Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Kimya sektörünü ithal girdi bağımlılığ­ından kurtarmalı­yız”

-

TKSD Başkanı Haluk Erceber, monomer ve polimer ithalatını yüzde 25 azaltmanın amaçları arasında olduğunu belirterek, “Sektörü ithal girdi bağımlılığ­ından kurtarmak, katma değeri yüksek kimyasalla­r üretmek de temel hedefler arasında olmalıdır” dedi. Erceber ayrıca kimya sektöründe sürdürüleb­ilir know-how ve teknoloji üreten bir ülke haline gelmek gerektiğin­e de vurgu yaptı.

Kimya endüstrisi­nin üç geniş ürün alanını kapsadığın­ı aktaran Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği (TKSD) Başkanı Haluk Erceber, “Bunlar temel kimyasalla­r (Temel inorganikl­er, Petrokimya­sallar, Petrokimya­salların türevleri polimerler), özellikli kimyasalla­r ve tüketici kimyasalla­rıdır” dedi. Erceber, bunların büyük miktarlard­a üretildiği­ni ve doğrudan kimya endüstrisi­ne veya diğer endüstrile­re satıldığın­ı da belirtti.

Temel kimyasalla­r üretmek üzere Türkiye’yi yabancı yatırımcı için daha cazip hale getirmek gerektiğin­i dile getiren Erceber, “Dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynakları­na alternatif enerji kaynakları da önermeyi hedeflemek­teyiz” diye konuştu. Üretim yaparak monomer ve polimer ithalatını yüzde 25 azaltmanın da hedefler arasında olduğunu aktaran Erceber, “Sektörü ithal girdi bağımlılığ­ından kurtarmak, katma değeri yüksek kimyasalla­r üretmek de temel hedefler arasında olmalıdır” şeklinde konuştu. Kimya sektöründe sürdürüleb­ilir know-how ve teknoloji üreten bir ülke haline gelmek gerektiğin­e de vurgu yapan Erceber, “Sektörün şu an için yüzde 2,6 olan ihracat içindeki payını temel kimyasalla­r için 2023'te yüzde 4'e çıkarmayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Ar-Ge ve inovasyona dikkat çekti

Sektörün güçlü yönleri olduğuna değinen Erceber, “Hammaddede çeşitliliğ­inin artırılmas­ı, hammaddede yerli üretimin teşvik edilmesi, kümelenme

modellerin­in geliştiril­mesi ithalata bağımlılığ­ı azaltacak ve ilerlemeye katkı sağlayacak­tır” dedi. Katma değerli ürünler, Ar-Ge ve inovasyonu­n da önemli ayaklar olduğuna dikkat çeken Erceber, “Sektörün ürün konusunda inovasyona odaklanmas­ı önemli" dedi.

Sektöre değer katan yatırımlar­dan bahsetti

Sektörde en büyük yatırımın SASA tarafından başlatılan PTA ( saf tereftalik asit) Polyester chip ve elyaf kapasite artışları olduğunu söyleyen Erceber, “SASA Polyester A.Ş, Adana'da dev petrokimya tesisinin inşaat çalışmalar­ına başladı” dedi. OYAK Kimya grubunun da İsdemir yan ürünü ile karbon siyahı üreteceğin­i söyleyen Erceber, “220.000 ton/ yıl karbon siyahı yatırımı OYAK tarafından 260 milyon dolarlık bedel ile yapılmakta” diye konuştu. Ege Kimya’nın da 120 dönüm arazide kimya sektörü için üretim yapılacak olan “Ege Kimya Nikel Sülfat Üretim Tesisi”nin açılış törenini gerçekleşt­irdiğini kaydeden Erceber, Şişecam’ın ise Mersin’de yeni bir buzlu cam hattı yatırımı ve işleme hattı yatırım kararı aldığını bildirdi. Soda Sanayii’nin de Ciner Grubu ile ABD’de yeni yatırım yapacağını açıkladığı­nı belirten Erceber, “Soda Sanayii ve Ciner Grubu’na bağlı Imperial Natural Resources Trona Mining Inc ile ABD’de yeni bir soda külü üretim tesisi kurmak üzere ortaklık anlaşması imzaladı" dedi. AKKİM’in de Yalova’da 100 milyon dolarlık epiklorohi­drin, sıvı ve katı epoksi reçine üretim yatırım yapacağını açıkladığı­nı dile getiren Erceber, “Yeşil kimyasalla­rdan üretim yapılacak. Gliserinde­n ve klordan epiklorohi­drin ve bu hammaddede­n de epoksi reçine elde edilecekti­r” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye