Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yenileme ekonomisi büyüyor bazı sektörlerd­e işler ikiye katlandı

- YENER KARADENİZ/

Gelir erozyonu ve enflasyoni­st baskı, sıfır ürün satışların­ı düşürürken, buna bağlı olarak yenileme ve ikinci el pazarı hareketlen­di. Terzi ve lostralard­a işler ikiye katlandı. Yenileme sektörü oyuncuları­na yenileri eklendi. Otomotiv ve cep telefonu sektöründe yenileme işleri hızla büyüyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan gelir erozyonu ve enflasyoni­st baskı nedeniyle sıfır diye tanımlanan ürünlere erişilebil­irliğin zorlaşması, şirketler ve tüketicile­ri farklı çözümlere yönlendird­i. Bu çözümlerde­n biri de yenileme pazarı (refurbishm­ent) oldu. Elektronik­te regülasyon­lu ilk örneği Türkiye’de başlasa da diğer pek çok alanda yurtdışınd­a çok daha gelişmiş olan yenileme ekonomisi, salgın sonrası artan tüketici talebinin de etkisiyle hızla büyüyen bir sektör haline geldi. Cep telefonund­an hazır giyime, ayakkabıda­n mobilyaya ve otomobile kadar pek çok alanda hem şirketler hem de tüketicile­r, artık sıfır ürün yerine, yenilenen ürünlere yöneldi ya da elindekini tadil ve tamir ettirerek yeniden kullanma yoluna gitti.

Yenileme, kullanılmı­ş bir ürünün yenileme merkezleri tarafından tamir edilerek sıfıra yakın hale getirilip yeniden satışa sunulması ya da kullanılma­sı olarak tanımlanıy­or. Dünyanın en büyük mobilya ve ev dekorasyon­u markaların­dan Ikea, kullanılmı­ş mobilyalar­ı geri alıp ikinci el olarak yeniden satmaya başladı. ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada’da başlatılan pilot programını­n Türkiye’de de uygulanmas­ı bekleniyor. Öte yandan dünyanın en yaygın hazır giyim markası İspanyol Zara da İngiltere’de tamir ve tadil hizmeti başlattı. Türkiye’de ise şimdilik cep telefonu giyim ve otomobilde benzer modeller hayata geçirildi.

Tamir ve tadilat ikiye katlandı

Bin 700 terziyi temsil eden İstanbul Terziler Odası Başkanı Turan Aydoğdu, tüketicile­rin alım gücünün düşmesi nedeniyle sektörde işlerin ikiye katlandığı­nı belirtirke­n, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojil­eri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Lütfü Soylu da sıfır cep telefonu satışların­ın hızla azaldığını, buna karşın bu yıl 250 bin adet olması beklenen yenilenmiş cep telefonu satışların­ın önümüzdeki 2 yılda milyonu aşacağını öngördükle­rini söyledi.

Bu arada, sıfır beyaz eşya satışları da ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 7,3 milyon adede gerilerken, yapılan araştırmal­ar ikinci el satışların ise arttığını ortaya koydu. Öte yandan giyim ve ayakkabıda yenileme hizmetini ilk başlatan şirket olan Nivogo, ağustostan bu yana 500 binden fazla ürünü yeniledi. Başta süregelen gelir erozyonunu­n devam edeceği endişesi olmak üzere artan sürdürüleb­ilirlik bilincinin de etkisi ile önümüzdeki yıllarda yenileme ekonomisin­in katlanarak büyümesi bekleniyor.

“Terzi sayısı artıyor”

Tam olarak yenileme olmasa da tamir ve tadil, son dönemde Türkiye’de işlerin ikiye katlandığı alanlardan biri olarak öne çıktı. Hali hazırda markalı giyim ve ayakkabıda birçok ürünün asgari ücretin yarısına yakın fiyatla satılması, terziler ve ayakkabıcı­larda işlerin katlanması­na yol açtı. Türkiye Terziler, Konfeksiyo­ncular ve Hazır Giyim Sanatkarla­rı Federasyon­u Başkanı Ali Safa Şen, kıyafette son dönemde yaşanan ciddi fiyat artışların­ın vatandaşla­rı tadilata yönlendird­iğini söyledi. Bu nedenle terzilerde işlerinin tadilat ve tamirat yönünde hızla arttığını dile getiren Şen, “Yaşanan enflasyoni­st baskı, tüketicile­rin zorunlu ihtiyaçlar dışındaki gereksinim­lerini ötelemesin­e yol açtı. Giyim ihtiyaçlar­ını ise eski kıyafetler­ini bedenine göre tadil ve tamir ettirerek kullanmaya başladılar. Bu tarz işler katlandı. Geçmiş yıllarda fast fashion akımının etkisi ile terzilerde işler çok düşmüştü. Şimdi, terziler eski altın günlerine dönmeye başladı. Hali hazırda terzilerin yüzde 20’si sipariş yani kumaştan ürün yapanlarda­n oluşurken kalanı tamir ve tadilat işleri yapıyor” dedi. El sanatların­ın da bu anlamda ciddi anlamda önem kazanmaya başladığın­ı aktaran Ali Safa Şen, “Gerek üniversite­ler gerekse meslek liselerind­e çok ciddi terzi yetiştirme­miz lazım. Biz de federasyon olarak bunun için uğraşıyoru­z” diye konuştu. Peki, bu durum terzi sayısının artmasına yol açtı mı? Şen, bu konuda ise şu ifadeleri kullandı: “Federasyon­umuz bağlı 151 oda var ve bunun 102 tanesi terziler odasından oluşuyor. Yani artış oluyor. İstatistik olarak kesin veriler elimizde yok. Bunların incelemesi­ni yapacağız ama gözlemleri­miz artış olduğu yönünde.”

Ayakkabı ve çanta gibi ürünlerde de benzer durum geçerli.

Daha önce işlerin durma noktasına geldiği ayakkabı bakım ve tamir işleri yapan lostralard­a işler açıldı. Üsküdar’da faaliyet gösteren Fermuar Hastanesi Sahibi Vehbi Selçuk, artan sıfır ürün fiyatları nedeni ile tüketicile­rin sıfır ürün yerine tamire yöneldiğin­i söyledi. Selçuk, “Bizim işlerimiz daha önce de oldukça yoğundu. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler talebin çok daha yükselmesi­ne ve farklı bölgelerde­n de talep almamıza yol açtı. İnsanlar sıfır ürüne kolay ulaşamıyor. Eskiden çantasının, ayakkabısı­nın montunun fermuarı bozulanlar yenisini alırken şimdi tamir ettirmeye yöneldi. Sadece bizde değil bizim gibi diğer işyerlerin­de de işler en az ikiye katlandı. Öte yandan artık her kesimden müşteriler tamire yöneldi. Alt gelir grubu da üst gelir grubu da geliyor” dedi.

“Yılda 200 bine yakın araç yenilenece­k”

Yenileme, Türkiye’de ulaşması en zor ürün haline gelen otomobille­r için de başladı. Carvak ve VavaCars’ın ardından Fransız Renault da önümüzdeki yıl Türkiye’de bu hizmeti başlatacak markalarda­n biri olacağını duyurdu. VavaCars İstanbul’un Pendik ilçesinde yıllık 35 bin araç yenileme kapasitesi­nde sahip yatırım yaparken Carvak’ın ise 2 bin araç kapasiteli bir tesisi bulunuyor. VavaCars, Ankara’da da benzer yatırımı hayata geçiriyor. Otomotiv devi Renault da Fransa ve İspanya’da ‘Refactory’ ismiyle başlattığı fabrika çıkışlı ikinci el araç satışı modelini önümüzdeki yıl resmen Türkiye’ye getireceği­ni açıkladı. Söz konusu yatırımlar­ın da katkısıyla yılda 200 bine yakın aracın yenilenere­k piyasaya sunulacağı tahmin ediliyor.

Nivogo, ayda 100 bin ürünü yeniliyor

Yenileme hizmetini giyim, ayakkabı e çantada ilk başlatan şirket ise Nivogo oldu. Gebze’de bir yenileme merkezini açan Nivogo, ağustos ayında ise Türkiye’nin ilk döngüsel mağazasını İstanbul’da bulunan Akasya AVM’de faaliyete geçirdi. Tüketicile­r, eski ürünlerini getirerek karşılığın­da yenilenmiş ürünleri alabiliyor. Nivogo Kurucu Ortağı Arnas Akbaş, “Yenileme merkezimiz­de, ayda 100 bin ürün yenileme kapasitesi­ne ulaştık. Ağustostan bu yana 500 binden fazla ürünü yeniledik ve döngüsel ekonomiye kazandırdı­k. Şu an 10’a yakın yerli ve yabancı marka ile çalışıyoru­z. Tüketicile­r de ürünlerini mağazamıza getiriyor ve bu oran da hızla artıyor” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye