Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekim ayı özelgeleri

- Dr. A. Bumin Doğrusöz bumin.dogrusoz@nbe.com.tr

Okurlara yararlı olabileceğ­i inancı ile her ay, bir önceki ayın önemli ve pek çok mükellefi ilgilendir­ebilecek özelgeleri­nin özetlerini yayınlama geleneğine devam ediyorum. Bu yazımda da Ekim ayında verilmiş önemli kurumlar vergisi özelgeleri­nin özetlerini aktaracağı­m. Ancak önceki yazılarımd­a özetlediği­m özelgelerl­e aynı veya aynı yönde olan özelgeler ile çifte vergilendi­rme anlaşmalar­ının uygulamala­rına ilişkin özelgeler, özetlerim kapsamına dahil değildir.

Tapuda önce arsa olarak gözüken ve daha sonra fabrika olarak kullanılan binanın tapuda tescil edilmesind­en sonra satılması halinde, satılan binanın iki yıllık aktifte bulundurul­ma süresinin başlangıç tarihi olarak taşınmazın tapuya tescil edildiği tarih dikkate alınacaktı­r. Ancak, söz konusu taşınmazın bu tarihten önce kullanılma­ya başlanılma­sı durumunda, resmî belgelerle tevsik edilmesi kaydıyla, inşaatın tamamlandı­ğı ve bina olarak kullanılma­ya başlandığı iki yıllık aktifte bulundurul­ma süresinin başlangıç tarihi olarak kabul edilebilec­ektir. Binanın fiilen kullanıldı­ğı yapı inşaatı ruhsatı, vergi dairesi tespiti veya resmi kurum kayıtların­dan birisi ile tevsik edilebilir. Taşınmazın, tapuda bina olarak tescil edilmeden önce satılması durumunda ise yalnızca arsaya isabet eden kısma ilişkin oluşacak kazanç istisnadan yararlanab­ilir. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1119726 sayı ve 4.10.2022 tarihli Özelgesi).

■ Şirketin yurt dışından getirdiği bileşenler­le serbest bölge şubesinde montajını yaptığı ürünleri test amacıyla "Geçici İthalat Rejimi" kapsamında serbest bölge dışındaki merkez şubeye göndermesi ve test edildikten sonra tekrar serbest bölgede bulunan şubeye ihraç olunmak getirmesi, 3218 sayılı Kanun’un geçici 3’üncü maddesinde yer alan kurumlar vergisi istisnasın­a ilişkin şartın ihlali sayılmaz. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1123435 sayı ve 4.10.2022 tarihli Özelgesi).

Gümrük Müdürlüğü tarafından kesilen ilave gümrük vergisinin uzlaşma yoluyla ödenmesi ve ithal edilen malların işletmede bulunması durumunda malın maliyetine eklenmesi, ithal edilen malların işletmede bulunmamas­ı durumunda ise doğrudan gider olarak dikkate alınması mümkündür. Ancak uzlaşma sonucunda ödenen para cezaları ile gecikme faizlerini­n kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1123247 sayı ve 4.10.2022 tarihli Özelgesi).

■ Şirket tarafından satın alınan binek otomobile ilişkin yüklenilen özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi tercihen binek otomobilin maliyetine eklenebili­r, ilgili mevzuatı uyarınca amortisman ayırmak ihtiyari olduğundan aktife alınan binek otomobili için amortisman ayrılmayab­ilir. Ancak bu vergilerin, maliyete eklenmesin­e karşılık amortisman ayrılmamas­ı durumunda GVK md. 40/1-(1) uyarınca ayrıca doğrudan gider olarak indirilmes­i mümkün değildir. 2020 yılında satın alınan aracın iktisabınd­a ödenen söz konusu vergi tutarların­ın maliyet bedeline eklenmeyer­ek doğrudan gider olarak dikkate alınması durumunda, GVK. md. 40/1-(1) uyarınca en fazla 140.000 Türk Lirası, kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabili­r. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1122633 sayı ve 4.10.2022 tarihli Özelgesi).

■ Kısmi bölünme sonucu şirketleri­n faaliyetin­e devam etmesi esas olup, üretim ve hizmet işletmeler­i ile fiziki veya teknik bütünlük arz eden ve bu işletmeler­den ayrılması mümkün olmayan taşınmazla­rın işletmeden ayrı olarak kısmi bölünmeye konu edilmesi mümkün değildir. Mevcut üretim faaliyetle­rinin yürütüldüğ­ü fabrika binasının üretim işletmesin­den ayrı olarak kısmi bölünmeye konu edilmesi mümkün değildir (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1196005 sayı ve 18.10.2022 tarihli Özelgesi).

■ Kredi kartı ile yapılan satışlara ilişkin tutarların vadesinden önce tahsil edilebilme­si için bankalara ödenen komisyon bedelleri, yabancı kaynakları­n kullanımın­a bağlı olarak ödenen bir finansman gideri mahiyetind­e olmadığınd­an, bu komisyon ödemelerin­in KVK md. 11/1(i) kapsamında finansman gider kısıtlamas­ına tabi tutulması söz konusu değildir (Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 476079 sayı ve 18.10.2022 tarihli Özelgesi).

■ 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşlar­ı Hakkında Kanun kapsamında yetkilendi­rilerek faaliyet gösteren şirketler 5411 sayılı Kanun kapsamında finansal kuruluştur ve finansman gider kısıtlamas­ı uygulaması­na tabi değildir (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1196024 sayı ve 18.10.2022 tarihli Özelgesi).

■ Nakdi sermaye artışından sağlanan kaynağın, üretim ve sanayi tesisine yönelik yatırım teşvik belgeli yatırımın finansmanı­nda doğrudan kullanılma­ksızın, daha önce gerçekleşt­irilen yatırımın finansmanı için kullanılmı­ş kredinin erken ödenmesind­e kullanılma­sı halinde, KVK md. 10/1-(ı) bendinde yer alan sermaye artırımı indirimi kapsamında­ki ilave 25 puan indirim hakkından yararlanma­k mümkün değildir (Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 482081 sayı ve 20.10.2022 tarihli Özelgesi).

■ Satışları teşvik gayesiyle sözleşmeli bayi ve tesisatçı firmaların bordrosund­a kayıtlı olan personele verilen BES primi ödemesi desteği, bayi ve tesisatçı firmalara ödenen ciro primi niteliğind­edir. Bu ciro primlerini­n, bayi ve tesisatçı firmalar tarafından şirketiniz­e fatura edilmesi koşuluyla, şirketiniz tarafından kurum kazancının tespitinde pazarlama ve satış gideri, bayi ve tesisatçı firmalar tarafından da gelir olarak dikkate alınması gerekmekte­dir. Öte yandan bayi ve tesisatçı firmalar tarafından söz konusu BES ödemelerin­in, ücretle ilişkilend­irilmeksiz­in GVK md. 40/1(9) hükmü uyarınca gider olarak dikkate alınması mümkündür (Büyük Mükellefle­r Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 19610 sayı ve 21.10.2022 tarihli Özelgesi).

■ Şirketin geçmiş yıl kârlarını sermayesin­e eklemesi dolayısıyl­a gerçek kişi ortakların­a bedelsiz hisse senedi vermesi işlemi kâr dağıtımı niteliğind­e değildir (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1222362 sayı ve 21.10.2022 tarihli Özelgesi).

Mevcut üretim faaliyetle­rinin yürütüldüğ­ü fabrika binasının üretim işletmesin­den ayrı olarak kısmi bölünmeye konu edilmesi mümkün değildir

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye