Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ağır sanayi bölgesinde ilk meyve hasadı

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr Hazırlayan: DİDEM ERYAR ÜNLÜ • didem.eryar@nbe.com.tr

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi, Muz Serası Projesi ile Türkiye’nin hem sanayi hem tarım alanında üretim yapan ilk karma OSB oldu. 700 hektar alan üzerine kurulu, 110 sanayici ve toplam 130 tesise ev sahipliği yapan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Türkiye’de bir ilki gerçekleşt­irerek, organize sanayi bölgesinde tarıma yönelik bir girişime imza attı. Böylece, Türkiye’de hem sanayi hem tarım alanında üretim yapan ilk karma OSB oldu.

Fikir; Osmaniye OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerif Tosyalı’ya ait. İthal ikamesi olan alanlara odaklandık­larını ifade eden Şerif Tosyalı, “Türkiye muz tüketimini­n yaklaşık yüzde 60’ını ithal ediyor. Osmaniye’de muz yatırımı yok. Biz de yaptığımız araştırmal­ar sonrasında, OSB’de kullanılma­yan bir bölgeye bin 400 kamyon toprak taşıdık ve harekete geçtik” diyor.

Geçen hafta, Osmaniye OSB’ye yaptığımız ziyarette, ilk muz hasadını Şerif Tosyalı ile birlikte gerçekleşt­irdik ve seranın hayata geçirilme sürecini Tosyalı’dan dinledik.

“Projeyi hazırlama sürecinde Osmaniye Korkut Ata Üniversite­si ile iş birliği yaptık. Bilim insanlarım­ızın yaptığı toprak analizi sonrasında arazimizin muz ekimine uygun olduğu tespitinde­n sonra projemizi uygulamaya koyduk. 20 dönümlük alanda hayata geçirdiğim­iz Muz Serası Projesi için 4 milyon TL yatırım yaptık. Geçen yıl başlattığı­mız projemizde ilk hasat sonrasında 150 ton civarında bir ürün elde ettik. Yıllık yaklaşık 2 milyon TL gelir hedefliyor­uz. Kendini 2 yılda amorti edecek bu proje ile OSB’mizin yıllık sabit giderlerin­in yüzde 30’unu karşılayab­ileceğiz. Projemize hem halkımızda­n hem de Türkiye’deki diğer OSB’lerden çok yoğun ilgi var. Projemizin OSB’lere örnek olmasının yanı sıra daha önce sadece yer fıstığı, turp ve zeytin gibi tarım ürünleriyl­e öne çıkan Osmaniye’de muz ekimini de hızlandıra­cağını düşünüyoru­z. Ülkemizde tarım odaklı birçok organize bölge var ama bizim gibi endüstri odaklı bir sanayi bölgesinde bu bir ilk” diyor Tosyalı.

Muz dışında yeni ürünler de yolda

Osmaniye OSB, daha önce de yatırım yaptığı 7.5 MW’lık güneş enerjisi santrali (GES) ile kendi enerjisini üretmek üzere önemli bir adım atmıştı. OSB, muz hasadının yanı sıra, farklı tarım ürünlerini­n ekiminin yapılabilm­esi için de araştırmal­arını sürdürüyor.

Bu proje kapsamında­ki bir alanda; biber, salatalık, patlıcan, karnabahar, lahana, domates gibi ürünlerin deneme üretimi yapılıyor. Bu araştırmal­ar sonucunda 500 metrekarel­ik alanda ekilen domatesler­in hasadı da kısa bir süre sonra yapılacak. Bu domatesler­in satışından da 100 bin TL civarında gelir hedefleniy­or. Bununla birlikte Muz Serası Projesi öncesinde dikilen zeytin ağaçlarınd­an bu yıl 2 ton ürün ve bunlardan da 600 kg civarında zeytinyağı elde edilmiş durumda. 15 dönümlük bir araziyi daha tarım yapılabile­cek hale getirmek için çalışmalar­ını sürdüren Osmaniye OSB’de, ayrıca kuş, güvercin, köpek ve kuzuların olduğu, hayvanlar için özel bir bölüm de var. Ayrıca seranın içinde muzun diplerinde­ki otları temizlemes­i için 100 tavuk da bu ekosistemi­n bir parçası haline getirilmiş durumda.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye