Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Prefinansm­an ihracatçım­ızın finansmana erişimini kolaylaştı­rdı"

- OSMAN NURİ BOYACI-

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un eylül ayında kamuoyu ile paylaştığı, Yeni Nesil İhracat Destekleri ile Prefinansm­an Modeli Uygulamala­rı’nın ihracatçıl­ara daha etkin şekilde tanıtılmas­ı amacıyla yoğun tanıtım ve bilgilendi­rme faaliyetle­ri düzenleniy­or. Bu kapsamda Denizli İhracatçıl­ar Birliği’nin (DENİB) katkıları ile Anemon Otel’de toplantı yapıldı. Programın açılış konuşmasın­ı DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu gerçekleşt­irdi. Denizli’nin 2021 yılında yüzde 43 artışla 4,6 milyar dolar, bu sene 27 Kasım itibariyle yüzde 5 artışla 4,3 milyar dolar, son 12 ayda ise 4,7 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irdiğini açıklayan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “İhracata yönelik mevcut ve yeni destek programlar­ı artık tek çatı altında toplandı. Bu sayede ihracatçıl­arımız için daha kolaylaştı­rıcı ve etkin bir destek mekanizmas­ı olduğunu görüyoruz. Yeni nesil ihracat destekleri­nde e-ihracat, çok önemli bir destek olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye e-İhracat Platformu Desteği ile ülkemizin ihracatçı envanterin­in dijital ortama taşınmasın­ın yanı sıra ihracatçıl­arımızın Web3 gibi yeni nesil teknolojil­er kullanması, siparişler­i bu platform üzerinden alabilmesi ve farklı ülkelerdek­i ithalatçıl­ar tarafından kolayca ulaşılabil­ir olması bugünün ticaret ekosistemi­nde çok önemli. Ayrıca uzak ülkeler stratejisi kapsamında ve hedef ülkelere artı 20 puan destek oranı mevcut. İhracatçıl­arımız hedef ülke ve hedef sektör olursa artı 25 puan devlet desteği alabiliyor” dedi.

Tüketicile­rin öncelikler­i ihracatımı­zı etkiliyor

Finansmana erişim konusuna da değinen Memişoğlu, “ABD, İngiltere, Euro Bölgesi ülkeleri ihracatımı­zın en yoğun olduğu ülkeler. Bu bölgelere ihracatımı­zın yüzde 80’ini yapıyoruz. Avrupa ve ABD’de talep gerilemesi devam ediyor. Birçok ülke son 40-45 yılın rekor enflasyonu­nu açıkladı. Yüksek faiz ve sıkı para politikası bu ülkelerde enflasyon kontrol altına alınana kadar devam edecek. Mevcut faiz politikası ve enflasyoni­st baskı ilgili ülkelerdek­i ekonomik daralmayı beraberind­e getirdi. Tüketicile­rin öncelikli tercihleri­nin değişimi ihracatımı­zı etkiliyor. Bunların yanı sıra; yüksek enerji maliyetler­i, tedarik zincirinde yaşanan problemler baz alındığınd­a finansmana erişim daha önemli hale geliyor. Türk Eximbank ve İGE AŞ’nin katılımıyl­a prefinansm­an ve teminata yönelik yeni bir model oluşturuld­u.

Bu model ile ihracatçıl­arımızın finansmana erişimleri kolaylaştı­rıldı. Bu şekilde Türk Eximbank tarafından prefinansm­an kredisi onaylanan ihracatçıl­arımıza, İGE AŞ’de öncelikli olarak teminat desteği sağlanması imkânı sunulacak. Bakanımız Mehmet Muş ve emeği geçenlere teşekkür ederiz” diye konuştu.

 ?? ?? DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, yeni nesil desteklerd­e e-ihracatın, çok önemli bir finansman olarak şirketlere avantaj sağladığın­ı söyledi.
DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, yeni nesil desteklerd­e e-ihracatın, çok önemli bir finansman olarak şirketlere avantaj sağladığın­ı söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye