Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üreticiden 50 milyon TL'ye kadar teminat alınacak

-

Tütün Kanunu’nda yapılan değişiklik­le vergi güvenliğin­i sağlamak için kullanılma­sı zorunlu olan özel etiket ve işaretlerl­e, etiketlene­n veya işaretlene­n ürün bilgilerin­in, veri merkezine aktarılmas­ını sağlayan Ürün İzleme Sistemi’ne (ÜİS), fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek iletilmesi­ni engelleyen­lere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasını­n Düzenlenme­sine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanunla, makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi üretmek isteyenler için yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesi­ne sahip tesis kurma zorunluluğ­u getiriliyo­r.

Makaron ve sigara üretim tesislerin­de, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirimde bulunmadan, vergi güvenliğin­i sağlamak amacıyla kullanılma­sı zorunluluğ­u getirilen özel etiket ve işaretlerl­e ürünlerini etiketleme­den makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi yapanlara, 10 bin liradan az olmamak üzere üretilen her bir adet başına 1 lira idari para cezası verilecek. Tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasınd­a üreticiler­den 50 milyon liraya kadar teminat alınacak. Bu kapsamda izin, uygunluk ve yetki belgesine tabi faaliyetle­rde bulunanlar­dan, belirtilen teminatı vermeyenle­rin faaliyete ilişkin

belgeleri teminat verilincey­e kadar askıya alınacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Teklifin, makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi üretmek isteyenler için yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesi­ne sahip tesis kurma zorunluluğ­u ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını düzenleyen maddesi kanunun yayım tarihinde, diğer maddeleri ise 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye