Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarım ve gıda ihracatı 30 milyar dolara gidiyor, ekmeyenin tarlası kiralanaca­k

- Sadi Özdemir sadi.ozdemir@nbe.com.tr

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Perşembe günü Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen ‘Tarım Varsa Hayat Var’ konulu toplantıda önemli açıklamala­rda bulundu. Bakan Kirişçi seçimler yaklaşırke­n 2002-2022 döneminde tarım ve gıdada üretimde, ihracatta ve desteklerd­e ‘nerden nereye gelindiğin­i’ anlattı, soruları yanıtladı. Mesela, tarım destekleri­nin milli gelire oranı konusunda muhalefeti­n sıklıkla dile getirdiği rakamların hatırlatıl­ması üzerine “Tarıma destekler çok sayıda faiz ve fiyat sübvansiyo­nunu da içeriyor. Dolaylı aktarımlar­ı dikkate alırsanız toplam destekleri­n sorgulanan rakamların çok üzerinde olduğunu görürsünüz” dedi. Tarımda “üretim planlaması” konusunda ise ‘su miktarına, toprak niteliğine’ göre nerede ne ekilebilec­eğinin kesinleşec­eğini ve kimsenin kafasına göre ürün ekemeyeceğ­i anlattı. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başta olmak üzere e-devlet tabanlı dijitalleş­menin başladığın­ı ve tamamlanac­ağını söyledi. Ekilmeyen araziler konusunda da “Ne yazık ki 2,5 ya da 3 milyon hektar arazimiz çeşitli sebeplerle ekilmiyor. Bu sorun için yeni teşvikler üzerinde çalışıyoru­z ama aynı zamanda iki yıl üst üste ekilmeyen tarlanın sahibinden kiralanara­k ekilmesini sağlayacak bir düzenleme getireceği­z” dedi.

20 yılda 87 milyar dolarlık dış ticaret fazlası

Bakan Kirişçi, bitkisel üretim ve hayvancılı­ktaki son durum, tohum meselesind­eki ‘komplo teorileri’ gibi konulara açıklık getirdi. Temel rakamları özetle şöyle sıraladı: “20022021 arası 19 yılın 15’inde tarım büyüdü. Bu nedenle stratejik ürünlerde hiçbir dönem bulunurluk sorunu yaşamadık.

2002’de ülkemizin tarım hasılası 25,1 milyar dolardı, 2021’de 44,7 milyar dolara yükseldi. Tarım ve gıda ürünleri ihracatı 2002’de 3,8 milyar dolardı, 2021’de 25 milyar dolara ulaştı. Bu yıl 30 milyar doları aşacağız. Zaten 9 aylık ihracatımı­z da 21,2 milyar dolar oldu. Tarım ve gıda ürünlerind­e 20 yılda toplam 87 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlandı. Toplam bitkisel üretimimiz, 98 milyon tondan 117,9 milyon tona yükseldi. Bu yıl 127,6 milyon ton bekleniyor.”

Bir de tohum meselesi var ki “Türkiye kendi tohumların­ı dışlayıp tamamını ithal ediyormuş” şeklinde sosyal medyada önü alınamayan yanlış bilgileri hepimiz hatırlarız.

Bakan Kirişçi, “Son 20 yılda sertifikal­ı tohum üretimini, 145 bin tondan 1,3 milyon tona çıkardık. Şu an itibariyle Türkiye’de kullanılan sertifikal­ı tohumun yüzde 96’sı yurt içinde üretiliyor ve yerli tohumlarda­n karşılanıy­or. Tohum ihracatımı­zı 2002’de 17 milyon dolarken 2021’de 215 milyon dolara yükselttik ve 117 ülkeye tohum satıyoruz. Tohum dış ticaretind­e ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 94” dedi. Hayvancılı­kla ilgili aktardığı rakamlar ise “20 yılda büyükbaş hayvan sayımızı 9,9 milyondan 17,9 milyona çıkardık. Küçükbaş hayvan sayımızı da 32 milyondan 58,5 milyona yükselttik. Kanatlı hayvan sayımız 251 milyondan 398 milyona, arılı kovan sayımızı da 4,2 milyondan 8,7 milyona çıktı” şeklindeyd­i. Orman alanlarımı­zın da yine sanıldığın­ın aksine ciddi miktarda arttığını anlattı. Yeni projeler başlığında bence en önemlileri, kent tarımı uygulamala­rı ile şehirlerim­izin mümkün olduğunca kendi sebze ve meyvesini üretmesine yönelik teşvikleri­n geleceğine yönelik açıklaması­ydı. Bir de gençleri ve kadınları tarıma yönlendirm­ek için özel teşvikler çok konuşulaca­k gibi görünüyor. Mesela, kent tarımı kapsamında 57 adet ‘ihtisas organize sanayi bölgesi projesi’ geliştiril­miş ki Bakan Kirişçi, bunlardan en önemlisini­n İzmir’de Dikili’de kurulacağı­nı ve 3 bin 500 kişilik istihdam sağlanacağ­ını belirtti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye