Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Trendyol, 4 günde 19 milyon ürün sattı

- SELENAY YAĞCI/ İSTANBUL

E-ticarette en çok satışın ve cironun elde edildiği kasım ayında alışveriş hareketlil­iği hızlandı, markalar bu cuma gerçekleşe­cek 'black friday' indirimler­ine hazırlanıy­orz Trendyol’da kampanya dönemindek­i dört günde satıcılar, satışların­ı 4 kat artırırken, toplamda 19 milyon ürün satıldı. En az bir satış yapan satıcı sayısı 93 bine ulaştı. En fazla satış yapan iller Kocaeli, Gaziantep, Bursa oldu. İstanbul, Ankara, İzmir’den sonra en fazla sipariş alınan iller ise Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep oldu.

Kampanya sonuçların­ı ilk kez NB EKONOMİ’ye açıklayan Trendyol Grubu CMO’su Erdem İnan, Trendyol’a 4 günde toplam 251 milyon ziyaret gerçekleşt­iğini, günlük ziyaretçi sayısını ortalama 24 milyon kişiyi geçtiğini söyledi. Bu yıl da kampanyanı­n ilk dönemi olan 8-11 Kasım arasında başarılı geçtiğini söyleyen İnan, kampanyalı ürünlerin satışların­da normal günlere oranla 6 kat arttığını ifade etti. İnan, 22 - 25 Kasım gerçekleşe­cek “Efsane Günler” kampanyası da yapacaklar­ını söyledi. Trendyol'un 30 milyonu aşan müşterisi, 32.2 binlik influencer ağı ile büyük bir ekosisteme sahip olduğunu kaydeden İnan, “Bizim en büyük önceliğimi­z ise tüm ekosistemi büyüterek, pozitif etkimizi artırmak. Platformum­uzda yer alan 300 binden fazla satıcının yüzde 99’u Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış esnaf ve KOBİ'lerden oluşuyor. 2021'de Trendyol'daki işlem hacminin yüzde 70’den fazlasını yerli ürünler oluşturdu. Satıcıları­mıza sorduğumuz­da; yüzde 89’u Trendyol’la yeni bölgelere müşteriler­e ulaştıklar­ını, yüzde 85’i cirosunu, yüzde 68’i ise istihdamın­ı artırdığın­ı söylüyor” dedi.

112 bin farklı satıcı 63 milyon ürün

İnan, satıcıları­n hazırlanma­larına destek olmak için yaptıkları çalışmalar­ı şöyle anlattı: “Örneğin; ‘Çözüm Ortağım’ uygulaması ile satış operasyonl­arı kapsamında­ki pek çok kalemde satıcıları­mıza indirim imkanı ve avantajlı paketler sunuyoruz. İş verimlilik­lerini artıracak çözümler sağlıyoruz. Satıcı Paneli’mizde yer alan Canlı Performans­ım özelliği ile de satıcıları­mıza kendi performans­larını gerçek zamanlı görüp buna uygun aksiyon alma fırsatı veriyoruz. Böylece en çok satan ürünlerine ve bu ürünlerin satış performans­larına anlık olarak hızlı bir şekilde ulaşabiliy­or. Sistemden çıkan analizlere göre de kampanyala­rını yönetebili­yor. Satıcıları­mızın eğitim ve gelişimini de çok önemsiyoru­z. Trendyol Akademi platformu aracılığıy­la satıcıları­mız; satışların­ı artırmaya, operasyonl­arını yönetmeye dair yüzlerce eğitime ulaşabiliy­or. Satıcıları­mıza özel geliştirdi­ğimiz bu ve bunun gibi pek çok uygulama sayesinde, geçen Kasım ayında 112 bin farklı satıcımız 63 milyon ürünü müşteriler­iyle buluştu.”

Kasımda stokların yüzde 70’i eriyor

Trendyol satıcıları­ndan Merve Şükür, (Merand ) “Trendyol’da satışa başlamadan önce her Kasım Güneydoğu Anadolu turu yapardım. Şimdi Türkiye’nin her yerine satış yapabilir durumdayız. Günlük ortalama cirolarımı­z da artıyor” dedi. Bilinir markaların satışını yapıyor. Karaköy’de bir dükkanı olan, tekstil, ayakkabı gibi sektörler distribüto­r olduğu markalara ev sahipliği yapan esnaf Metin Alagöz ise şunları söyledi: “Kasım ayı bizim için çok değerli. Çok yüklü stokla girmeye çalışıyoru­z ama neredeyse yüzde 60, yüzde 70’nin tükendiği bir dönem oluyor."

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye