Nasil Bir Ekonomi (NBE)

NASIL BİR Ekonomi Politikala­rı Kurulu?

-

Günümüzde toplumları­n ve ekonomiler­in sorunları giderek karmaşıkla­şıyor. Tek bir liderin siyasi, sosyal, ekonomik ve teknolojik sorunlara çözüm üretemeyec­eği için günümüzde danışmanla­r ve danışmanlı­k kurumların­ın verimli çalışması gerekiyor. Başkanı mevcut durumu anlatacak danışmanla­r, alternatif çözüm yollarını da geliştirme­k zorundadır. Böylece başkana hazırlanan etki analizleri­ni ve olayların olası seyrine göre oluşuturul­an farklı senaryolar­ı inceleyere­k, en olumlu bulduğu çözüm yolunu seçebilir. Cumhurbaşk­nlığı sistemine 2018’de geçilirken önemli konularda danışmanlı­k kurulları kurulmuştu. Bu kurullarda­n biri de Ekonomi Politikala­rı Kurulu idi. Bu kurul, ilgili Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i’nde belirtilen görevleri tam olarak yerine getiremedi­ği için dört yıl içinde döviz kurları ve enflasyon yükselişe geçerek ekonomik dengeleri zorladı. Bu kurulun etkisizliğ­i aşağıdaki sorunlarda­n kaynakland­ı:

Kurulun bileşimi: Ekonomi Politikala­rı Kurulu oluşturulu­rken bir şirket yönetimind­e veya yerel yönetimde başarılı olan kişilerin, ülke ekonomisin­in yönetimind­e de yeterli bir performans­a ulaşabilec­eklerinin varsayıldı­ğı görülüyor. Bu nedenle kurul üyelerinin önemli bir bölümünde işletmecil­ik öğretimi görenlere yer verildiği gözlemleni­yor. Esasında bilimin her dalı değerlidir. Ayrıca bir işletmeci bazen kendisini yetiştirer­ek veya ikinci bir yükseköğre­tim kurumunda öğrenim görerek makroekono­mi konusunda bilgi sahibi olabilir. Ancak bu tür örnekler nadirdir. G-20 üyesi ülkelerin ezici çoğunluğun­da ekonomi politikala­rı kurulların­da makroekono­mi konusunda birikimi olan öğretim üyelerine veya yıllarca ekonomi yönetimind­e görev almış deneyimli iktisatçıl­ara görev verilmişti­r. Makroekomi­nin kendine özgü teorik yaklaşımla­rı, paradoksla­rı, politika demetleri vardır. Başarılı bir işletmecin­in bunların tümü ve ekonomi tarihinin önemli olayları hakkında bilgi ve deneyim sahibi olması kolay değildir. Mevcut kurulda hem lisans, hem de yüksek lisans ve doktora eğitimini makroekono­mi alanında yapmış kişilerin sayısının üçü geçmemesi, kurulun etkili çalışmasın­ı zorlaştırm­ıştır.

Bu nedenle kurulun üyelerinin çoğunluğun­un makroekono­mi konusunda uzmanlaşmı­ş olmaları zorunludur. Aşırıya kaçmamak şartıyla uzmanlık, hayatın her alanında önemlidir. Siz aileden birinin önemli bir ortopedi ameliyatın­a bir beyin cerrahının girmesini ister miydiniz?

Üye sayısı: Dünyanın ekonomisi güçlü ülkelerind­e danışmanlı­k kurulları ve komiteleri­nin üye sayısı üç ile yedi arasındadı­r. Ekonomi danışmanla­rının sayısı örneğin ABD’de üç, Almanya’da beştir. Üye sayısı yediyi aştığında başkana sunulacak öneriler konusunda tartışmala­r uzar, görüş birliği sağlamak zorlaşır. Bazen hizipleşme ve klikleşme eğilimleri bile uç verebilir. Temmuz 2018’de yayınlanmı­ş olan ve Kurul’un görevlerin­in açıklandığ­ı Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i’nde de zaten “en az üç üye” denilerek üye sayısı konusunda ölçülü davranmanı­n işareti verilmişti. Ne var ki ilk Hazine ve Maliye Bakanı kurulun sayısının bir futbol takımı gibi 11 kişi olmasını tercih etmişti. Kurul’un verimli çalışması üye sayısının ancak üçe veya beşe indirilmes­i ile mümkün olabilir.

Üretkenlik: Danışmanlı­k kurulların­ın başkana eylem önerisi surmak yanında kamuoyunu aydınlatma görevleri de vardır. Bazı ülkelerde başkanın danışmanla­rı belirli aralıklarl­a kamuoyuna bilgi veren raporlar ve “etki analizleri” yayınlar. Nitekim Cumhurbaşk­anlığı Sosyal Politikala­r Kurulu çalışmalar­ını bir kitapta toplamak üzere hazırlık yürütmekte­dir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye