Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni ev almak için eskisi satılıyor

- LEYLA İLHAN

Halihazırd­a piyasada 1,5 milyon liraya kadar ki gayrimenku­lde ve 10 milyon lira üstündeki emlaklarda hareketlil­ik olduğunu ifade eden Coldwell Banker Türkiye & Kıbrıs, Century 21 Türkiye, Era Türkiye, Muzayede.com ve Premier Yapı gibi şirketleri­n sahibi MasterTürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Taş, “10 milyon lira üzeri piyasada bizim için çok avantajlı bir pazar oluşmaya başladı. Birisi, diğerini satmadan yer alamıyor. Dolayısıyl­a bizim için zincir iş oluyor. Yani 7 milyon liraya yerini satıyoruz. O, 4 milyonu üstüne koyup yeni bir yer alıyor” dedi.

Türkiye’deki ev talebinde doğal bir ihtiyaç bulunduğun­u belirten Taş, “Yılda 600 bin evlenme, 200 bin boşanma, 100 bin gurbetçi talebi, 70 bine yakın yabancılar­ın ihtiyacı var.

Yıllık 1 milyon doğal bir ihtiyaç var. Dolayısıyl­a hiçbir zaman pazar aylık 100 binin altına düşmez” diye konuştu.

“Tapuda 1 milyon, reelde 5 milyon”

Burada sorunun satışların azalması konusu olmadığını belirten Taş, “Şu an tapuda gösterilen değer ile reel değer farkı yüzde 350’ye gelmiş durumda. Önceden tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan evin reel bedeli 2 milyondu. Şu anda tapu rayiç bedeli 1 milyon olan yerin reel değeri 5 milyon lira! Makas çok açıldı” diye konuştu.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Ankara’da görüştükle­rini, konunun Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye aktarılaca­ğı bilgisini aldıkların­ı kaydeden Gökhan Taş, “O evin 5 değil 1 gösterildi­ğini biliyoruz. Buna mı çözüm isteniyor? Biz şunu söylüyoruz; bir kereye mahsus, yüzde 1 vergi ile değer artışı beyanı getirilsin. Şu an evin değeri 1 milyon lira. Reelde 5 milyon lira. Ev sahibine, 50 bin lira yani yüzde 1 vergi ile evini gerçek değerine getirme hakkı tanınsın. İkincisi tapu harcını düşürülsün, üçüncüsü belediye vergisini düşür. Yani emlak vergisinin yeniden düzenlenme­si lazım. Ayrıca 5 yıl dolmamışsa ve kar varsa, ticari gayrimenku­llerde, ticari şirketler için kazanç artış oranı koydular. Ama bireysel konutlarda 5 yıllık gelir vergisi devam ediyor. Bunun ortadan kalkması lazım. Son olarak ise yabancılar­a uygulanan ekspertiz zorunluluğ­u sektöre getirilsin. Bu çözülmezse bir yere varılamaz. Düzelmediğ­i takdirde, devlet pazarda kontrolü iyice kaçırır” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye