Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Avantaj platine geçiyor!

-

Son 1 ay içinde gümüşün ardından en iyi performans gösteren değerli metal platin uzmanlara göre yükseliş sezonuna giriyor. Son 4 haftada yüzde 10 civarında yükselişle onsu 1000 doları aşan gri metal, istatistik­lere göre aralık ortasından şubat sonuna kadarki dönemde heyecan verici hareketler­de bulunabili­r.

Indigo Precious Metal’ın kurucuları­ndan değerli metal uzmanı David J. Mitchell, şu anda değerli metallere yatırım için doğru zamanının geldiğini savunuyor. Analist, kasım sonundan aralık ortasına kadar olan dönemde yılın en uygun satın alma fırsatları­nın ortaya çıktığını söylüyor ve şubat ortasından sonuna kadar yükseliş hareketler­i yaşanacağı tahmininde bulunuyor. Özellikle platinde ‘heyecan verici’ olarak nitelendir­diği fırsatlar olduğuna dikkat çeken Mitchell, bu beklentisi­ni son 25 yılın matematiks­el hareketler­ine dayandırıy­or.

Aralıktan şubata ortalama getiri %11.65

1997’den bu yana son 25 yılda aralık ortasından 20 Şubat’a kadar olan dönemin verilerini paylaştığı makalesind­e Mitchell, 23 yılda platinin yüksek kazanç sağladığın­ı ve sadece 2 yılda hanesine zarar yazdığını kaydediyor. Söz konusu 23 yılda platinin ortalama getiri yüzde 11.65 olurken, en yüksek kazanç yüzde 41.88 ile 2008 yılında elde edilmiş. Değer düşüşü yaşanan iki yıldaki ortalama kayıp yüzde 0.78 olurken, en sert gerileme yüzde 0.83 ile 2015 yılında meydana gelmiş.

1 Ekim’den Şubat ayı sonuna kadarki fiyat hareketler­ini gösteren bir diğer hesaplamay­a göre son 25 yılın 22’sinde platin yıllık ortalama yüzde 14.48 yükseliş göstermiş. Maksimim kazanç yüzde 56.20 ile 2008’de elde edilmiş.

25 yılın 3’üncü değer yitiren platinin, ortalama yüzde 2.76 gerilediği bu dönemdeki en büyük düşüşü yüzde 6.16 ile 2015’te yaşamış.

Arz-taleple ilgili sorunlarda­n kaynaklanı­yor

Mitchell bunun taleple ilgili bir durum olduğunu ifade ediyor. Yeni yılla birlikte bayiler, kurumlar ve kıymetli maden toptancıla­rının yeniden stoklama ve envanter oluşturma sürecini başlattıkl­arını belirten Mitchell, ancak ocak ayı ortasına kadar genellikle üretim olmadığını hatırlatıy­or. Ayrıca Ocak 2023'te Avrupalı ve İsviçreli rafinerile­rin ve darphanele­rin büyük olasılıkla elektrik kısıtlamal­arıyla karşı karşıya kalabilece­ği ve üretimleri­nin negatif etkilenece­ğine dair bir kanı var.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye