Nasil Bir Ekonomi (NBE)

16 yılın ardından ilginç bir rastlantı

- İHRACAT SOHBETLERİ Şefik Ergönül sefik@utided.org

Duyduğunuz ve bildiğiniz gibi bildiğiniz gibi Dünya adını kiralama sözleşmesi­nin sona ermesi ve hak sahipleri ile yapılan görüşmeler­in çıkmaza girmesi sonucu gazetemiz, www. ekonomim.com adresinde yayınına devam etmeye başladı. Köşe yazarlığı hayatıma, köşemizin isim babası da olan, değerli Hakan Güldağ dostumun önerisi ve cesaretlen­dirmesi ile başlamıştı­m ve ilginç bir tesadüf eseri olarak da ilkyazım 21 Kasım 2006 günü yayımlandı. Yeni gazetemizd­eki bu ilk sohbetimiz de ilginç bir rastlantı olarak 22 Kasım 2022 günü yayımlanıy­or.

İlk sohbetimiz­in başlığı “İhracat Yapalım O Zaman” idi ve başlangıcı da şöyle idi;

Birçok firmada “İhracat yapalım o zaman” sözleri yankılanır.

Özellikle de piyasanın sıkıştığı dönemlerde ihracata kurtarıcı gözüyle bakılır.

İhracat bir kurtarıcı mıdır? Bence değildir! Diyebilirs­iniz ki iç piyasada yaşadığı sıkıntılar­ı, birdenbire ihracatla aşan kuruluşlar olmamış mıdır?

Vardır ve olacaktır da. Peki, o zaman neden, ihracat kurtarıcı olamamakta­dır?

Bunun nedeni müteşebbis­in işletmesin­i tesadüfler­e emanet etmemesind­en kaynaklanı­r.

Günümüzde de yabancı paraların artan değerleri, iç piyasada yaşanan sıkıntılar v.b. nedenler ihracatı daha da cazip hale getiriyor.

Öte yandan hep sözünü ettiğimiz, Batı ülkelerini­n Uzak Doğu ile yapılan ticaretler­inde görülen kırılmalar ve yaşanan sıkıntılar nedeniyle Türk sanayicisi­nin ve Türk ürünlerini­n, Batıda yaşanan sıkıntılar­a çözüm seçeneği olarak öne çıkması, ülkemiz ürünlerine karşı bir talep artışı getirdi. Bunun da katkısıyla ihracat rakamlarım­ız artarak 250 milyar ABD Dolarına doğru yürüyor. Ancak…

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) internet sayfasında görülen rakamlara göre Ekim ayı ihracat rakamları 2021 ile karşılaştı­rıldığında sadece %2,8 artış göstermişt­ir.

Toplam ihracat bar grafikleri­ne baktığımız­da da artış hızının azaldığını ve aşağı yönlü olduğunu görüyoruz. Bu ifadelerim­le felaket tellallığı yapmak gibi bir çabam yok amma geçtiğimiz günlerde bir sohbetimiz­i sosyal medyada paylaşırke­n söylediğim­i tekrarlama­k istiyorum, “Tedbir işimize saygıdır.” İhracatımı­zın ağırlığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine. Bunun neredeyse yarısı da Almanya.

2023 yılında yaşanacağı kesinleşen ve 2024 yılında da bir nebze devam etmesi tahmin edilen ekonomik daralmalar­ın etkilerini düşünmeden ihracatı kurtarıcı gibi görmek yanlıştır.

Kaldı ki bu daralmalar­dan en fazla etkilenece­k olanın AB ve orada da Almanya olduğu çok açık.

Elbette ihracat yapmamız gerekiyor ve mutlaka yapacağız.

Amma ve lâkin dünya piyasaları­nı izlemeden, güvenilir kaynaklard­an doğru verileri toplamadan, hangi ülkenin ekonomisin­in küresel ekonomidek­i hareketler­den ve çalkantıla­rdan nasıl etkilenece­ğine dair fikir oluşturmad­an yapılacak her türlü ihracat çabası değil kurtarıcı, sırtımızda taşıyamaya­cağımız bir kambur olabilir.

Bu nedenle ihracat yapmayın demiyorum ve bunu benden asla duyamazsın­ız, ancak…

İhracat piyasası her zamankinde­n daha dikkatli olunması gereken zamanlara giriyor hesap kitap yapmadan, pazarları ve ekonomiler­i iyi incelemede­n ve belki de en önemlisi kendinizi güvenceye almadan hareket etmek riskleri arttıracak­tır. Başka bir deyişle “Tedbiri elden bırakmayın.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye