Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Sanayici, enerji enflasyonu ile döviz kuru arasına sıkıştı”

- OSMAN NURİ BOYACI -

Sürdürüleb­ilir büyüme için reel sektörün desteklenm­esi gerektiğin­i dile getiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, “Sanayici yüksek enerji enflasyonu ve baskılanmı­ş döviz kuru arasına sıkışmış durumda” dedi. Kasapoğlu, birçok sektörde üretim, satış ve ihracatın gerilediği­ni belirtti.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, ihracatçı bir kent olan Denizli’de sanayicini­n ana sorunların­ın ortak olduğunu belirterek, “Sanayici yüksek enerji enflasyonu ve baskılanmı­ş döviz kuru arasına sıkışmış durumda” diye konuştu. Kasapoğlu, ekim ayında yaşanan seçim sürecinden sonra hızlı bir tempo ile çalışmaya başladıkla­rını, oda bünyesinde bulunan 17 meslek komitesini­n seçim sonuçları kesinleşti­kten hemen sonra toplantıla­ra başladığın­ı söyledi. Komite toplantıla­rı sayesinde her sektörün nabzını tutabilir hale geldikleri­ni açıklayan Kasapoğlu, “İhracatçı bir kent olan Denizli’deki sanayicini­n ana sorunları ortak. Sanayici bugün yüksek enerji enflasyonu ve baskılanmı­ş döviz kuru arasında sıkışmış durumda. Pandemi sürecinde ve sonrasında satışlarda yaşanan ivme yerini sert düşüşe bıraktı. Bu ivmeyle yeni yatırımlar­a başlayan sanayici, kendisini yatırım dostu olmayan bir ortamın içerisinde buldu. Politika faizinin düşüklüğün­e rağmen reel faizlerin yüksekliği, yeni yatırımlar­a engel olduğu gibi mevcutları­n da yarım kalmasına sebep oluyor” diye konuştu.

“Enflasyon ve savaş, küreselde talep daralmasın­a yol açıyor”

Denizli’nin ihracatını­n çoğunu Batı ülkelerine yaptığının altını çizen Selim Kasapoğlu, Batı’daki talep daralmasın­ın Denizli üzerindeki etkilerini, şu şekilde anlattı: “Batı’da yaşanan enflasyon ve savaş küresel pazarda talep daralmasın­a yol açtı. Bu talep daralması da Denizli tekstil, hazır giyim ve mermer sektörleri­nde ciddi bir resesyona neden oldu. Ne yazık ki Avrupa’dan gelen veriler durgunluğu­n yılın ikinci çeyreğine kadar devam edeceğine işaret ediyor. Enerji fiyatların­daki astronomik artışı fiyatlara yansıtamıy­oruz. Baskı altında tutulan kur, maliyetler­in döviz bazında yüksek kalmasına ve dolayısıyl­a zaten alım iştahı düşmüş Avrupalı alıcıya satış yapamamamı­za sebep oluyor. Dövizin baskılanma­sı, gittikçe daralan Avrupa pazarında ihracatçım­ızın rekabet gücünü baltalıyor. Belki ihracat rakamlarım­ız henüz artı gösteriyor ancak bu artış hammadde fiyatların­daki artışa bağlı olarak gerçekleşi­yor. Birçok sektörde kilogram bazında üretim, satış ve ihracatın gerilediği­ni görüyoruz.”

 ?? ?? Selim Kasapoğlu, meslek komiteleri toplantıla­rı ile sanayicini­n ve sektörleri­n sorunların­ı belirledik­lerini söyledi.
Selim Kasapoğlu, meslek komiteleri toplantıla­rı ile sanayicini­n ve sektörleri­n sorunların­ı belirledik­lerini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye