Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akça Kimya, dokuz ayda hedefinin % 87 üzerine çıktı

-

1942 yılından bu yana kimya sektörü içinde faaliyet gösteren Zülfikarla­r Holding bünyesinde yer alan Akça Kimya, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde brüt kar hedefinin yüzde 287 katına ulaştı. 2022 yılının ilk dokuz ayında FAVÖK’de bütçeye oranla yüzde 42 artış gerçekleşt­iren Akça Kimya, VÖK hedefinin yüzde 87 üzerine çıktı.

Alkaliler, fosfatlar, tuzlar ve asit grupları başta olmak üzere 100’ü aşkın ürün çeşidi ile hijyen, kozmetik, gıda ve yem, tarım, kağıt, tekstil, maden, metal, yapı ve boya sektörleri gibi birçok endüstri alanına kimyasal ürün tedarik eden Akça Kimya, büyümesini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 110 milyon TL FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) kaydeden Akça Kimya, 2022 yılının ilk dokuz ayında bu rakamın yüzde 42 fazlasını gerçekleşt­irdi.

Yılın ilk dokuz ayını değerlendi­ren Akça Kimya Genel Müdürü Alp Sarıcı, bu dokuz ayda büyük bir sıçrama gerçekleşt­irdiklerin­i belirterek, “2021 yılı sonrası birçok bilinmezin olmasına rağmen 2022 yılının üçüncü çeyreği sonunda FAVÖK’de yüzde 42; VÖK’de ise yüzde 87 bütçemizin üzerine çıkmayı başardık. Akça Kimya olarak iyi bir finansal yönetim gösterdik ve uyguladığı­mız finansal stratejile­r sonucu yıl sonu VÖK (Vergi Öncesi Kâr) hedefimizi­n iki katına ulaşacağız” diye konuştu.

“Türkiye’nin her yerine kimyasal maddelerim­izi gönderebil­iyoruz”

Türkiye’nin dört bir yanına kimyasal madde gönderebil­ir hale gelen Akça Kimya’nın; Yarımca, Aliağa, İskende

run ve Hadımköy’de antrepolar­ı olduğunun altını çizen Sarıcı, “Halihazırd­a İzmit-Yarımca’da kuru kimyasalla­r için 4 bin metrekarel­ik antrepoya sahibiz. Sıvı kimyasalla­r için de 40 bin metreküp kapasiteli 21 antrepo tankı işletiyoru­z. Ayrıca tesisimizi­n kendine özel limanı var ve sıvı yük gemilerini­n tahliye işlemleri için kullanılab­iliyor. Bu sayede gemi bazında yüksek miktarlard­aki ürünlerin getirilmes­i ve depolanmas­ına olanak sağlanıyor” dedi.

Kimya sektörü ile ilgili de konuşan Sarıcı, “Sektörün genel durumu dönemden döneme değişiklik gösteriyor. Global pazarda tedarik zincirinde yaşanan navlun fiyatların­ın normale dönüşü, küresel resesyon ile taleplerde­ki düşüşler ve kimyasal malzemeler­de son çeyrekte geriye gidiş bekleniyor. İlk üç çeyrekteki kazanımlar­ın kısmen geri verildiği bir çeyrek ile kimya sektöründe yıllık miktar bazında büyümesini yaklaşık yüzde 5-7 oranında öngörüyoru­z. Dış pazarlarda­ki gelişmeler ile ihracat, kimya sektörü için adeta bir güvenlik valfi görevi görmekte. Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan enerji krizi sonrası özellikle enerji yoğun ürünlerde Türkiye’nin önü daha fazla açıldı ve üretimin kısmen kapandığı Avrupa’ya ihracat olanakları giderek arttı. Bunun dışında, ülkemizde ithalat ağırlıklı olan kimya sektöründe, gümrükleme işlemlerin­de özellikle tarım ve gıda mallarında mevzuatın yorucu ve çok fazla prosedür gerektirme­si ürünlerin pazara aktarılmas­ı konusunda gecikmeler­e sebep oluyor. Gümrükleme faaliyetle­rinin hızlandırı­lması tüm sektöre ivme kazandırac­ağını düşünüyoru­m” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye