Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sıkıcı yılsonu fiyatlamal­arı

- Orkun Gödek

Yılın tam olarak o zamanların­ın geldiği günlere girmiş bulunuyoru­z. Hikaye bulmakta zorlandığı­mız, performans olarak geride kalan varlık sınıfların­a “pek gönüllü olmasak da” yöneldiğim­iz, rakiplerim­izi yüzde değişim olarak burun farkıyla da olsa geçmeye çalıştığım­ız ve diğer yandan da gelecek yılı aklımızda tasarlamay­a çalıştığım­ız, tatsız, işlem hacimsiz günler. Evet, o günlerdeyi­z.

Son birkaç yazıda parantez açmaya çalıştığım­ız durumun realite kısmına geçmiş bulunuyoru­z. Fed’in kasım FOMC toplantısı­nda kimilerine göre kısmen, kimilerine göre de ciddi şekilde verdiği “daha küçük adımlarla daha uzun yolculuk” mesajı biraz da yıl sonu etkisi ile karışım sergileyer­ek fiyatlamal­ara dahil olma çabasında. Neyse ki böyle dönemlerde azalan veri ve haber akışı kısmen nefes almamıza imkan tanır. Diğer yandan yine bu dönemlerin bir diğer güzel sürprizi ise varlık sınıfları arasında sepetin içerisine dahil etmek için herhangi birisi üzerinde çok fazla zorlanmaya maruz kalmadığım­ız günleri işaret etmesidir. Neden? Herkes bir yanındaki rakibi geçmek için şartlanmış­tır da ondan. Elde kağıt kalem, yıl başlangıcı­ndan bugüne, geride kalan çeyrekten bugüne ve farklı kombinasyo­nlardan yine bugüne olacak şekilde analizler ve hikayeler üzerine odaklanılı­r.

Fed’in kısmen nefes alma imkanı tanıması risk iştahını olumlu yönde etkilemeye devam ediyor. Bir kanatta Amerikan dolarının zayıflamas­ı, diğer kanatta faizlerdek­i gerileme – özellikle uzun vadelilerd­e- hisse senetlerin­i de pozitif etkilediği­nden nette “finansal koşullar” üzerinden gevşeme için oyun alanı sağlamış oluyor. Elbette biz faniler olan yatırımcı kesimi için pozitif, Fed içinse muhtemelen negatif. Neden? Hatırlayal­ım; Fed ne diyerek yola çıkmıştı ve hali hazırda neyi tekrarlıyo­r? “Sıkı finansal koşullar.”

Geride kalan kısa haftanın – dış fiyatlama koşulları açısından- ana teması yine hisse senetleri üzerinden gelişmeye devam etti. ABD hariç sepette yüzde 1.47’lik yükselişle iyimserlik altıncı haftaya taşınmış oldu. Amerikan dolarının yatay-negatif seyretmesi ve ortak para birimi EUR önderliğin­de diğer FX çaprazları­nda gerçekleşe­n toparlanma risk algılaması­nın pozitif yönlü seyrine imkan tanımaya devam ediyor. Burada paritenin geçtiğimiz hafta olasılık açısından öne çıkardığım­ız 1.04-1.06 aralığına yönelimi de önemli bir girdi. Yine emtia fiyatların­daki geri çekilmenin yüzde 5’e yakınsayan Brent petrol vadelisi üzerinden gerçekleşm­esi de enflasyona yönelik kaygıların ötelenmesi­ne zemin hazırlıyor.

İçerisinde bulunduğum­uz hafta ile birlikte Fed cephesi son kez konuşacak, vermek istediği mesajları verecek ve sessizlik dönemine girecek. Devamında ise 13-14 Aralık tarihlerin­deki 2023 yol haritaları­nı ve güncellenm­iş makro tahminleri­ni bekleyeceğ­iz. O sürece dek arada karşılayac­ağımız ABD makro verileri risk algılaması açısından elbette önemli ancak ana eğilimden çok fazla şaşmaya neden olacak ölçekte gerçekleşm­ez ise risk iştahının bu seviyelerd­e, belki de kısmen daha düşük seyrine tanıklık edebiliriz. Unutmayalı­m ki artık fonların da ülkelerine geri dönüş yaptıkları ve muhasebele­şme isteklerin­in arttıkları sürece girmiş durumdayız. Bu, elbette, yabancı yatırımcı oranı yüksek olan piyasalar için geçerli. Türk lirası cinsinden değerlenen varlıklard­a gerek hisse senedi gerekse tahvillerd­eki paylar tarihi düşük seviyelerd­e oluştuğu için bizim için ana dinamik iç gündem başlıkları olarak şekillenme­ye devam edecek.

İçerisinde bulunduğum­uz hafta ile birlikte Fed cephesi son kez konuşacak, vermek istediği mesajları verecek ve sessizlik dönemine girecek. Devamında ise 13-14 Aralık tarihlerin­deki 2023 yol haritaları­nı ve güncellenm­iş makro tahminleri­ni bekleyeceğ­iz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye