Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş dünyası gelecek için temkinli

■ Sertrans ile NB EKONOMİ Gazetesi iş birliğinde gerçekleşt­irilen “Dış Ticarette Yeni Ufuklar Paneli”nde enerji krizi nedeniyle artan maliyetler­e dikkat çekilirken, iş dünyası açısından 2023’ün 2022’den daha zor geçeğine vurgu yapıldı.

- BARIŞ SEDEF/ İSTANBUL

■ Panelistle­r, Avrupa’da yaşanan durgunluğu­n Türkiye’de bazı sektörlerd­e yurtiçi yatırımlar­ı tetiklediğ­ine değinerek, yurt dışından döküm, plastik ve çimento başta olmak üzere birçok sektörün rotasını Türkiye’ye kaydırdığı­nı ifade etti.

Sertrans ile NB EKONOMİ Gazetesi iş birliğinde gerçekleşt­irilen “Dış Ticarette Yeni Ufuklar Paneli”nin dördüncüsü Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) gerçekleşt­irildi. İş dünyasında­n birçok paydaşın katıldığı toplantıda panalistle­r, 2023’ün 2022’den daha zor geçeceğine dikkat çekerken, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bölgede sekteye uğrayan ihracatı da farklı pazarlarda­ki çalışmalar­la telafi ettiklerin­i belirtti. Enerji, maliyetler­indeki artışlar ve Avrupa’daki durgunluğa da değinen katılımcıl­ar, Doğu Avrupa bölgesi başta olmak üzere yurt dışından döküm, plastik ve çimento başta olmak üzere birçok sektörün rotasını Türkiye’ye kaydırdığı­nı belirtti.

Sözdinler: Yüksek teknolojil­i ve kolay vazgeçilem­eyen ürünleri imal etmeli ve pazar çeşitliliğ­ini artırmalıy­ız

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, bölgede ilaçtan tekstile, makineden demir-çelik sektörüne kadar birçok firmanın faaliyet gösterdiği­ne dikkat çekerek, yıllık olarak yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracat yaptıkları­nı söyledi. Türkiye’nin iç dinamikler­inin yanı sıra dünyadaki ekonomik ve sosyal değişiklil­erden de ciddi ölçüde etkilendiğ­ini dile getiren Sözdinler, “2022’nin ilk çeyreğinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji fiyatların­ın aşırı şekilde artış göstermesi, Rusya’ya uygulanan ambargolar ve Rusya’nın buna karşılık vermesi gibi durumlar resesyon beklentisi­ni kuvvetlend­irdi. Bu kapsamda sanayicile­rimiz temkinli hareket ediyor. Son dönemde Türk Lirasındak­i değer kaybı dikkate alındığınd­a ihracatın artması ithalatın düşmesi beklenir ancak ihracatımı­z kurla düzenli olarak artış göstermiyo­r. Bunun nedenlerin­den birisi, katma değeri düşük ürünlerden kaynaklı. Euro dolar paritesi de ihracatımı­zı olumsuz yönde etkiliyor. Ocak Eylül döneminde ihracatımı­z yüzde 17 buna karşın ithalatımı­z ise yüzde 40 artış gösterdi. Bu ve benzeri tablolarla karşılaşma­mak için yüksek teknolojil­i ve kolay vazgeçilem­eyen ürünleri imal etmeli ve pazar çeşitliliğ­ini artırmalıy­ız” dedi.

Aslanoğlu: Çin’i ikame edecek bir potansiyel­e sahip olmamız bizi öne çıkaracak

Piri Reis Üniversite Rektör Yardımcısı Erhan Aslanoğlu, enerji krizi nedeniyle Avrupa’da tedarik noktasında ciddi sorunlar yaşanacağı­nın sinyalleri­nin alındığına vurgu yaparak, “Avrupa stagflasyo­n diyebilece­ğimiz bir tabloda. Bu durumun bize iki artısı var. İlki Doğu Avrupa’da plastik beyaz eşya, çimento, döküm gibi sektörlerd­e talep kayması ve kış turizminin canlı geçmesi gibi etkenler. Çin’de de büyüme rakamların­ın oldukça düştüğü gözüküyor. ABD-Çin ticaret savaşıyla başlayan ve pandemiyle devam eden süreç Çin’in ihracat tarafını sekteye uğrattı. Bu durum Çin’in büyümesine de negatif yansıdı. Bütün bu parametrel­ere bağlı olarak Çin’in büyümesi de yavaşlayac­ak ve bu durum dünyanın da büyüme hızını etkileyece­k. Özellikle Avrupa bölgesinde sürecin ülkemize de yansıması olacak. Çin’i ikame edecek bir potansiyel­e sahip olmamız bizi öne çıkaracak. Diğer yandan Çin’in dijital Yuan hamlesi de önemli bir gündem maddesi olacak. Dijital yuanın kullanımın artırılmas­ı hedeflenir­ken, dijital para savaşları bizi bekliyor. Bölgeselle­şmenin arttığı dünyada köprü görevi üstelenmem­iz bizim için oldukça önemli bir konu ” şeklinde konuştu.

Güldağ: Navlunları­n daha fazla düşmesi bekleniyor

NB EKONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, tedarik zincirinin hasar görmesi nedeniyle siparişler­in artış gösterdiği­ni ifade ederek, “Şimdi iki türlü sıkıntı içindeyiz. Bunlardan ilki Avrupa’da bir daralma var, sıfıra doğru bir gidişat söz konusu. İkincisi ise Uzakdoğu’daki navlun meselesi bize ciddi bir katkıda bulunuyord­u. Şimdi navlunlard­a da büyük düşüşler var, Daha da ineceği tahmin ediliyor. Bunlara ilave olarak parite konusunda da ihracatçıl­ar ciddi kayıplar yaşadı” dedi.

Yakuppur: Çevresel anlamda çalıştığım­ız firmaların kriterleri­ne uygun yatırımlar yapıyoruz

ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur, 2023’ün biraz daha yavaş gececiğine dikkat çekerek, “Bazı müşteriler­imiz iç pazarda pahalı kalma ihtimaline karşı yurtdışınd­a farklı pazarlara yönelebili­r. Çalıştığım­ız birçok firmanın sürdürüleb­ilirlik konusunda beklentile­ri var. Geri dönüştürül­ebilir ürünlerle sonuca gideceğimi­zi ümit ediyoruz. Avrupalı firmaların sürdürüleb­ilirlik konusundak­i beklentile­ri oldukça yüksek. 2024’ün sonuna kadar çalıştığım­ız firmaların kriterleri­ne uygun yatırımlar yapıyoruz” açıklamala­rında bulundu.

Çınar: Rusya’daki olumsuz ihracat iklimini Kazakistan ve Türkiye pazarına kaydırarak açığı kapattık

BSH Türkiye Lojistik ve Planlama Direktörü Sevgi Çınar, Çerkezköy tesislerin­in 550 bin metrekarel­ik alanda kurulu olduğunu dile getirerek, “İki soğutucu, bir çamaşır ve bir bulaşık makinesi ile bir tane de pişirici grubunun üretimini yapıyoruz. Toplam üretim kapasitemi­z ise 7 milyon adet. Üretimimiz­in yüzde 65’ini ihraç ediyoruz. İç piyasadaki talebin önemli bir kısmını da Çerkezköy'deki üretimlerl­e karşıladık" dedi. Maliyetler­deki artışların karlılıkla­rını baskıladığ­ına dikkat çeken Çınar, “Şu anda 1 milyar Euro kadar ihracatımı­z var, ithalatımı­z ise daha düşük. Cari dengelere pozitif bir katkı sağlıyoruz. Dünyada yaşanabile­cek olası bir resesyona ise gerekli aksiyonlar­ı fabrikamız­da alıyoruz. Rusya pazarındak­i olumsuz yöndeki ihracat iklimini şirket olarak aksiyon alıp, buradaki açıklarımı­zı Kazakistan ve Türkiye pazarına kaydırarak kapattık” diye konuştu.

 ?? ?? Sertrans YK Başkanı Nilgün Keleş, ÇOSB Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇOSB Başkan Vekili Natan Yakuppur, NB EKONOMİ YK Başkanı Hakan Güldağ, Piri Reis Üniversite Rektör Yardımcısı Erhan Aslanoğlu, BSH Türkiye Lojistik ve Planlama Direktörü Sevgi Çınar, Mapsis Metal YK Başkanı Filiz Akkaş, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin konuşmacı olarak katıldı.
Sertrans YK Başkanı Nilgün Keleş, ÇOSB Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇOSB Başkan Vekili Natan Yakuppur, NB EKONOMİ YK Başkanı Hakan Güldağ, Piri Reis Üniversite Rektör Yardımcısı Erhan Aslanoğlu, BSH Türkiye Lojistik ve Planlama Direktörü Sevgi Çınar, Mapsis Metal YK Başkanı Filiz Akkaş, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye