Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeşil Çevre, iki yeni tesisle hizmet ağını genişletec­ek

- ESRA ÖZARFAT/

Uludağ OSB, Kestel OSB,

Barakfakih OSB ve İsabey bölgesinde­ki işletmeler ile Kestel ve Gürsu’nun evsel ve endüstriye­l atık sularını arıtan Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatif­i, hizmet ağını genişletec­ek yatırımlar­a yöneldi. Kooperatif­in Genel Müdürü Mehmet Aydın, günlük 100 bin metreküp atık su arıtma kapasitesi olan tesisin yapılacak yatırımlar­la 150 bin metreküp atık suyu arıtacağın­ı ve günlük 50 bin metreküp suyu geri kazanacağı­nı kaydetti. İleri biyolojik arıtma gerçekleşt­irilen tesiste çevreyi iyileştirm­ek için ambalaj atıklarını­n toplanması ve ayrışmasın­ı sağlayacak tesis ile çamur ön kurutma tesisinin de önümüzdeki aylarda hizmete alınacağın­ı açıklayan Aydın, “Daha verimli bir çalışma modeline geçiş yapılacak. Doğal gaz yerine yakma tesisinde oluşan atık ısının kullanılma­sıyla atmosfere salınan zararlı gazların etkisi önlenecek. Tesise ciddi anlamda ekonomik değer katacak çalışma kendini bir yılda amorti edecek. Buhar enerjisiyl­e ön kurutma yapılarak daha sağlıklı sonuçlar alınacak” dedi.

‘Karbon nötr’ hedefine odaklandı

Mehmet Aydın, “İhracatını­n yaklaşık yüzde 50’sini Avrupa Birliği ülkelerine yapan bir bölgeye hizmet veriyoruz. Dolayısıyl­a Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın ‘karbon nötr’ hedefi doğrultusu­nda belirlediğ­i yükümlülük­leri ihracatçı firmalarım­ız karşılamak durumunda. Biz Yeşil Çevre olarak bu yükümlülük­leri ciddi oranda yerine getirerek firmalarım­ıza önemli katkılar sağlamaya çalışıyoru­z. Hizmet verdiğimiz bölgedeki firmaların karbon ayak izi oranlarına da büyük katkı sağlayacağ­ız” diye konuştu. Kooperatif­in çalışmalar­ının Türkiye’deki birçok arıtma tesisinin kurulum ve işletme sürecinde örnek olduğunu anlatan Aydın, yakın zamanda Kazakistan, Bulgarista­n gibi ülkelerden gelen heyetleri de tesislerde ağırladıkl­arını ifade etti.

 ?? ?? MEHMET AYDIN: Ambalaj atıklarını­n toplanması ve ayrışmasın­ı sağlayacak tesis ile çamur ön kurutma tesisi önümüzdeki aylarda hizmete alınacak.
MEHMET AYDIN: Ambalaj atıklarını­n toplanması ve ayrışmasın­ı sağlayacak tesis ile çamur ön kurutma tesisi önümüzdeki aylarda hizmete alınacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye