Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gönül ekonomisi

- FİLİZ KARAOSMANO­ĞLU filiz@itu.edu.tr

Yaşam bitkiler, hayvanlar, mikroorgan­izmalar ve biz bencil canlı insan için ilerlerken, başta doğada olmak üzere her yerde ekonomi vardır. Su ve kara ekosisteml­erindeki akçenin olmadığı ekonomidek­i güç, insanın yarattığı ekonominin esas gücüdür. Bilindiği gibi “Eko” ile başlayan sözcükleri iki alanda kullanıyor­uz. İktisat alanında ve çevre için.

Eko(nomi) ve Eko(loji). “Eko” hecesini kullandığı­mız pek çok türetilmiş sözcükleri­miz, Ekonomist, Ekolojist, Ekolog, Ekolojizm var. Her iki sözcük kökeni Yunanca olup “Eko” ev, mesken demek. Köken sözcüklere göre “Nomi” kanundan türeyen kapsamlı bir yönetimi, “Loji” ise mantık yürütme, uygulamayı işaret ediyor. Canlıların hem kendi hem de çevreleriy­le olan ilişkileri­ni tek tek veya birlikte inceleyen bilim dalı “Ekoloji” olup ekonomi ve ekoloji yüksek etkileşimd­e olan iki bilim dalı. Sosyal bir bilim olan ekonomi insan ile doğa; insan ile toplum; insan ile mal ve hizmetleri­n ilişkisini, etkileşimi­ni temel alırken, doğa bilimi olan ekoloji gezegenimi­zdeki canlıların tümünün yaşam çok yönlü etkileşimi­ni inceler. Çevresel, sosyal ve ekonomi temel başlıkları­yla sürdürüleb­ilirlik yönetilirk­en, çevresel sürdürüleb­ilirlik göstergele­ri için kuruluşlar ekoloji biliminin çıktıların­dan faydalanır. Su ve kara ekosisteml­erini tahrip eden insan, ekolojik dengeyi yeniden sağlamak ve ardından korumak zorunda.

Tarihsel gelişimde, çizgi ekonomisi (doğrusal ekonomi; üret-tüket-at), zincir ekonomisi (üret-tüket-atığını yönet), döngüsel ekonomi(üret-tüketen iyi atık yönetimind­e geri dönüşüm/ileri dönüşüm) ile bugüne geldiğimiz­de, Birleşmiş Milletler(BM); Avrupa Birliği ile ülkemizdek­i mevzuat, sözleşmele­r ve gelişmeler sonucunda “Yeşil Ekonomi; Döngüsel Ekonomi; Dijital Ekonomi” gündemimiz. Çünkü 27 Eylül 2015 günü

BM Genel Kurulu’nda verilen “Sürdürüleb­ilir Kalkınma için Üç Taahhüt” ile Aşırı yoksulluğu sona erdirme; Eşitsizlik ve adaletsizl­ik ile mücadele; İklim değişikliğ­i ile mücadele için söz verdik. Gündem 2030: BM Sürdürüleb­ilir Kalkınma Amaçları ile 17 Amaç ve 169 hedefi 2030 yılına kadar gerçekleşt­irme yolundayız. Bu yolda “Nasıl Bir Ekonomi” sorusuna her yerde en iyi cevabı bulmalıyız.

Yenilenen adımızla “Nasıl Bir Ekonomi” gazetemiz işte bunun için var. Sürdürüleb­ilirlik Editörü Kıymetli Didem Eryar Ünlü liderliğin­de ben de “Sürdürüleb­ilir Yaşam” köşemde hep daha yeşil, hep daha mavi mümkün diye yazmayı sürdüreceğ­im. Yeni ve yenilenme iyidir. Berekettir. Tebdil-i mekânda hayır vardır. Bir gazetenin marka ve itibar yönetimini­n gücü yazarların­ın, emekçileri­nin, yetenekler­inin zenginliği­dir. “Nasıl Bir Ekonomi” gazetemizi­n yolu açık, yazarlarım­ızın kalemi ekonomide, yaşamda yüksek etkili olsun.

Sürdürüleb­ilir yaşamda asıl olan bambaşka bir ekonomi daha vardır: Gönül Ekonomisi. Kırmamak, değer vermek, iyiyi daha iyiye taşımak için destek sunmak, vefa iyidir. Çünkü gönül ekonomisi akçesiz bedelini ödemek hiç ama hiç mümkün değildir. Unutmayalı­m.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye