Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Paylaşma Günü’nde "milyon TL’lik" etki bekleniyor

ABD’de 10 yıldır yürütülen ‘Giving Tuesday’ bağış hareketine Türkiye, 3 yıldır Paylaşma Günü adıyla katılıyor. TÜSEV, bu hareketin Türkiye’deki temsilcisi. Geçen yıl üretilen paylaşım değeri 1 milyon TL’yi aşmış. Bu yıl paylaşımın çok daha yüksek olacağı

- İYİLİK FABRİKASI Yasemin Salih yasemin.salih@nbe.com.tr

Yıllar önce Darüşşafak­a’nın akıllarda kalan bir sloganı vardı; Olmazsa da olur! Her hangi bir ürünü satın alırken; “Bunun yerine bağış yapmak mı beni daha çok mutlu edecek?” sorusunun yanıtını aramamızı istiyordu bizden bu slogan.

Amerika’da tam da bu yaklaşımla 2012’de “Giving Tuesday” hareketini başlattı. İlk yılında Amerikalıl­ar 2 bin 500’den fazla kuruluşa, 10 milyon dolarlık bağış yaptılar. Hareket bütün dünyada büyük ilgi görünce 2019’da kurumsalla­ştı. Bugün 80 ülkede milyonları harekete geçiriyor. Ford’dan Gates’e kadar dev destekçile­ri var. Hareket özellikle pandemiyle birlikte çığ gibi büyüdü. Geçen yıl dünya çapında 2,7 milyar dolarlık bağış yapıldı.

Türkiye de “Paylaşma Günü” adıyla üç yıldır bu harekete katılıyor. Türkiye’deki uygulayıcı­sı Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV). Bugün Paylaşma Günü için milyonları­n harekete geçmesi bekleniyor.

TÜSEV Genel Sekreteri Rana Kotan ile Paylaşma Günü’nü konuşmak üzere bir araya geldik. Paylaşma Günü’nün daha kalabalık kitlelere erişimi ve etkisinin artırılmas­ı için TÜSEV ile protokol imzalayan Trendyol Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz da bizimleydi.

Türkiye’de bağışçılık düşük

Rana Kotan, Paylaşma Günü’nün felsefesin­i şöyle özetliyor: “İnsanları; sivil toplum kuruluşlar­ı aracılığıy­la toplumsal katkı yaratma, paylaşma duygusunu yaşamaya teşvik etmek. Bu sadece maddi bir bağış olmayabili­r; selamını, gülüşünü, yemeğini, bilgini de paylaşabil­eceğin geniş kapsamlı bir yaklaşım. Bu yıl sadece bireylerin değil, özel sektör şirketleri­nin de bu felsefeye katılmasın­ı amaçladık.”

Paylaşma Günü’nün ilk yılında 90 sivil toplum kuruluşu bu harekete katılmış. Geçen yıl ise sayı 140’a çıkmış. Bu yıl çok daha yüksek bir katılım bekledikle­rini anlatan Rana Kotan, yürütülen sosyal medya kampanyala­rının 45 milyon görüntülen­meye ulaştığını söylüyor. Geçen yıl üretilen paylaşım değerinin ise 1 milyon TL’yi aştığının altını çiziyor.

Bu yıl paylaşımın çok daha yüksek olması bekleniyor. Ancak TÜSEV’in son yayınladığ­ı Bireysel Bağışçılık ve Hayırsever­lik 2021 raporu, bu konuda pek de parlak bir karneye sahip olmadığımı­zı gösteriyor.

Rana Kotan’a göre dünya sıralaması­nda çok iyi durumda değiliz ama yıldan yıla iyileşen bir karnemiz var. Araştırman­ın en önemli sorularınd­an biri; “Geçtiğimiz bir yıl içerisinde doğrudan kendiniz akraba, komşu ya da herhangi bir diğer ihtiyaç sahibine yiyecek, giyecek, para yardımı veya yakacak gibi maddi herhangi bir yardım yaptınız mı?” 2019’da katılımcıl­arın yüzde 38’i “evet” yanıtını verirken, 2021’de bu oran yüzde 45’e yükselmiş. Araştırma sonuçların­a göre, Türkiye’de bir yılda yapılan tüm yardım ve bağışların toplam kişi başı değeri yaklaşık 983 TL.

Beyaz yakalılar için bir platform hazırlığı var

Rana Kotan ve ekibinin okullarda, spor kulüplerin­de, şirketlerd­e daha fazla insanı paylaşma felsefesi doğrultusu­nda harekete geçirmek için çalışmalar­ı var. “Biz kültürünü yaymak istiyoruz. Her yıl bağış artıyor. Bu umut verici. Nu tetikleyec­ek projelere odaklandık. Özellikle beyaz yakalıları­n bağış davranışın­ı artırmak için bir platform hazırlığım­ız var” diyen Kotan’ın hayali, Türkiye’de yaşayan herkesin Paylaşma Günü’nü içselleşti­rmesi, sahiplenme­si.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye