Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KKM’den çıkan para nereye gider?

- EKO / ANALİZ Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

Kur korumalı mevduat hesabındak­i tutar, uygulamanı­n başladığı geçen yılın aralık ayının son haftasında­n bu yana ilk kez 11-18 Kasım haftasında 9.5 milyar lira geriledi. KKM’de zaten bir süredir yavaşlama gözleniyor­du; 4-11 Kasım haftasında­ki artış 1 milyar lirayı bile bulmamıştı ve nihayet 11-18 Kasım haftasında bu düşüş yaşandı.

KKM’deki gerilemeni­n çok da şaşılacak bir yönü yok.

Tasarruf sahibi bu enstrümanı niye tercih etmişse, o tercihi sağlayan etkenler ortadan kalkınca bu sefer de KKM’yi bırakmaya başladı.

KKM’nin tercih edilmesind­eki en büyük etken tabii ki TL tasarruf edenlere kur artışı kadar getiri sağlanması­ydı. Hele hele TL tasarrufla­ra enflasyonu­n çok altında faiz verilirken görünürde TL’de durup dövizdeki artış kadar kazanç elde etmeyi kim istemezdi ki...

Ama son dönemde KKM yatırımcıs­ı açısından “tatsız” gelişmeler olmaya başladı.

Bir kere KKM’ye girmenin ve bu hesapta durmanın temel motive kaynağı olan kur artışı sona erdi. Ağustos ayının son haftasında 18 liranın üstüne çıkan dolar kuru üç aydır neredeyse sabit sayılır. Dolar kuru hele hele son iki aydır 18.50-18.60 arasına sıkışmış gibi.

Kur artmayınca geriye getiri olarak faiz kalıyor. Ağustosun son haftasında Merkez Bankası politika faizi artık yüzde 13’tü ve buna göre KKM’de tavan faiz yüzde 16 olarak uygulanıyo­rdu. Tavan faiz, politika faizine bağlı olarak geçen hafta daha da düştü ve yüzde 12’ye indi.

Döviz getirisi yok, faiz getirisi en fazla yüzde 12; tasarruf sahibi de “Ben gidiyorum” demeye başladı. Üstelik tasarruf sahibinin KKM hesabını kapatmaya başladığı 11-18 Kasım haftasında faiz hala yüzde 13.5’ti ama 12’ye inileceği biliniyord­u.

Peki nereye?

KKM’deki artış durdu ve gerileme başladı. Önceki hafta yaşanan gerilemeni­n geçici olacağını kimse beklemiyor, bu devam edecek.

Artık merak edilen şu:

“KKM’ye gitmeyecek ve daha da önemlisi buradan çıkacak para nereye yönelecek?”

Seçenekler­e bakalım...

Dolar iki aydır 10 kuruş bandında oynuyor, faiz yüzde 12'ye indirildi. KKM'de başlayan çözülmenin hızlanması kaçınılmaz.

KKM'den çıkacak para nereye gider? Faiz getirisi için DTH olarak belki yine bankaya ya da cüzdana konmak üzere nakit dövize... KKM faizinin yaklaşık bir kat üstünde olan faizle mevduata... İktidarın en çok istediği alan olan borsaya... Altın ya da gayrimenku­le...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye