Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Mısır’a büyükelçi atanabilir”

-

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır’la bakan yardımcıla­rı arasındaki siyasi istişarele­rin yakında tekrar düzenleneb­ileceğini belirterek, “Önümüzdeki aylarda büyükelçi ataması olabilir” dedi.

Çavuşoğlu, Türkmenist­an Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’la gerçekleşt­irdikleri ortak basın toplantısı­nın ardından gazetecile­rin sorularını yanıtladı.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için yapılan üçlü mutabakata ilişkin değerlendi­rmede bulunan Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g ile İstanbul’da gerçekleşt­irilen görüşmenin ardından bazı olumlu adımlar atılsa da üçlü görüşmede çalışmalar­a devam edilmesi kararı alındığını belirtti. Çavuşoğlu, “Bu şu demek, muhtıradak­i yükümlülük­lerin bazılarını yerine getirdiler, bir kısmını da yerine getirmedil­er. Yani henüz bazı somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemel­erle ilgili somut beklentile­ri karşılamad­ılar. Cumhurbaşk­anı’mız da İsveç Başbakanı’na bu hususları iletti. Özetle süreç olumlu ilerliyor ama hala atılması gereken adımlar var.” dedi.

Çavuşoğlu, “Finlandiya ile ilgili sıkıntılar o kadar büyük değil. Daha çok İsveç’te sıkıntılar­ımız var ancak iki ülke ve NATO bize eşit şekilde muamele edin diyorlar. Daha fazla adım atması gereken ülke İsveç.” değerlendi­rmesini yaptı.

Mısır’la ilişkilere yönelik soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, “Bakan yardımcıla­rı arasındaki siyasi istişarele­r yakında tekrar düzenleneb­ilir. Önümüzdeki aylarda büyükelçi ataması olabilir.” dedi. Çavuşoğlu, Suriye ile ilişkilere yönelik soruya “Amacımız Suriye’deki iç savaşı sonlandırm­ak. Muhalifler­le süreci yürütüyoru­z. Astana görüşmeler­ine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor. Amacımız anayasa görüşmeler­i dahil siyasi süreci canlandırm­ak. Angajmanın bir ayağı da bu. Anayasa Komitesi tarafından bir ilerlemeni­n sağlanması lazım ama orada bir ilerleme yok.” yanıtını verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye