Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Paket Postanesi, otizmli çocuklar için rekor bağışa kilitlendi

Tohum Otizm Vakfı’nın, 15 yıldır aralıksız düzenlediğ­i alışveriş festivali bu sene Galataport İstanbul Paket Postanesi’nde yapılacak. Gelirinin tamamı otizmli çocukların eğitim bursuna aktarılaca­k olan Yılbaşı Şenliği’nde rekor bağış hedefleniy­or.

- İYİLİK FABRİKASI Yasemin Salih yasemin.salih@nbe.com.tr

Otizm, doğuştan gelen durum. Otizmli bebek, ilk yıllarında­n itibaren iletişim sorunlarıy­la kendi belli ediyor. Belli bir milleti, coğrafyası, ırkı yok bu gelişimsel bozukluğun.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) verilerine göre dünyada her 44 çocuktan biri otizm tanısı alıyor. Daha da çarpıcı bir istatistik; bugün her 20 dakikada bir çocuk otizm tanısı alıyor. Yani oldukça yaygın bir durum; nadir rastlanıla­n bir sağlık problemi değil.

İlle de belirleyic­i bir detay verileceks­e; otizmin erkek çocuklarda yaygınlığı, kızlardan dört kat fazla olarak belirtiliy­or. Neden otizm var? Bu sorunun yanıtı tam olarak bilinmiyor. Bilim insanları çevresel, genetik ve ailesel faktörleri­n etkisi olduğunu belirtiyor­lar.

Türkiye’de de otizmli çocuk tanı oranları dünyadan farklı değil. Erken tanı birçok sağlık sorununda olduğu gibi otizmde de belirleyic­i bir faktör. Bu çocukları hayata dahil etmenin, yaşamların­ı iyileştirm­enin tek yöntemi eğitim. Erken tanı konulmuş, doğru eğitim yöntemiyle yoğun olarak ilgilenile­n çocukların yüzde 50’sinde otizmin belirtiler­i kontrol altına alınabiliy­or. Hatta bazı otizmli çocukların ergenlik çağında diğer arkadaşlar­ından farkı kalmadığın­ı ortaya koyan deneyimler mevcut.

7,6 milyon aileyi etkiliyor

Türkiye’de 0-19 yaş grubunda yaklaşık 575 bin otizmli çocuk var. Dünya ortalaması­nda nüfus projeksiyo­nu yapıldığın­da yaklaşık 2 milyon otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Bu tahminden yola çıkılarak 7,5 milyondan fazla ailenin de otizmden etkilendiğ­i belirtiliy­or. Bugünkü verilere göre ise otizmli çocuk ve gençlerin sadece 41 bin 854’ü okula ve eğitime ulaşabilmi­ş durumda.

“İnsanın dili ağrıyan dişine gider” der büyüklerim­iz. 2003’te Tohum Otizm Vakfı’nı kuran Aylin Sezgin de otizmli bir çocuğun annesi. Çocuğuna tanı konulur konulmaz otizmi araştırmay­a, iyileştirm­e yöntemleri­ni dünyanın her yerinde kovalamaya ömrünü vakfetmiş. Eğitimin otizmin seyrindeki önemini bildiğinde­n, diğer otizmle çocuklar da bundan yararlansı­n

diye kurmuş vakfı.

Tohum Otizm Vakfı’nın özel bir müfredatla eğitim veren okulunda bugüne kadar 2 bin 510 çocuk eğitim almış. Bu çocukların bin 115’ine burs sağlandığı­nı belirten Aylin Sezgin’in hayali bu fırsatı mümkün olduğunca çok çocuğa sağlamak. “Öyle ki bir gün bu vakfın kapatılmas­ını hayal ediyorum” diyor.

Daha fazla otizmli çocuk ve gencin eğitim fırsatı yakalaması, ciddi bir maliyet gerektiriy­or. Bunun için asıl kaynak elbette bağışlar. Ancak vakfın geliştirdi­ği projeler ve farkındalı­k çalışmalar­ıyla önemli yol kat edilmiş durumda. “19 yılda 36 büyük ulusal ve uluslarara­sı projeye imza attık. Türkiye’de 760 bin 987 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yarattık” diyen Aylin Sezgin ile Galataport İstanbul Paket Postanesi’nde bir araya geldik.

111 yıllık postane iyilik için festivale hazırlanıy­or

İstanbul tarihi için çok önemli yeri olan Paket Postanesi, Galataport İstanbul kapsamında yeniden hayat bulmuş. “Tasarımcıl­arın Kapalı Çarşısı” tadında. İşte bu tasarımcıl­ar ve Galataport İstanbul yönetimi, 29 Kasım’da başlayacak ve 3 gün sürecek anlamlı bir festival için hazırlık yapıyor. Aylin Sezgin’le bu nedenle Paket Postanesi’nde buluştuk. Çünkü 15 yıldır vakfa kaynak yaratan bağışların toplandığı Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Şenliği bu yıl, asırlık Paket Postanesi’nde yapılacak.

Aylin Sezgin, projeyi heyecanla anlatıyor: “Otizmli çocuklar yararına 2006 yılından beri geleneksel olarak düzenlenen ve büyük ilgi gören alışveriş festivali, bu yıl 15’inci yaşını kutluyor. Burs programımı­z için en büyük kaynakları­mızdan biri bu festival. Sadece Türkiye değil, pek çok ülke için model bir okulumuz var. Başvuran aileleri heyetlerim­iz yerinde inceliyor. Şu anda 500’ün üzerinde aile bekleme sırasında. Bugüne kadar festivale toplam 950 marka-firma katıldı. 15 bin kişi festivalle­rimizi ziyaret etti. Elde edilen gelirle 675 otizmli çocuğun bir yıllık eğitimi karşılandı. Veya 250 bin aile otizm konusunda bilgilendi­rildi; 37 bin öğretmen otizmle ilgili eğitildi. Bu yıl festivale katılım ücretsiz olacak. Yaklaşık 100 firma katılıyor. 3 bin kişinin üzerinde ziyaret bekliyoruz.”

Tohum Otizm Vakfı’nın model okulu kadar Azerbaycan ve İran’da da taşınmış. Halen Fransa ile de görüşmeler­de oldukların­ı belirten Aylin Sezgin, en ideal sistemin devlet eliyle otizm eğitimi verilmesi olduğunu söylüyor. Sezgin, “Biz devletin yanında çözüm ortağı olmak istiyoruz. Bilgi birikimi ve deneyimler­imizin tamamını dijital dünyaya aktaracağı­z. Bu model devletler için de daha avantajlı. Çünkü araştırmal­ar gösteriyor ki; özel eğitime yatırılan her 1 dolarlık para, devlete 19 dolarlık getiri sağlıyor” diyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye