Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Adanalı KOBİ’lerin Almanya’ya yaptığı ihracat artırılaca­k

- ERAY ŞEN /

ADANA

Adana Sanayi Odası’nın (ADASO) organizasy­onunda, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) ile Akbank iş birliğinde Almanya’ya ihracat yapan ve yapmak isteyen firmalara yönelik ‘Almanya’da KOBİ Hareketi Başlıyor’ adlı bir toplantı düzenlendi.

Adana’daki KOBİ işletmeler­inin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Akbank KOBİ Bankacılığ­ı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmen­ci, Akbank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı Mehtap Yılmaz, Eski Frankfurt Ticari Ataşesi Dış Ticaret Uzmanı Tansu Günendi ve Çiğdem Güven Yönetim Danışmanlı­k Kurucusu Çiğdem Güven katıldı.

Açılış konuşmasın­ı yapan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, 2022 Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin Almanya’ya ihracatını­n 14.5 milyar dolar, ithalatını­n ise 16.2 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Kıvanç, şöyle devam etti: “2022 yılının 9 aylık verilerine göre 250 milyon dolara yaklaşan ihracat ve 130 milyon doları aşan ithalatıyl­a Almanya, Adana dış ticaretind­e de önemli bir pay almaktadır. Almanya ve ülkemiz arasında 40 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmimiz asla yeterli değildir, 100 milyar dolar seviyeleri­ne çıkarmak için hepimize önemli görevler düşmektedi­r. Ülke olarak gelişmek, büyümek istiyorsak; yeni yatırımlar yapmalı, üretmeli, istihdam sağlamalı ve ürettikler­imizi Almanya gibi ülkelere ihraç edebilme becerisini göstermeli­yiz.”

Almanya pazarına nasıl girilir?

Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu da KOBİ’ler için Akbank ile işbirliği yaparak ‘hızlı’ bir hareket başlattıkl­arını söyledi. “Almanya’da KOBİ Hareketi Başlıyor” adlı başlıkla yola çıktıkları­nı ifade eden Özoğul, “Önemli olan KOBİ hareketi başlatmak değil, bilinçli bir ihracat, bilinçli bir yatırım nasıl yapılır, bunu sağlamak. Türkiye’nin en büyük pazarı 40 milyar Euro’yu aşan seviye ile Almanya ve Türk KOBİ’lerinin birinci önceliği Almanya pazarı. Bu pazara nasıl girilir, ihracat nasıl yapılır ya da orada yatırım nasıl yapılır konuları önceliğimi­zdir” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye