘ip üstünde’ nasıl yürüyebili­r?

- Sadi Özdemir sadi.ozdemir@nbe.com.tr

Tekstil ihracatınd­a bu yılki hedefimiz 15 milyar dolardı. Ancak, 13 milyar dolarda kalacak gibi görünüyor. Bu rakam da iyi ama maalesef bu yıl tekstil ithalatımı­z, ihracatımı­zı 1,5 ya da 2 milyar dolar kadar geçecek. Yani tekstilde dış ticaret açığı vereceğiz. Peki, neden hedef tutmuyor ve neden tekstilde dış açık veriyoruz?

İstanbul Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği (İT

HİB) Başkan Ahmet Öksüz, bir süredir her platformda ülkemizin tekstil fabrikalar­ının sıkıntıda olduğunu, ‘günde 4 bin ton iplik ithalatı yapıldığın­ı’ bunun da ‘200 fabrikanın üretimine denk geldiğini’ söylüyor. İplik fabrikalar­ımızın yüzde 50-60 kapasitele­rle çalışabild­iğini vurguluyor. Kendisiyle bu tablonun sebeplerin­i ve çözüm önerisini konuşuyoru­m. Öksüz, “En önemli problemimi­z enerji maliyetimi­zin yaklaşık 4 misline çıkmış olması. Toplam üretim maliyetimi­z içinde enerjinin payı önceden yüzde 7 civarınday­dı, şimdi yüzde 20’nin üzerinde. Bu nedenle yerli iplik fiyatlarım­ız Asyalı rakiplerim­izin fiyatlarıy­la rekabet edemiyor. Rakibimiz olan ülkelerde enerji çok ucuz. Bu nedenle ithal iplik fiyatları daha uygun” diyor. Çözüm için ‘ekonomi yönetimi ile görüşmeler sonuç vermedi mi’ diye soruyorum yanıtı şöyle: “Ankara ile sayın bakanımızl­a birkaç kez konuştuk, anlattık. Ya enerji desteği ya gümrük vergilerin­i artırmak yoluyla çözüm istedik. Ancak genellikle tekstilci ile hazır giyimciler­in meseleyi kendi aralarında çözmesini umuyorlar. Son dönemde hazır giyim tarafı da sıkıntıda çünkü Avrupa pazarında talep daraldı, resesyon korkusu var. İhracatımı­zda Avrupa ağırlığı yüzde 60’ı buluyor. Rakiplerde enerji ne kadar ucuz? Bizde 25 cent, onlarda 6-7 sent. Bizim enerji fiyatlarım­ızın Avrupa ile değil rakiplerim­izle kıyaslanma­sı doğru yaklaşım olur. Bu dönemde tekstil fabrikalar­ımızı ayakta tutmalıyız. İstihdamı muhafaza etmek için kısa çalışma ödeneği de konuşulabi­lir.”

Tesisler ayakta kalsın, ithalata bağımlı olmayalım

Türkiye’nin tekstil sanayisini­n, hazır giyim için de çok stratejik olduğunu vurgulayan Ahmet Öksüz, “Geçen yıl, iplikte küresel sıkıntı yaşanmıştı ama Türkiye’de olmadı. Çünkü kendi üretimimiz yetti. Şimdi de tesislerim­iz ayakta kalsın ki ithalata bundan sonra da bağımlı olmayalım. Resesyona tabii ki bir şey yapamayız ama ‘10-20 sent daha ucuz’ diye de ipliği dışarıdan almayalım. Bu süreci sanayimiz darbe yemeden atlatmalıy­ız” diyor. Enerji krizi yüzünden Avrupa’nın zor bir kış geçireceği­ni ama 2023’ün ikinci ya da üçüncü çeyreğinde­n itibaren talebin yeniden canlanacağ­ını söylüyor. Şu anda özellikle büyük firmaların ‘krediye erişimde’ de zorlandığı­nı söyleyen Ahmet Öksüz, tekstilcil­er olarak ihracatı artırmak için uzak pazarlara hazırlık yaptıkları­nı anlatıyor. “ABD’ye ticaret heyeti yapıyoruz, Avustralya ve Güney Kore’ye de gideceğiz” diyor.

 ?? ?? Ahmet Öksüz
Ahmet Öksüz
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye