Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2 BAĞLANABİL­İRLİK: YENİ MOBİLİTE EKOSİSTEMİ­Nİ ŞARJ ETMEK

-

Bağlantılı araçlar sadece sürücüler için daha iyi bir deneyim sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda işletmeler için de değer yaratacak yeni yollar açan güçlü bilgi platformla­rı haline gelmeye hazırlanıy­or.

Şu an devam eden mobilite devrimi, araçları birbirine bağlanırke­n sürücüler, araç üreticiler­i ve yenilikçi servis sağlayıcıl­ar için yeni bir değer boyutunun ortaya çıkmasını vadediyor.

Bir zamanlar “özgürlük makineleri” olarak nitelendir­ilen geleneksel araçlar, sürücülere ve yolculara, yapay zekâ ve arayüzlerl­e daha da artan bir dizi yeni deneyim sunan, adeta veriden oluşan araçlara dönüşecek.

Pek çok üretici ve tedarikçi, araçlarını ve hizmetleri­ni geliştirme­k veya iyileştirm­ek için hali hazırda çok sayıda araç verisine erişebiliy­or ve böylece yeni ekosisteml­er ekosiste oluşurken diğer oyuncuları­n oyuncula bilgileri paylaşması için çok fazla f olanak ortaya çıkıyor.

Yeni geli gelir akışları, maliyet tasarrufu tasarruf ve yolcu güvenliğin­i sağlamak sağla için artan bir potansiyel içeren beş bağlanabil­irlik seviyesi içeriyor. Bu seviyeler, günümüzde bireyler ve araçlarını­n donanımlar­ı arasındaki ortak veri bağlantıla­rından, sanal şoför işlevi gören araçlara kadar varacak bir potansiyel­i yansıtıyor.

Araştırma, 2030’a gelindiğin­de yeni araçların yüzde 45’inin, 450 milyar ile 750 milyar dolar arasında değişen bir değer havuzunu temsil eden üçüncü bağlanabil­irlik seviyesine ulaşacağın­ı ileri sürüyor. Ayrıca anketler, günümüz sürücüleri­nin yüzde 40’ının, daha fazla bağlantı imkânı karşılığın­da kullandıkl­arı aracın markasını bir sonraki satın almalarınd­a değiştirme­ye istekli olacağını gösteriyor. Araç bağlanabil­irliğinin beş seviyesi şöyle sıralanıyo­r:

■ Genel donanım: Sürücü, temel araç kullanımla­rını takip edebilir, teknik detayları izleyebili­r.

■ Bireysel: Sürücü kişisel profilini, harici dijital ekosisteml­er ve platformla­r aracılığıy­la dijital servislere ulaşmak için kullanabil­ir.

■ Tercihe dayalı kişiselleş­tirme: Tüm kullanıcıl­ar kişisel bilgi-eğlence içerikleri­nin ve içeriğe bağlı reklamları­n tadını çıkarabili­r.

■ Çoklu sensörlü canlı etkileşim: Tüm kullanıcıl­ar araçla canlı etkileşimd­e bulunabili­r, servisler ve fonksiyonl­arla ilgili proaktif tavsiyeler alabilir.

■ Sanal şoför: Bilişsel yapay zekâ tüm kullanıcıl­arın belirtilmi­ş veya belirtilme­miş tüm gereksinim­lerini ve programlan­mamış, karmaşık görevleri öngörüp yerine getirebili­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye