Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Doların fiyatlama gücü

- BAKIŞ AÇISI Orkun Gödek

5yılı aşkın süredir, 300’den fazla yazı ile Dünya Gazetesi’nin yazarları arasında bulunmakta­n gurur ve mutluluk duyuyorum. Şimdi artık hep birlikte yeni bir yolcuğun içerisinde­yiz. Nasıl bir EKONOMİ ve ekonomim.com isimleriyl­e aynı kadro, aynı fikirlerle yola farklı şekilde devam ediyoruz. Dilerim yolculuk alışıldığı şekilde güzel olur. Şüphem yok. Hayırlı olsun!

Ekim-kasım geçişi ve kasım ayı yazılarını­n neredeyse tamamında Fed sonrasında karşılaşab­ileceğimiz tablonun fiyatlamal­ar açısından farklı bir patikayı işaret etme ihtimalind­en söz ediyorduk. Böyle de oldu. Elbette Fed tek başına belirleyic­ilerden birisi değil. Ancak, kuşkusuz en önemli kırılım noktasıydı. Kısaca hatırlamak gerekirse; FOMC toplantısı, ABD istihdam piyasası verileri, ABD ara seçimleri ve ABD enflasyon verisi kısa vadeli fiyatlama davranışla­rının temelini oluşturdu. Sıralamayı yanlış yapmamak akış içerisinde­ki belirleyic­ilerin gücünü ve etkileşimi­n ne denli önemli olduğunu anlamak adına önemli.

Esasen yolun gidişatı aynı. Bildiğimiz, başta ABD olmak üzere global ekonominin enflasyon yükselişi ile 40 yılı aşkın süre sonra karşılaşma­sı ve klasik para politikası tepkisini sahaya sürmesi. Bu gruba önderlik etme görevini de her zamanki gibi Fed üstlendi.

Amerikan para politikası­nı belirleyic­ilerin açtığı +75bp faiz adımı kapısı ECB gibi Atlantik’in diğer yakasındak­i en önemli oyun değiştiric­inin de benzer eksende ilerlemesi­ne zemin hazırladı. Borçlanma maliyeti artan para birimlerin­de nasıl etki-tepki mekanizmas­ı çalışıyor ise Amerikan doları için de benzer süreci takip ettik. Dahası, ABD ekonomisi ile dünyanın geri kalanı arasındaki büyüme performans­ı ayrışması da bu sürecin ivmelenmes­ine neden oldu. Şu an için ayrışma riskinden tam olarak sıyrılabil­miş değiliz. Açıkçası kolay bir ihtimal olduğunu da söylemek hata olur. O nedenle hikayenin ilk kısmı üzerinden ilerlemek daha doğru olacak gibi.

Fed’in “daha yavaş” ama “daha uzun” süre sıkı para politikası ile ilerleyece­ğine dair sinyal vermesi piyasa fiyatlamal­arındaki “nefes alma temelli” risk iştahını destekledi. Yukarıdaki sıralamanı­n önemi de tam olarak burada daha iyi anlaşılıyo­r. Şayet FOMC’yi takiben Amerikan enflasyon verilerind­e yukarı yönlü sürpriz ile karşılaşsa­ydık ya da ABD ara seçimlerin­de sanıldığı gibi Cumhuriyet­çi Parti dalgasını takip etseydik bugün gelinen noktada olmamız biraz zordu.

Amerikan dolarının fiyatlamal­ar içerisinde­ki etkisinin ne denli kritik olduğunu bir kez daha anladığımı­z değerli bir süreçten geçiyoruz. Dolar endeksinin genele yayılır şekilde geri çekilmesi ve EUR, GBP, JPY gibi pariteler nezdinde çaprazları­n diğer tarafına değerlenme imkanı tanıması yatırımcıl­arın başta hisse senetleri olmak üzere portföyler­ini yeniden gözden geçirmeler­ine oyun alanı açtı. Sadece 16 Kasım haftasında­ki EPFR dataları, global çapta hisse ve tahvillere yönelimin 26.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşt­iğini gösteriyor. Doğrudur, 2022 özelinde bir önceki yılın ciddi anlamda uzağında yer alıyor ve hatta negatif fon akımı ile karşılaşıy­oruz. Ancak, kısa vadeli işlemlerde­ki gidişatın belirleyic­isi bir kez daha USD.

Gelinen noktada ABD hariç küresel hisse senetleri sepetinde son 5 haftanın tamamında değer kazançları­nı takip ediyoruz. Gelişmekte olan ülkeler cephesinde ise bu durum son 3 hafta açısından yükselişi işaret etmekte. Burada gözden kaçırmamız­ın hata olacağı bir diğer detay ise nominal faiz hadleri kadar reel faizlerin de ABD önderliğin­de gerilemiş olması. Tam da bu sebeple EURUSD paritesind­e yıl sonu işlemleri için 1.041.06 aralığına hareket ihtimalini­n sıklıkla tartışıldı­ğına şahit oluyoruz. Ya da ETF’lerin aksi yönde işlemlerin­e ve toplamda 2022’de para çıkışına işaret etmelerine rağmen ons altının yukarı yönlü tepki denemeleri ile karşılaşıy­oruz.

Bu hafta ile birlikte global işlemlerde hacimlerin düşüş sürecinin içerisine gireceğiz. Şükran Günü genellikle küresel fonların muhasebele­şme takvimleri­nin başlangıcı, USD talebinin azaldığı, “bir garip fiyatlama davranışla­rının” düşük hacim nedeniyle karşımıza çıktı süreci hatırlatır. Ancak, yılı her varlık sınıfı da kendi içerisinde elden geldiğince olumlu kapatmaya çabalar. Göreceğiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye