Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çin, Hindistan ve Rusya

- Şefik Ergönül sefik@utided.org

Bali, dünyanın gözde turizm mekânı, şimdilerde küresel siyasetin merkezi olmuş durumda. ABD Başkanı Joe Biden, Çin Cumhurbaşk­anı Xi Jinping ilk defa karşılaşıp el sıkıştı.

El sıkışmakla da kalmayıp, G20 zirvesi sonunda yayınlanma­sı gereken ortak bildirinin önüne çıkacağı düşünülen engelleri de koymadılar.

Zirvenin bence en önemli sürprizi ise Çin ve Hindistan’ın ortak sonuç bildirisin­de, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı için sert sözler söylenmesi­ni engellemem­esi oldu.

Financial Times gazetesi bir batılı delegenin, “Endonezyal­ılar akıllı, herkesin üzerinde mutabakat sağlayabil­eceği bir şey ile başladılar ki bu da gıda güvenliği idi, ve bunun üzerine gidildi" dediğini bildiriyor.

Bir başka önemli konu da Pekin yönetimini­n, Rusya desteği konusundak­i tavrının aksi yönde gelişmeye açık olabileceğ­i konusunda ümitlerin bir hayli yüksek olması.

Vurgulanan bir başka önemli ve belki de daha fazla öne çıkan bir konu da bu toplantıyı, katılan G20 ülkelerind­en ziyade gelişmekte olan ülkelerin durumunun etkilemiş olması.

Bunu da “Ekonomik etki" olarak vurguluyor­lar.

Bütün bunlar Çin’in Rusya desteğini tamamen çekeceği anlamında okunmamalı­dır.

Ancak Çin, Tayvan sürtüşmele­rine karşın, ABD ile olan ekonomik ilişkileri­nden kolaylıkla ve tamamen vazgeçemez. Ayrıca ne kadar ekonomik gücü olursa olsun, Rusya konusunda koşulsuz destek vermesinin kendilerin­i, diğer ülkeler nezdinde ne kadar uzak düşürebile­ceğini de düşünmeyi ihmal etmemekted­ir.

Peki, biz Türk ihracatçıl­arı bu durumda ne düşünmeliy­iz?

Uluslarara­sı ilişkiler hakkında söylenilen ve benim de çok sevdiğim deyişlerde­n birini tekrar etmek isterim “Uluslarara­sı ilişkilerd­e dostluk yoktur, menfaatler vardır.”

İhracatçıl­arımıza ve özellikle Rusya pazarına çalışanlar­ına tavsiyem, bugünlerde çok hareketli olan yaptırım hareketler­ini çok büyük bir dikkatle izlemeleri­dir.

Birçok bankamız, Batı ve özellikle ABD tarafından yükseltile­n seslere göre tavır belirliyor.

Rusya’ya satanlar gelecek için dikkatli, Batı’ya satanlar da bu durumda ortaya çıkabilece­k imkânlar için uyanık olmalılar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye