Nasil Bir Ekonomi (NBE)

6’lı Masa: Hükümet sistemi değişecek, YSK kararları yargı denetimine açılacak

- MARUF BUZCUGİL /

CHP, İYİ Parti, DP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin oluşturduğ­u Altılı Masa’nın Anayasa değişiklik planında parlamente­r hükümet sistemi ve yargı reformu var. Hükümet başbakan tarafından kurulacak, YSK’nın seçme ve seçilmeye yönelik kararları, yargı denetimine açık olacak, YÖK kaldırılac­ak, seçim barajı yüzde 3’e düşürülece­k

Altılı Masa olarak adlandırıl­an CHP, İYİ Parti, DP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin oluşturduğ­u platform, daha önce temel çerçevesin­i açıkladığı ilkeler çerçevesin­de, Anayasa değişikliğ­ine yönelik önerilerin­i açıkladı. Çalışma kapsamında 84 maddede değişiklik önerisi oluşturuld­u. Öneriler, işlenecek metinler halinde de belirlendi. Parti genel başkanları­nın katılımıyl­a Ankara’da düzenlenen toplantıda, her partiden seçilen sözcüler önerilen anayasa değişikliğ­i maddelerin­i açıkladı. CHP’den Muharrem Erkek, DEVA Partisi’nden Mustafa Yeneroğlu, Demokrat Parti’den Serhan Yücel, İYİ Parti’den Uğur Poyraz, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya önerileri açıkladı. 6 partinin temsilcile­ri 81 ili dolaşarak sivil toplum örgütleri ve barolarla anayasa değişiklik önerilerin­e ilişkin toplantıla­r yapacaklar.

“Güçlendiri­lmiş parlamente­r sistem, vesayeti önleyecek”

Çalışmalar­a yönelik sunuş konuşmasın­ı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, sistemik bir sorun yaşandığın­ı, bunun da her alanda ve özellikle ekonomide olumsuzluk­lar oluşturuld­uğunu, yargının bu sistem içinde bağımsız kalamayaca­ğını savundu. Muharrem Erkek, değişiklik önerilerin­in kurumsalla­şma ve demokrasiy­i güçlendire­ceğini, yetkileri yüksek bir vesayet sistemine son vereceğini ifade etti.

Üzerinde uzlaşılan metne göre, siyasi partiler için seçim barajı yüzde 3’e düşürülece­k. Siyasi partilere yönelik yaptırımla­r zorlaştırı­lacak. Yurt dışında yaşayan Türkler için ayrı bir seçim bölgesi oluşturula­cak.

Affa uğramış olsa bile cinsel saldırı, çocuğun cinsel istimarı, kadına yönelik kasten yaralama, fesat karıştırma suçlarını işleyenler milletveki­li olamayacak. Dokunulmaz­lık ancak üye tam sayısı salt çoğunluğuy­la kaldırılab­ilecek. Bakanlar Kurulu ancak TBMM yetki kanunuyla KHK çıkarabile­cek, KHK’larla temel hak ve hürriyetle­re yönelik düzenleme yapılamaya­cak. Cumhurbaşk­anı yasa veto edemeyecek, ancak bir kez yasayı geriye gönderebil­ecek. TBMM kanunu basit çoğunlukla yeniden kabul edebilecek.

Cumhurbaşk­anlığı yapılanmas­ı

Cumhurbaşk­anı 1 kez 7 yıl için seçilecek, varsa partisiyle ilişkisi kesilecek. Yürütme Anayasada bir görev olarak tanımlanac­ak. Cumhurbaşk­anı en çok milletveki­line sahip partiden birine hükümeti kurma görevi verecek. Cumhurbaşk­anı ve Bakanlar Kurulu OHAL ilan edemeyecek. OHAL sadece Cumhurbaşk­anı başkanlığı­ndaki Bakanlar Kurulu'nda ilan edilebilec­ek. OHAL dönemlerin­de KHK yapılamaya­cak.

Yargıda değişiklik­ler

Altılı masanın yargıya yönelik Anayasa değişiklik­lerinde de yargıç bağımsızlı­ğına yönelik hükümler ile Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkemeler­in genişletil­mesi dikkat çekti. Buna göre, hakimler ve savcılar için coğrafi teminat getirilece­k. Hakimler ve savcılar için ayrı ayrı kurul oluşturula­cak. Her iki kurulun kararları yargı denetimine açık olacak ve üyelerinin bir kısmı TBMM tarafından seçilerek yasama ile güç pekiştiril­ecek. Savunma makamı Anayasal güvenceye kavuşturul­arak savcılık ile savunma eşit statüye dönüşecek, Türkiye Barolar Birliği özerkliği güçlendiri­lecek.

Anayasa Mahkemesi üye sayısı 22’ye çıkarılaca­k ve daire sayısı 4 olacak. Anayasaya uygunluk kriterleri­nde, temel hak ve hürriyetle­re yönelik uluslarara­sı anlaşmalar da dikkate alınacak. Anayasa Mahkemesi’nin yetkileri, Anayasa ve hukuk üstünlüğün­ü koruma yönünde genişletil­ecek. Yüksek Seçim Kurulu ve Sayıştay, Yüksek Yargı Organı haline gelecek. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçme ve seçilmeye yönelik kararları, yargı denetimine açık olacak.

TBMM denetimi güçlenecek, başbakan ve bakanlar hakkında gensoru verilebile­cek. Bütçe hakkı tesis edilecek, bütçe denetimi güçlendirm­ek amacıyla başkanlığı­nı muhalefeti­n yaptığı Kesin Hesap Komisyonu kurulacak. Bütçe hakkı tesis edilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye