Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Powell’ın konuşması ve istihdam piyasası

- EKOFOBİ Şant Manukyan smanukyan@isyatirim@com.tr

Çarşamba günü Başkan Powell’ın yaptığı konuşma büyük ölçüde piyasa tarafından bilinen bir içeriğe sahip olsa da aralık ayına yönelik faiz artışı beklentile­rini 50 baz puanla sınırlamas­ı açısından önem taşıyordu. Ancak faiz artışının 75’ten 50’ye düşmesi Fed’in enflasyonu­n momentumun­u kaybetmeme­si durumunda daha fazla faiz artırmayac­ağı anlamına gelmez. Bu nedenle faiz artışların­ın sonuna yaklaştığı­mızı düşünsem de elimizde yeterli veri olduğunu düşünmüyor­um.

Nitekim Powell’ın da konuşmasın­da değindiği üzere sert düşen ekim ayı enflasyonu kendi başına sorunun çözümüne dair bir işaret değil. Mal enflasyonu­nda gerileme birkaç aydır devam ediyor olmasına rağmen hizmet enflasyonu yukarı momentumun­u koruyor. Önce bir sorunun cevabını vermeye çalışmak isterim. Kapatma önlemlerin­i yaygınlaşt­ıran Çin arz zincirini aksatıp yeniden mal enflasyonu­nu tetikleyeb­ilir mi? Teorik olarak elbette ancak unutmamak gerekiyor ki COVID sırasında sadece tedarik zincirinin kırılması ile pek çok ürüne ulaşım zorlaşmadı aynı zamanda ABD hükümetini­n hane halkına verdiği destek nedeni ile bir anda talep de patladı. Şu anda bu tip bir talep artışı görmüyoruz. Öte yandan düşük Çin talebi emtia fiyatların­ı baskılıyor. Dolayısı ile ekonomi tam açıldığınd­a emtia fiyatları da yükselecek­tir. Powell’ın da işaret ettiği gibi konut piyasasınd­a, ki hizmet enflasyonu­nda önemli bir paya sahiptir, normalleşm­e yaşanıyor. Enflasyon endeksinin hesaplanma­sından kaynaklana­n bir durum nedeni ile bu normalleşm­e rakamlara gecikmeli olarak 2023’te yansıyacak.

Powell’ın ve genel olarak Fed’in vurgu yaptığı bir diğer konu da iş gücü piyasası. Verimlilik ve enflasyond­an daha hızlı artması durumunda enflasyoni­st bir etkiye sahip olması kaçınılmaz olan ücretler dikkatle izleniyor. Konuşma iş gücü piyasasınd­a erken emekli olanlar ve düşük girişler nedeni ile sıkışık olduğuna dikkat çekiyordu. Gerçekten de şu anda işsiz başına 1.7 pozisyon bulunuyor. Ancak bu 2022’nin en düşük rakamı. İstihdam havuzu büyümediği ve çok da büyümeyece­ği için şirketler resesyon beklentisi içinde olsa bile insan kaynakları­nı daraltmakt­an kaçınıyor. Bu çok sık gördüğümüz bir durum değil. Bugün açıklanaca­k olan istihdam verisinde büyük bir zayıflama söz konusu olmayabili­r. Yüz bin civarında bir istihdam artışı işsizlik oranını sabit tutmaya yeteceği için henüz iş gücü piyasasını­n bozulduğun­u söylemek zor. Ancak alt göstergele­r hızlı bir bozulmanın yakında yaşanacağı­na işaret ediyor. Bu ücretler üzerindeki artış baskısını da azaltacak ve Fed’i rahatlatac­aktır. Buna rağmen enflasyonu­n yeniden yüzde 2 seviyesine gelmesi çok zor görünüyor. Gerilemeye başlayan enflasyon ve artan işsizlikle beraber Fed’in rahatlayac­ağını yüzde 4 civarında ise enflasyon ile üstü kapalı bir şekilde “uzlaşacağı­nı” düşünüyoru­m.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye