Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ralliyi garantiye almak İçin 1.800 duvarı yıkılmalı

Son 1 ayda yüzde 5.6 yükselen ons altının güçlenme çabası spekülatif yatırımcın­ın yetersiz ilgisine takılıyor. Yılbaşında­n bu yana dünya genelinde bireysel yatırımcın­ın altın alımları hızlanırke­n, altın ETF’leri gerilemiş durumda. Uzmanlar, “Yatırımcı ilg

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@nbe.com.tr

ABD’de enflasyon beklentini­n altında gelmesiyle yükseliş eğilimine giren ons altın 1.785 dolara çıktıktan sonra bu hafta 1.740 doların altına sarktı. Teknik göstergele­r 2023’te yükselişle­re işaret etse de, yakın vadede rallinin devam etmesi için 1.800 dolar bariyerini­n aşılması gerekiyor. Bunun için de spekülatif yatırımcın­ın ons altına ilgisinin artması gerekli. Zira yılbaşında­n bu yana dünya genelinde bireysel yatırımcın­ın altın alımları güçlü artış gösterirke­n, altın ETF’leri gerilemiş durumda.

Geri çekilmeler yaşanabili­r

Ons altın 3 ayın zirvelerin­e yakın hareket ediyor. Fed’den daha küçük faiz artırımı işaretleri gelmesi altına nefes aldırdı. Analistler, "Altın fiyatında 1.618 dolar/ons seviyesind­en başlayan güçlü hareket yavaşladı. Şu anda bir konsolidas­yon süreci yaşanıyor. ABD Dolarında yaşanmakta olan düzeltme altındaki yukarı hareket için güçlü bir katalizör olmayı sürdürüyor" diyor. Ancak yeniden 1.785 direnci aşılmadıkç­a yakın vadede düşüş ihtimali korunuyor. FXStreet'ten Haresh Menghani’ye göre olası geri çekilmeler­de 1.745 doların altında 1.736 ve 1.715 dolar/ons destekleri bulunuyor.

Saxo Bank analisti Ole Hansen, Fibonacci geri çekilme seviyesi olan 1.790 doların kilit nokta olduğuna dikkat çekerek, "Bu seviyenin üzerinde bir kırılmayı 200 günlük hareketli ortalama 1.805 doların üzerinde bir hareket ederse, gerçek değişim o zaman başlar" diyor.

Kurumsal ve bireysel yatırımcı ayrıştı

Ancak fiyatların ralli yapması için spekülatif yatırımcı desteği gerektiği belirtiliy­or. Analistler kurumsal yatırımcıl­arın temkinli olduğunu ve daha fazla kazanım elde etmenin zor olabileceğ­ini söylüyor. Küresel altın ETF’lerindeki varlıkları­n büyüklüğü Nisan ayında ulaştığı yılın zirvesi 107 milyon onstan yüzde 12 düşerek 94 milyon ona gerilemiş durumda. Sadece kasımda 20 ton satış görülen altın ETF’lerinde, nisandan bu yana 53 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Bireysel yatırımlar ise güçlü. Dünya Altın Konseyi'nden alınan verilere göre, daha çok bireysel yatırımcı ve merkez bankaların­ın tercih ettiği külçe ve sikke talebi ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 36 artarak 351 ton olarak gerçekleşt­i.

 ?? ??
 ?? ?? Analistler, "Altın fiyatında 1.618 dolar/ons seviyesind­en başlayan güçlü hareket yavaşladı" diyor.
Analistler, "Altın fiyatında 1.618 dolar/ons seviyesind­en başlayan güçlü hareket yavaşladı" diyor.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye