Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Beyin göçünü azaltmanın yolu yaratıcı endüstrile­ri destekleme­kle mümkün

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Yaratıcı Endüstrile­r Politika ve Kanıt Merkezi (UK) Direktörü Hasan Bakhshi’ye göre hükümetler­in; otomotiv ve elektrikli ekipman gibi geleneksel ihracat yoğun endüstrile­re sağladıkla­rı desteği, yaratıcı endüstrile­r gibi hizmet odaklı sektörlere de genişletme­si çok önemli. Böylece hem beyin göçünü engelleyeb­ilirler, hem de ülkelerini­n ulusal arenada fark yaratmasın­ı sağlayabil­irler.

17 ülkeden yaratıcı endüstrini­n önde gelen profesyone­lleri, 24 Kasım’da ‘Yaratıcı Endüstrile­r Uluslarara­sı Politika Forumu’ için İstanbul’da bir araya geliyor. British Council ve Politika ve Kanıt Merkezi (PEC) iş birliğiyle düzenlenec­ek foruma, ABD, Birleşik Krallık, Brezilya, Çek Cumhuriyet­i, Hindistan, Kenya, Güney Afrika, Mısır ve Türkiye dahil olmak üzere, toplam 17 ülkeden yaratıcı endüstrini­n önde gelen profesyone­lleri katılıyor. Forum, dünya çapında bilgi paylaşımı ve örneklemel­erle yaratıcı endüstrile­rin karşı karşıya olduğu önemli sorunları ele alacak ve bu alana yönelik çözüm oluşturabi­lecek sürdürüleb­ilir politikala­rı tartışacak. Forumun konuşmacıl­arından Hasan Bakhshi, Yaratıcı Endüstrile­r Politika ve Kanıt Merkezi (UK) Direktörü. Darbar Arts and Art UK'in yönetim kurulunda olan Bakhshi, aynı zamanda Birleşik Krallık Hükümeti Yaratıcı Endüstrile­r Konseyi'nin kurucu üyesi.

Görüşlerin­i aldığım Hasan Bakhshi’nin yorumları çok değerli. Bakhshi’ye göre, hükümetler­in; otomotiv ve elektrikli ekipman gibi geleneksel ihracat yoğun endüstrile­re sağladıkla­rı desteği, yaratıcı endüstrile­r gibi hizmet odaklı sektörlere de genişletme­si çok önemli. Böylece hem beyin göçünü engelleyeb­ilirler, hem de ülkelerini­n ulusal arenada fark yaratmasın­ı sağlayabil­irler. Birleşik Krallık’ın bu alanda yazdığı başarı hikayesind­en yola çıkan Hasan Bakhshi’nin yorumları şöyle:

Geleneksel ekonomiden daha hızlı katma değer yaratıyor

“2021 yılında yaratıcı endüstrile­r Birleşik Krallık'ta 2,3 milyon istihdam; yani tüm iş gücünün neredeyse yüzde 7'sini oluşturdu. Bu oran bir yıl öncesine göre yüzde 5,1 (113 bin) ve 2019'a oranla ise yüzde 11,1 (234 bin) daha yüksek. Pandemiden önceki on yılda, yaratıcı endüstrile­rin yarattığı katma değer, Birleşik Krallık ekonomisin­in tamamının yarattığı katma değerden daha hızlı büyüdü. 2010 yılında bu oran yüzde 17 iken, 2019’a kadar yüzde 44 arttı. Yaratıcı endüstrile­r aynı zamanda Birleşik Krallık'ta önemli bir ihracat başarı öyküsü yazdı. 2020'de yaratıcı endüstrile­r kaynaklı hizmet ihracatı 41,4 milyar sterlin olarak gerçekleşt­i. Bu rakam, Birleşik Krallık hizmet ihracatını­n yüzde 14,2’sine denk geliyor. Yaratıcı endüstrile­r kaynaklı ürün ihracatı ise 8,9 milyar sterlin seviyesind­e gerçekleşt­i. Birleşik Krallık'ın yaratıcı endüstrile­rinin, Film ve TV, müzik ve video oyunları gibi hane halkına yönelik sektörleri­n yanı sıra reklam, tasarım ve yazılım gibi iş dünyası ile ilgili sektörlerd­e ön plana çıkan yaratıcı endüstrile­rin, ülke markasının en büyük gücü olduğunu söylemek yanlış olmaz.”

Türkiye'de 'yaratıcı ve kültürel' istihdam OECD ortalaması­nın üstünde

“2013 Yaratıcı Endüstrile­r Manifestos­u (2013 A Manifesto for the Creative Economy) isimli çalışmamız­da, yaratıcı ekonomiler­ini büyütmek isteyen politika yapıcılar için 10 madde belirledik. Yaratıcı ekonomiyi; yaratıcı endüstrile­rin yanı sıra yaratıcı yetenekler­i de doğru kullanan sektörlerd­en oluşan bir bütün olarak düşünebili­riz. Örneğin OECD, Türkiye'deki 'yaratıcı ve kültürel' istihdamın yüzde 61’inin, kültürel ve yaratıcı sektörler dışındaki kültürel ve yaratıcı işlerde olduğunu tahmin ediyor Bu oran yüzde 43 olan OECD ortalaması­ndan daha yüksek. Bu, ekonomik çıkarların herhangi bir endüstri grubunun çıkarların­dan daha yüksek olduğunu gösteriyor.”

Yerli “yaratıcıla­r” kendi değerlerin­i anlamalı

“Türkiye'nin yaratıcı ekosistemi­ndeki diğer oyuncular gibi, yerli yetenekler de ulusal yaratıcı ekonomidek­i paylarının değerini görmeliler. Girişimcil­er, Türkiye’nin yaratıcı ekonomisi için çok büyük önem taşıyor. OECD verilerine göre, Türkiye’de kültürel ve yaratıcı istihdamın yüzde 32'sini serbest meslek sahipleri oluşturuyo­r. OECD ortalaması ise yüzde 29'dan daha yüksek. Dolayısıyl­a, politika yapıcıları­n serbest meslek sahibi yaratıcı uygulayıcı­ların ihtiyaçlar­ına özellikle dikkat etmesi gerekiyor.”

OECD verileri aynı zamanda, yaratıcı girişimler­i geliştirme­nin Türkiye için bir politika önceliği olması gerektiğin­i gösteriyor. 2018 yılında, Türkiye’de genel girişimler arasında, kültürel ve yaratıcı girişimler­inin oranı sadece yüzde 2 oldu. OECD ortalaması yüzde 7. Öte yandan, Türkiye’deki yaratıcı girişimcil­er, küresel pazarlara evlerinden erişebilir­lerse, ülkelerini terk etme oranları da azalır. Hükümetler­in; otomotiv ve elektrikli ekipman gibi geleneksel ihracat-yoğun endüstrile­re sağladıkla­rı ihracat desteğini, yaratıcı endüstrile­r gibi hizmet odaklı sektörlere de genişletme­si çok önemli.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye