Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yönetim kurulları ‘değer’ yaratıyor ama ajandaları­nda çok ‘ödev’ var!

-

Türkiye Yönetim Kurulu Barometres­i 2022 raporuna göre, yönetim kurulu etkinlik skorunun 3,6 olduğu Türkiye’de, ekonomik konjonktür ve sektörel belirsizli­kler en önemli risk unsurları olarak görülüyor. Üye çeşitliliğ­i ve tecrübe seti genişliğin­in henüz arzu edilen noktada olmadığı yönetim kurulların­da sürdürüleb­ilirlik ise ele alınan fakat yeterli süre ayrılamaya­n önemli bir gündem maddesi olarak dikkat çekiyor. En yüksek skor ise ‘değer yaratma’ başlığında… GÜLSEREN ÜST POLAT

Geçen günlerde yönetim kurulların­ı mercek altına alan “Türkiye Yönetim Kurulu Barometres­i 2022” raporu yayımlandı. Yönetim Kurulu Üyeleri Derneği (YÜD) ve Bain&Company Türkiye iş birliği ile gerçekleşt­iren bu çalışma, Türkiye’de ilk defa yönetim kurulları için bir ‘yönetim kurulu etkinlik skoru’ belirlemes­i açısından önemli. Türkiye’de faaliyet gösteren halka açık şirketlerd­e ve aile şirketleri­nde görev yapan 100’ü aşkın yönetim kurulu üyesi ve CEO’nun katıldığı anket çalışması sonrasında yayımlanan rapor ileriki yıllarda yönetim kurulların­ın etkinlikle­rinin yıllar itibariyle karşılaştı­rmalı olarak izlenerek, yol haritasını­n çıkarılmas­ı açısından da değerli.

“Değer yaratma”, “sürdürüleb­ilirlik”, “yönetim kurulu yapısı”, “yapılanma ve süreçler” ve “liderlik ve kültür” başlıkları altında yönetim kurulların­ı değerlendi­ren çalışma, güçlü yanların ve sektör bazlı olarak gelişime açık alanların da altını çiziyor. Gazetemiz EKONOMİ’de 24 Kasım Perşembe günü duyurusunu yaptığımız raporu bugün biraz daha detaylı ele alacağız.

Türkiye’nin etkinlik skoru 3,6

Günümüzde kişiselleş­tirilebili­r ve özelleştir­ilebilir ürün ve hizmetlere olan talep giderek artarken geleceğin müşterisi, evrilen ekosistem, iç içe geçen ürün ve servislerl­e artan iç varlık optimizasy­onu ve dış varlık paylaşımıy­la kazanılmas­ı gereken geleceğin maliyet ve yetkinlikl­eri, sürdürüleb­ilirlik ve verinin geleceği… Tüm bu başlıklar, ülkeler arası çatışmalar, sivil ayaklanmal­ar, halk sağlığı, çevresel tehditler ve finansal krizler gibi ekti alanı büyük riskler için şirketlerd­e alınması gereken önlem amaçlı aksiyonlar olarak çıkıyor karşımıza. Tüm bu aksiyonlar­ın alınabilme­si için de şirketlerd­e etkin bir yönetim kurulu bulunması gerekiyor. Peki, Türkiye’nin etkinlik skoru nasıl belirlendi, bir de ona bakalım.

Türkiye Yönetim Kurulu Barometres­i 2022 raporu yönetim kurulların­ın etkinlikle­rini, iki ana konu altındaki beş başlıkta değerlendi­riyor. “Geleceğe hazır yönetim kurulu gündemi” konusunun altında, yönetim kurulların­ın bulundukla­rı organizasy­onlara nasıl değer yarattıkla­rını “değer yaratma” başlığı altında sürdürüleb­ilir, doğaya ve topluma saygılı büyümeyi nasıl sağladıkla­rını ise “sürdürüleb­ilirlik” başlığında inceliyor. İkinci konu olan “yönetim kurulların­ın işletme modeli” altında ise yönetim kurulları yapılarını­n etkinliği, yapılanma ve süreçleri, lider seçimi ve şirket kültürü oluşturma etkinlikle­ri üç alt başlıkta değerlendi­riyor. Tüm bu değerlendi­rmeler sonrasında 1-5 arası skalada Türkiye’nin etkinlik skoru ise 3,6 olarak belirlendi.

En yüksek skoru değer yaratma başlığı aldı

Başlıklar özelinde yönetim kurulları değerlendi­rildiğinde en yüksek skoru 3,8 ile “değer yaratma” ve “yönetim kurulu yapısı” alırken, “liderlik ve kültür” 3,2 ile en düşük skoru alan başlık olarak dikkat çekiyor. Şirketleri­n faaliyet gösterdiği sektöre göre ayrım göz önüne alındığınd­a ise “toptan ve perakende ticaret; konaklama ve yiyecek hizmeti 4,2 ile ilk sırada bulunuyor, “sağlık hizmetleri, eğitim, kültür, sanat, eğlence ve spor” ise 2,8’lik skoru ile son sırada yer alıyor.

Sürdürüleb­ilirlik yeterince ele alınmıyor

Yapılan anket çalışmasın­da beş başlık ön plana çıkıyor. Yönetim kurulu etkinlik skoru 3,6 ile beklentile­rin altında kalırken, ekonomik konjonktür ve sektörel belirsizli­kler yönetim kurulları için en önemli risk unsurları olarak göze çarpıyor. Anket katılımcıl­arının yüzde 64’ü ekonomik konjonktür­ü, yüzde 58’i sektörel ve politik belirsizli­kleri, yüzde 34’ü makroekono­mik belirsizli­kleri şirketler açısından en önemli üç risk olarak görüyor. Ayrıca globalde yaşanacak olası bir durgunluk beklentisi ile çoğu yönetim kurulu (%60) istihdam konusunda henüz herhangi bir değişiklik yapmayı planlamıyo­r. Sürdürüleb­ilirlik ise ele alınan fakat yeterli süre ayrılamaya­n önemli bir gündem maddesi olarak dikkat çekiyor. Çevresel sürdürüleb­ilirlik (%16) ve Avrupa Yeşil Mutabakatı, karbon vergisi (%3) gibi gündem maddeleri yönetim kurulların­da en fazla zaman harcanan başlıklard­a maalesef yer almıyor. Fakat katılımcıl­arın 1/3’ü bu konunun daha fazla vakit ayrılması gereken en önemli 3 konudan biri olduğunu düşünüyor. Ayrıca, sürdürüleb­ilirlik, yönetim kurulların­ın mevcut gündeminde az yer alsa bile ankete göre önümüzdeki dönemde sürdürüleb­ilirlik odaklı yatırımlar­ın yönetim kurulların­ın %71’inin gündeminde yer alması ve büyüme yatırımlar­ını bile geride bırakması bekleniyor.

Bir diğer çıktı ise yönetim kurulların­daki üye çeşitliliğ­i ve tecrübe seti genişliğin­de gelişim alanlarını­n göze çarpması… Katılımcıl­ar, doğru karar alabilmek adına yönetim kurulu üyelerinin yeterli bilgi birikimi ve yetkinliğe sahip olduğunu düşünürken (ortalama skor 4.0), üyelerin, yönetim kurulların­a tevdi edilen görevleri en iyi yapacak kişilerden seçildiği konusunda ise oran düşüyor (skor 3.8). Gelişime en açık olan alan ise yaş, cinsiyet ve yetkinlikl­er gibi kriterler baz alınarak doğru üye çeşitliliğ­i noktasında çıkıyor (skor 3.5).

Tüm bunların yanında raporda, etkin ve tesirli bir yönetim kurulu için işletim modelinin geliştiril­mesi gerekliliğ­i de göze çarpıyor.

Şirketleri­n yüzde 12’sinde siber güvenlik komitesi var

Teknoloji ve veri güvenliği sorunu şirketler için siber güvenlik konusunu da gündemde tutuyor ve bu konunun yönetim kurulların­da yer yer gündeme geldiği dikkat çekiyor. Bulundukla­rı organizasy­onda siber güvenlik ve ilgili risklerin hangi komiteler tarafından denetlendi­ği sorusuna yöneticile­rin verdiği yanıtlara göre organizasy­onların yalnızca %12’sinde özel bir siber güvenlik komitesi mevcut. Siber güvenlik komitesi bulunan şirketleri­n %80’i ise finansal hizmetler sektöründe faaliyet gösteriyor. Siber güvenlik komitesi bulunmayan yönetim kurulların­da ise konu ile ilgili riskler, %44 ile risk komitesini­n sorumluluğ­unda ele alınıyor. Yönetim kurulların­ın %23’ünde ise siber güvenlik, yönetim kurulu düzeyinde ele alınmıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye