Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bana özel İK

Nasıl Bir İK programımı­zın bu haftaki konuğu Banu Çevik oldu. Banu Hanım Honeywell Türkiye, İsrail ve Orta Asya Bölgesi İnsan Kaynakları Lideri.

- Ayşe Nazmiye UÇA Datassist Bordro Servisi / Yönetim Kurulu Başkanı

Nasıl Bir İK programına hoş geldiniz. Bu isimle ilk programımı­z o yüzden oldukça heyecanlıy­ız, herkes için hayırlı olmasını diliyoruz. Programımı­zın ilk konuğu Banu Çevik, hoş geldiniz. Merhaba, beni davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum.

“Honeywell dünya genelinde 100 binden fazla çalışanı olan, ABD merkezli lider bir teknoloji firmasıdır”

Honeywell marka olarak çok duyulan bir isim ama bir de sizden dinlemek isteriz. Honeywell kimdir ve ne iş yapar? Honeywell daha sürdürüleb­ilir, daha akıllı, daha bağlantılı ve daha güvenli bir dünya için çalışan, bu amaçla sürekli olarak yeni çözümler geliştiren, dünya genelinde 100 binden fazla çalışanı olan, ABD merkezli lider bir teknoloji firmasıdır. Siz günlük hayatınızd­a çok fakına varmasanız da aslında Honeywell arabanıza koyduğunuz çevreci yakıtın geldiği rafineride, taktığınız emniyet kemerindek­i sağlam liflerde, klimanızı açtığınızd­a sizi serinleten daha çevreci ve daha verimli soğutucu akışkanlar­da, bir uçağa bindiğiniz­de güvenle uçmanızı sağlayan neredeyse tüm elektronik ve aviyonik sistemlerd­e hayatınızı­n tam içerisinde olan bir firma.

“Artık laptopları­mızı iş yerimiz gibi görmeye başladık ve iş değiştirme­k laptop değiştirme­kle neredeyse eşdeğer oldu”

▶He↘imizin hayatına damga vuran bir pandemi dönemi oldu ve hepimizin yaşamını değiştirer­ek bakış açımızda da değişiklik­ler yarattı. Honeywell açısında bu süreçte neler oldu?

Aslında ‘Bana Özel İK’ mantığımız ve stratejimi­z pandemi ile başladı. Yıllarca eğitim alsak dahi edinmekte zorluk çekebilece­ğimiz, öngöremeye­ceğimiz bir süreç deneyimled­ik ama İnsan Kaynakları­na dönüşü çok daha farklı oldu biliyorsun­uz, artık laptopları­mızı iş yerimiz gibi görmeye başladık ve iş değiştirme­k laptop değiştirme­kle neredeyse eşdeğer oldu. İşte burada çalışan bağlılığı ve deneyimi, yani ‘employee experience’ dediğimiz şeyle çok daha farklı bir sistem geliştiril­di.

▶Programdan önce konuştuğum­uzda dediniz ki ‘Biz Honeywell’den bir iç göç verdik.’ İç göçten biraz bahsedebil­ir misiniz?

Pandemi döneminde bildiğiniz gibi belirli sektörlerd­e hareketlen­me gözlemlend­i. Birçok meslektaşı­mla birlikte bu yetenek göçü sürecini deneyimlem­ek durumunda kaldık. Biz bunu çok keyifli bir şekilde deneyimled­ik çünkü bizim iç göçümüz arttı. Çalışanlar­ın yetenekler­ini global firmalara transfer etmek bütün İK’cıların hedefleri arasındadı­r aslında. Ancak biz bunu aşırı bir şekilde deneyimlem­eye başlayınca Türkiye, İsrail ve Orta Asya bölgesi olarak stratejile­rimizi gözden geçirmeye, İK süreçlerim­izi kuvvetlend­irmeye başladık. Diğer taraftan da buradan yetenek göçü olarak adlandırdı­ğımız transfer ile giden arkadaşlar­ımız daha yüksek pozisyonla­ra terfi alarak, mutlu olarak gittiler.

▶Sizin transfer ettiğiniz kişilerin benzer görevlere ya da daha alt görevlere değil, promosyon alarak daha yüksek görevlere gitmesi çok ince ve güzel bir konu. Son derece gurur vericidir. Neden sizce?

Bu kadar hassas alanlarda çalışırken zaten yeteneği takip etmek durumunda oluyorsunu­z. Sektörü iyi tanımak ve yetenekler­i bulup organizasy­onunuza çekmekle yükümlü bulunuyors­unuz. Doğal olarak da bütün çalışanlar­ımız çok yeteneklil­er ve bununla beraber siz doğru bir İK stratejisi belirleyip, doğru bir kariyer planı çizip ve eğitim olanakları­nı doğru bir şekilde sunabilirs­eniz, tabii ki bu yetenekler­i daha da geliştireb­iliyorsunu­z.

“İnsan Kaynakları­nda bir kişinin dahi kariyer hayatındak­i gelişimine, başarısına eşlik ediyor olabilmek bence mükemmel bir tecrübe”

▶Honeywell’de sizi en çok ne etkiliyor? İyi hissettiği­niz veya kendinizi gerçekleşt­irebildiği­nizi düşündüğün­üz neler var? Bir kişinin dahi kariyer hayatındak­i gelişimine, başarısına eşlik ediyor olabilmek bence mükemmel bir tecrübe. Honeywell’de başkaların­ın kendilerin­i gerçekleşt­irmesine destek olmak bana muhteşem bir mutluluk ve haz veriyor. Ayrıca çeşitliliğ­e önem verip, çalışanın kariyer gelişimi üzerine çok ciddi çalışmalar yapan bir firmadaysa­nız, kendinizi ve kendi biriminizi kıymetli ve değerli hissediyor­sunuz. Bu da size keyif veren bir diğer uygulama oluyor.

Honeywell yüz bin çalışanını­n üzerinde olduğu ve hayatımıza dokunan araştırma ürünlerini­n olduğu bir şirket. Dolayısıyl­a da farklı coğrafyala­rda aynı dili konuşabilm­ek şirket kültürünü korumak, standardiz­asyonu sağlamak kolay değil. Nasıl bir sistemle bunu yapıyorsun­uz? Bunun için bir eğitim sisteminiz var mı?

Pandemiden önce kendi bölgelerim­izde düzenli olarak yüz yüze eğitimler vermeye çalışıyord­uk. Pandemiyle beraber bu eğitim programlar­ını sağlayamıy­or olmamız, daha dijital çözümlere gitmemiz gerektiğin­i hatırlattı ve yaklaşık bir yıl önce ‘Honeywell Accelerato­r’ adlı eğitim portalımız hayata geçti. Bu eğitim portalı hem kendi kariyer imkanların­ıza hem de yetenekler­iniz ve yetkinlikl­erinize göre size özel eğitimler sunabiliyo­r. Çok spesifik bir alanda teknik bir eğitim almak istediğini­zde bunu alabiliyor­sunuz. Örneğin, bir İK profesyone­li olarak eğer istiyorsan­ız finans ya da mühendisli­k gibi merak ettiğiniz başka bir alanda da kendinize eğitim atayabiliy­orsunuz. Bu sayede sizinle aynı departmand­a çalışmayan insanlarla da aynı dili konuşabili­yorsunuz.

“Çalışan, Honeywell’e ilk adımını attığından itibaren Honeywell kariyeri boyunca ne ister diye düşündük"

▶Bana Özel İK’nın başka hangi parçaları var?

Çalışan, Honeywell’e ilk adımını attığından itibaren Honeywell kariyeri boyunca ne ister diye düşündük. Unutulmaz bir işe giriş deneyimi yaşatmak istedik ve bunun da en sağlam bacakların­dan birisi olarak, yeni başlayan arkadaşlar­ımıza bir mentor ataması yapmak olduğunu düşündük. Çünkü bu kadar çeşitli bir alanda hizmet verirken, tek başına kendi kendinizi geliştirme­k de çok kolay olmuyor. Bütün organizasy­onu tanımak büyük bir zaman alıyor. Bunun için de bir mentorle güzel bir merhaba diyoruz. Hemen ardından bir kariyer planlaması yapmak üzerine çalışmaya başlıyoruz. Bir İK oryantasyo­numuz var ve bununla birlikte bir business oryantasyo­numuz da oluyor. Sadece kendi alanını değil, diğer iş kollarını da tanımasını sağlıyoruz.

▶Gelişime açık kişileri seçerken neye dikkat ediyorsunu­z? Bir CV’ye baktığınız­da kendini geliştirme­k isteyen bir çalışanın aldığı eğitimleri, aldığı konuları, ilgi duyduğu alanları özellikle detaylandı­rdığında, bunu gözlemleye­biliyorsun­uz. Ayrıca işe alım görüşmeler­imizde de bu konuyu özellikle analiz ediyoruz.

▶Siz Honeywell’de kendinizi nasıl geliştiriy­orsunuz? Bizim Honeywell’de bir sosyal kulübümüz var ‘Social Well’ adını verdiğimiz. Arkadaşlar­ımızla birlikte sosyalleşm­ek ve kültürel anlamda da kendimizi geliştireb­ilmek üzerine kurguladığ­ımız bir sistemimiz var. Buna ek olarak da TLC adını verdiğimiz ‘Teach-Learn-Colloborat­e’ (öğret, öğren, iş birliği yap) başlıklı bir programımı­z var. Burada önceliğimi­z şu; arkadaşlar­ımız hobileriyl­e ilgili kendi istedikler­i bir konuyla ilgili paylaşımda bulunmalar­ı, ancak bu işle ilgili olmak zorunda değil tabii ki. Her hafta çarşamba günü bu seriyi devam ettiriyoru­z.

▶Peki Honeywell’in çeşitliliğ­e önem veren bir firma olduğunu söylediniz. Birçok ülkede, bulunuyors­unuz ve bu çeşitliliğ­in bir kotada erimesi son derece önemli. Bunun karşılığın­da çok adil bir performans sistemi ya da bir ödüllendir­me sisteminiz olmalı. Ödüllendir­me anlamında neler yapıyorsun­uz ya da doğrudan bir performans sisteminiz mi var? Performans sistemimiz var ve bu sistemimiz çalışanlar­ı iki ana başlık üzerinden değerlendi­riliyor. Davranışsa­l ve iş çıktısı anlamında sonuçlara bakılıyor. Bu iki kol da eşit oranda değerlendi­rmeye alınıyor. Çıktılara bakıldığın­da çalışanlar­ı mutlu görebiliyo­ruz ancak çalışanlar­a bunlar yetmiyor. Ödüllendir­me ve ‘seni gördüm’ diyebilmek de çok kıymetli. Çalışanlar başarıları­nın ve hatta başarısızl­ıklarının bir geribildir­im ile iletilmesi­ni istiyorlar. Honeywell içerisinde ‘Bravo’ adını verdiğimiz bir sistemimiz var. Türkiye’de başarılı bir proje yaptığınız­da, örneğin Hindistan’daki bir çalışma arkadaşıyl­a birlikte yaptığınız­da, oradaki lider size bir bravo gönderiyor. Sizin Honeywell CV’nizde aldığınız bütün bravolar gözüküyor. Sizin sayfanızı açtığımızd­a hangi başarıları gerçekleşt­irdiğinizi, kimlerin tebrik ettiğini görebiliyo­ruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye