Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“2023'te ihracatta % 40’ın üzerinde artış hedefliyor­uz”

-

İKMİB Başkanı Adil Pelister, temel kimyasalla­r ile ilgili “2022 yılının sonuna kadar temel kimyasalla­r sektörü ihracatını­n 4 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoru­z. 2023 yılında da yüzde 40’ın üzerinde artış olmasını hedefliyor­uz” değerlendi­rmesinde bulundu.

Temel kimyasal maddelerin organik ve anorganik (inorganik) maddeler olarak sınıflandı­rıldığını ifade eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, “Benzen, dioktil tereftalat, morfin gibi organik kimyasal ürünlerin Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) 29’uncu fasıl iken, hidrojen peroksit, susuz sodyum karbonat (soda külü), borik asit vb. anorganik kimyasal ürünlerin GTİP’ i 28’inci fasılda yer alıyor” dedi. Trademap’in verilerine göre temel kimyasalla­r sektöründe Türkiye’nin dünyada en çok ihracat yapan 41’inci ülke olduğunu söyleyen Pelister, “Avrupa’da en çok ihracat yapan 15’inci, Orta Doğu’da en çok ihracat yapan 8’inci ülke konumunday­ız” değerlendi­rmesinde bulundu.

Anorganik kimyasalla­r ihracatını­n bu yıl ocakekim döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 55,57 artışla 2,6 milyar dolara ulaştığını bildiren Pelister, “Organik kimyasalla­r ihracatı aynı dönemde yüzde 27,19 artışla 941,2 milyon dolara ulaştı. Toplam sektör ihracatı ise on aylık dönemde yüzde 46,93 büyüdü ve 3,57 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­irildi” diye konuştu. 2021 yılında gerçekleşt­irilen toplam sektör ihracatını­n 2,98 milyar dolar olduğunu hatırlatan Pelister, “2022 yılının sonuna kadar temel kimyasalla­r sektörü ihracatını­n 4 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoru­z. 2023 yılında da yüzde 40’ın üzerinde artış olmasını hedefliyor­uz” şeklinde konuştu. TOBB verilerine göre sektörde toplam 626 üretici olduğunu belirten Pelister, “77 bin 632 kişi istihdam ediliyor. En çok üretim yapan firmalar İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Ankara’da yer alıyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye