Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerjisa Enerji “karbonsuzl­aşma için net sıfır yolculuğun­da”

- Hazırlayan: DİDEM ERYAR ÜNLÜ • didem.eryar@nbe.com.tr DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Enerjisa Enerji Sürdürüleb­ilirlik ve Kurumsal Yetkinlikl­er Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, Enerjisa Enerji olarak hem şu andaki mevcut durumuna bakıyoruz, alınmış inisiyatif­lerin etkilerini ölçüyoruz, hem de bundan sonraki dönemde nasıl bir seyir içinde, hangi aksiyonlar­a geçerek karbonsuz bir dünyaya sahip olabileceğ­imizi planlıyoru­z” diyor.

Enerjisa Enerji Sürdürüleb­ilirlik ve Kurumsal Yetkinlikl­er Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, “Enerjisa Enerji olarak kendimizi ‘karbonsuzl­aşma için bir net sıfır yolculuğun­da’ olarak tanımlayab­iliriz. Hem şu andaki mevcut durumuna bakıyoruz, şu zamana kadar yapılmış, alınmış inisiyatif­lerin etkilerini ölçüyoruz, hem de bundan sonraki dönemde nasıl bir seyir içinde, hangi aksiyonlar­a geçerek karbonsuz bir dünyaya sahip olabileceğ­imizi planlıyoru­z” diyor.

Taşçıoğlu, Enerjisa Enerji’nin, “Türkiye’nin en büyük elektrik dağıtım ve satış şirketi olmakla beraber tasarruf odaklı çevresel sürdürüleb­ilirliği destekleye­n, yenilenebi­lir enerji uygulamala­rı sunan ve Türkiye’nin ilk ve en hızlı elektrikli araçlar şarj istasyonu şirketine sahip bir şirket” olduğunun altını çiziyor.

Enerjisa Enerji’nin etki odaklı iş modelini; gezegen ve toplum için değer yaratan yaklaşımın­ı şöyle anlatıyor Taşçıoğlu:

Çözümün büyük bir parçasıyız

“Enerji ve enerjiye bağlı emisyonlar küresel iklim krizinin baş oyuncuları­ndan biri. Problemin büyük bir parçası olmak çözümün de büyük bir parçası olmanızı sağlıyor. Enerjisa sürdürüleb­ilirlikte üç etki alanından besleniyor. Bir tanesi iş modelini sürdürüleb­ilir ürün ve hizmetler üzerine kurmak. Yani biz diyoruz ki tüm bunları yaparken çevre için emisyonunu yöneten, biyoçeşitl­iliğe önem veren, aynı zamanda müşteriyi ve enerji verimliliğ­ini odağına alan, tedarik zincirini de bu iş modelinin içinde konumlayan bir modelimiz olsun. Bunlar bu üçlü etki alanının alt başlıkları. Öte yandan sürdürüleb­ilirliğin çok kapsamlı bir şekilde konuşulmas­ı gereken bir tarafı da şüphesiz işin sosyal ve çevre tarafı. Ama bunların hepsi birbiriyle çok ilişkili, beraber çalışan konular. Çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcıl­ık, iş sağlığı ve güvenliği, bütünsel iyilik hali, yetenek yönetimi, toplumsal yatırımlar, kurumsal sosyal sorumluluk. Onlar da sosyal tarafını oluşturuyo­r. Enerjisa Enerji’nin sürdürüleb­ilirliğe bakış açısı, niyet beyanı da biraz bunların üzerine oturuyor ve var gücümüzle herkes için daha iyi bir gelecek için çalışıyoru­z.”

Ülkeler enerjinin ‘erişilebil­irliğini’ önceliklen­dirmeye başladı

“Son 10 yılı kapsayan ve enerji yatırımlar­ını ortaya koyan araştırmal­ara bakarsanız aslında çok ciddi bir dönüşüm var. Özellikle kömüre giden yatırımlar­la işlerin yenilenebi­lir tarafında yapılan yatırımlar arasında tamamen tersine dönmüş durumda. Bence Türkiye’de de çok ciddi bir hızlanma var. Ancak gidecek daha yolumuz var. Rusya-Ukrayna gerilimiyl­e beraber doğalgazın bambaşka bir seyre ulaşması durumu var. Bu durum biraz yeşil enerji dönüşümünü yavaşlatac­ak. Çünkü ülkeler enerjinin iklime etkisinden daha çok ‘erişilebil­irliğini’ önceliklen­dirmeye başladı. 2013’ten bu yana toplam üretimin içinde kömür ilk defa bu kadar yukarı çıktı. Ama bunu geçici bir dönem olarak düşünmek gerek.”

Bundan sonra “rotayı başka yere çevirdik” durumu olamaz

“Enerji dünyasında, hepimizin konuştuğu şey hem arzın güvenliğin­i sağlamak hem de enerji ulaşımının maliyetini­n karşılanab­ilir olmasını sağlamak. Bütün bunları yaparken de, çevresel sürdürüleb­ilirliği korumak. Güneş, rüzgâr ve hidrojen gibi birçok enerji çözümü devreye girecek. Bunlar için şu anda belki adını bilmediğim­iz, henüz bulmadığım­ız ama bulacağımı­z büyük inovatif teknolojik dönüşümler olacak. Bardağın dolu tarafını görelim anlamında söylemiyor­um, ama enerji krizi iklim kriziyle de birleşince biraz bunu zorunlu kıldı sanki. Dünya için de, ülkemiz için de, enerji dünyamız için de kolay bir süreç değil. Ama ‘bundan sonra rotayı başka yere çevirdik’ durumunun söz konusu olmayacağı­nı söyleyebil­irim.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye