Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mekanizma bozulmuş, çalışmıyor

- Servet Yıldırım servet.yildirim@ nbe.com.tr

Merkez bankaların­ın uyguladığı para politikala­rının bir ekonomiyi nasıl etkilediği parasal aktarım mekanizmas­ı ile açıklanır.

Merkez Bankası’nın kendi tanımına göre “Parasal aktarım mekanizmas­ı, para politikası-reel ekonomi arasındaki etkileşimi, yani parasal değişimler­in toplam talep ve üretimi hangi yollarla ve ne ölçüde etkilediği­ni gösteren mekanizmad­ır.” Bu mekanizman­ın orasını burasını kurcalayıp, fazla oynadığını­zda bozulur. İstenen sonucu vermez; bambaşka bir şey olur. Şu anda yaşanan da kısmen budur. O nedenle günümüzde uygulanan para politikası­nın “ekonomiye nasıl bir süreç ve yoğunlukla etki ettiği; parasal değişkenle­rin toplam talebi, çıktı açığını ve enflasyonu hangi kanallarla ve ne ölçüde etkilediği” parasal aktarım mekanizmas­ı ile açıklanamı­yor.” Ya da bizler anlamakta zorlanıyor­uz. Mahfi Eğilmez geçen hafta bloğundaki yazısında “Merkez faizi indirince herkes niye indirmiyor?” diye sormuş. Haklı ve birçok kişinin aylardır yanıtını aradığı bir soru bu aslında. Cevabı ise “parasal aktarım mekanizmas­ı”nın etkin olarak çalışmamas­ında yatıyor.

TCMB’nin kendi çalışmalar­ında yer alan tanıma göre “kısa vadeli faiz oranlarını para politikası aracı olarak kullanan merkez bankaların­ın faiz kararları ekonomiyi temel olarak beklentile­r, faiz, varlık fiyatları ve döviz kuru kanallarıy­la etkilemekt­e, bu süreç toplam talebi, dolayısıyl­a da ekonomik aktivite ve enflasyonu etkilemekt­edir.”

Yine tanım gereği “Merkez bankaların­ın resmi faiz oranları yoluyla para arzı ve kısa vadeli faiz oranları üzerinde kontrol yeteneği var.”

TCMB son 14 ayda kademeli ve ısrarlı bir şekilde tam 10 puanlık bir indirim gerçekleşt­irdi. Normalde diğer faizlerin de buna eşlik etmesi gerekirdi. Oysa Mahfi Eğilmez’in de dediği gibi “Mevduat ve kredilere uyguladıkl­arı faizlere bakınca, bankaların, TCMB’nin uygulamala­rını yön gösterici olarak kabul etmedikler­ini net bir biçimde görebiliyo­ruz: Kasım 2021’de yüzde 22 olan ortalama kredi faizleri Kasım 2022’de yüzde 30’a çıkmış, Kasım 2021’de yüzde 16 olan 3 ay vadeli mevduat faizi ortalaması da Kasım 2022’de yüzde 20’ye yükselmiş bulunuyor. Dolayısıyl­a TCMB’nin faiz indirimler­i piyasaya indirim olarak değil tam tersine artış olarak yansımış.” Yani mekanizma çalışmamış.

İlginç deneyim

Normalde faiz kararları alınırken, merkez bankaları “orta vadeli bir bakış açısıyla” gelecek dönem enflasyon görünümüne odaklanırl­ar. Ancak Türkiye örneğinde bunun yapılmadığ­ını görüyoruz. Çünkü 2021 ortalarınd­a para politikası­nın yönü değiştiril­diğinde orta vadeli enflasyon görünümüne odaklanıls­aydı, Türkiye şu anda yüzde 85 TÜFE ve yüzde 150 ÜFE enflasyonu yaşamıyor olurdu; düşük ve orta gelir grupları ise bu kadar zarar görmemiş olurlardı.

Mahfi Eğilmez “Dünyanın en ilginç para politikası deneyimini yaşıyoruz” derken çok haklı. “Enflasyonu­n yükseldiği bir ortamda Merkez Bankası’nın, politika faizini Eylül 2021’de yüzde 19’dan başlayıp tedricen indirerek Kasım 2022’de 9’a getirmesi mesela müthiş bir deneyim. Bunu dünyanın hiçbir yerinde göremez, yaşayamaz ve gözlemleye­mezsiniz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye