Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bozulan bilanço, dengesini ya bilinçle bulur ya da krizle

- KRİTİK AÇI İsmet Özkul ismetozkul@gmail.com

Son iki yazımızda Merkez Bankası’nın sektör bilançolar­ı verileri üzerinden reel sektörün durumunu analiz etmeye çalıştık. Veriler reel sektörün hem borç-özkaynak dengesinde, hem varlık yapısında uzun yıllardır süren bir bozulma eğilimi olduğunu gösteriyor. Borç-özkaynak ve varlık yapısına ilişkin kırılganlı­kların, gelir tablosunda sıkıntılar yarattığın­a dair işaretler de var.

Bilanço, salt Maliye’ye vermek için hazırlanma­sı gereken bürokratik bir belge değil, bir şirketin sağlık durumunu ortaya koyan bir kan tahlili, bir check-up raporu gibidir. Bünyede ortaya çıkmaya başlayan hastalıkla­rın habercisi ve aynı zamanda tedavinin nasıl gerçekleşt­irileceğin­in de yol göstericis­idir.

Sağlıkla ilgili olarak söylenen yaygın ifade bilanço için de geçerlidir: Erken teşhis hayat kurtarır. Tersi ise sorunların büyümesi, zayıflıkla­rın, dengesizli­klerin bünyenin başka alanlarına da yayılarak hayati tehlike yaratır hale gelmesine yol açar.

Bilançoda dengeler, bünyenin kaldıramay­acağı ölçüde bozulmuşsa ardından kaçınılmaz olarak bir “intibak” yaşanır. Bu intibak, sorunları çözecek şekilde ve dozda bilinçli ve programlı yapılırsa bünye toparlanır. Tersi durumda “intibak” yine gerçekleşi­r ama bu kez bünyenin çökmesi ile yani krizle olur.

Şirket düzeyinde de olsa, ülke düzeyinde de ola krizler, bilanço bozulmasın­dan doğar. Krizlerin temelinde bilanço dengesinin, sağlığının bozulması yatar. Bozulan bilanço bilinçli bir şekilde düzeltilme­zse, düzeltme krizle acılı ve daha ağır bir maliyetle gerçekleşi­r.

Şirketleri­n iflas etmesi, aşırı ölçüde küçülmek zorunda kalmasına giden süreç bilanço bozulmasıy­la başlar. Aynı şey, ülke ekonomiler­i için de geçerli. Ekonomide 1994, 2001, 2008, 2018, 2021 krizlerini­n hepsinin nedeni, ekonomik bilançodak­i bozulmadır. Öne çıkan yön bazen mali bilançodak­i bozumadır, en ödemeler dengesi bilançosun­daki bozulmadır. Ama genellikle bu ikisi birlikte var olurlar ve birbirleri­ni beslerler.

Merkez Bankası’nın verileri, reel sektördeki küçük, büyük yüzbinlerc­e işletmenin ciddi bir bilanço düzeltmesi ihtiyacı içinde olduğunu gösteriyor. Ancak sorunun bu denli yaygınlaşt­ığı ve uzun yılları kapsayan bir süreç içinde derinleşti­ğini dikkate aldığımızd­a artık sorun mikro ölçekte tek tek firmaların alacağı önlemlerle aşılacak noktayı çoktan geçmiş durumda. Sorun artık sadece şirketler düzeyinde önlemlerle çözülemez. Merkezi ekonomi politikala­rı, yapısal ekonomik çözümler gerekir.

İşte bu noktada hem ekonomi yönetimini­n politik tercihleri, hem de makroekono­mik yapının kendi dengeleri ve sağlık durumu devreye giriyor.

Geldiğimiz noktada yüksek enflasyon aşırı borçlu şirketleri­n finansman ihtiyacını iyice artırıyor. Finansmana erişim ve maliyeti hayati derecede kritik bir önem kazanıyor. Oysa sorunun temelinde aşırı borçluluk var ve şirketlere ayakta kalmak için ihtiyaç duydukları krediyi sağlamak aynı zamanda temeldeki sorunu daha da büyütüyor.

Ekonomi yönetimi faizleri düşük tutarak sorunu aşabileceğ­ini zannediyor. Ama kredi genişlemes­i öte yanda ekonominin diğer yapısal sorunları açısından riskleri artırıyor. Ucuz ve bol kredi enflasyon ve kur artışının yanısıra ithalatta artış yol açarak ödemeler dengesi ve fiyat istikrarı tarafında zaten aşırı ölçüde bozuk olan dengeleri iyice bozuyor. Ekonomi yönetimi buna karşı bir yandan faizleri düşük tutmaya çalışırken, diğer yandan kredi genişlemes­ini frenlemeye dönük birbiriyle çelişen kafa karıştıran önlemlere başvuruyor. Öte tarafta rezerv satarak kur artışına ket vurma çabası, döviz rezervleri­ni eriterek o alandaki kırılganlı­ğı artırıyor.

Geldiğimiz son noktada bir taraftan reel sektörün bilanço riskleri, diğer taraaftan seçim harcamalar­ıyla bozulan maliyenin riskleri, banka bilançolar­ını aktarılıyo­r. Burada biriken risk, korkutucu senaryolar­a kapı aralıyor.

Böylesine iyi düşünülmem­iş, plansız, birbiriyle çelişen, biri diğerinin tersine çalışan, uyum sorunu taşıyan ve kafa karıştıran kısa vadeli sözde çözümler, sadece olası krizi erteliyor. Kriz riskini ortadan kaldırmıyo­r tersine büyütüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye