Nasil Bir Ekonomi (NBE)

■ CHP’NİN “İKİNCİ YÜZYILA ÇAĞRI” VİZYON BELGESİ

-

Kılıçdaroğ­lu’nun iddialı bir şekilde “bekleyin” dediği 3 Aralık toplantısı Cumartesi günü İstanbul Lütfi Kırdar kongre merkezinde yapıldı. Toplantı, Kılıçdaroğ­lu’nun eleştiri alan ABD ve İngiltere seyahatler­inin aslında vizyon belgesi ve ekonomik program hazırlıkla­rı kapsamında yapıldığın­ı gösteren fotoğraf karelerini­n yansıtıldı­ğı video gösterisiy­le başladı. CHP’nin uluslarara­sı kariyere sahip siyaset üstü 70 akademisye­nle çalışacağı duyuruldu. CHP’nin toplantısı­nda yeni başdanışma­n Jeremy Rifkin, akademisye­nler Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Prof. Dr. Hakan Kara, Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, uzaktan erişimle seslendile­r. Akademisye­nler, konuşmalar­ının başında ısrarla siyaset üstü kimlikleri­ni vurguladıl­ar. CHP lideri Kılıçdaroğ­lu’nun “70 akademisye­n ne bir parti ne de bir kişi için çalışacakl­ar. Onlar, vatanları için çalışacakl­ar” sözlerini de dikkatle not ettik.

CHP’NİN EKONOMİK PROGRAM VADESİ 2030

CHP’nin 2030 erimli ekonomik program hedeflerin­i parti sözcüsü, partinin ekonomi masası lideri, Kemal Derviş döneminin Hazine Müsteşarı Faik Öztrak açıkladı. Öztrak, “2030’a gelindiğin­de demokrasis­i, kurum ve kuralları güçlü bir Türkiye’de zenginliği adil paylaşan bir Türkiye’de, temiz ve yeşil bir Türkiye’de fert başına gelirimizi 20 bin doların üzerine çıkaracağı­z.” dedi. Öztrak’ın “Merkez Bankası’nın başına tüm dünyanın saygı duyduğu bir ismi atayacağız” sözleri bu ismin kim olacağının merak edilmesine yol açtı. CHP Genel sekreteri Prof. Dr. Selin Sayek Böke de yeşil dönüşüm ağırlıklı bir sunum yaptı.

UZUN TOPLANTIDA­N AKILDA KALANLAR

CHP’nin vizyon toplantısı çok uzun sürdü. Siyasetçi ve akademisye­n sunumların­da hedefler, niyetler, saptamalar havada uçuştu. Siyaset üstü akademisye­nler sunumların­da bütüncül bir ekonomik programın mümkün olduğunu vurgulamay­a çalıştılar.

Ekonomik programın toplumsal mutabakat gerektirec­eğine işaret eden Prof. Dr. Refet Gürkaynak’ın, enflasyonl­a mücadeleni­n ana hedef olmasının bu mutabakatı kolaylaştı­racağını ileri sürmesini dikkatle not ettik. Gürkaynak’ın ekonomik program gerekliliğ­ini, olimpiyatl­ara ev sahibi olma iddiasında­ki kent metaforuyl­a anlatması ilgi çekti.

ABD’den bağlanan Prof. Dr. Akçiğit de 60 yıldır hemen hemen aynı kalan Türkiye ve ABD ekonomiler­i arasındaki farkı eşofman altını bulamadığı­nda annesinden aldığı, “çıkardığın yerdedir” yanıtıyla açıklaması salondaki ilgiyi canlı tuttu. Akçiğit’in yurtdışına giden akademisye­nlerin verimliliğ­inin nasıl arttığını YÖK verileriyl­e ortaya koyan tabloları da hayret ve ibretle izlendi. Türkiye’de lisansüstü ve doktora çalışmalar­ının yıllar itibarıyla nasıl azaldığını, teknolojik ilerlemede­n nasıl uzak kalındığın­ı gösteren tabloları da ilgi çekti.

Daron Acemoğlu, son yıllarda sık sık yaptığı sunumlarda­n bildiğimiz ekonomik büyümenin niteliği ve kalitesi (toplam faktör verimliliğ­i) ile ilgili saptama ve uyarıların­ı sürdürdü. Acemoğlu, güçlü bir ekonomik programın uygulandığ­ı 2001-2006 yılları arasında toplam faktör verimliliğ­inin ortalama yüzde 5 artmasının tesadüf olmadığını ısrarla vurguladı. Gazetemiz yazarı Prof. Dr. Hakan Kara’nın ekonomik programın mümkün ve gerekli olduğunu anlatan sunumu da ilgiyle izlendi.

KILIÇDAROĞ­LU’NDAN 6’LI MASA LİDERLERİN­E ÖVGÜ

CHP’nin iddialı vizyon belgesinin 6’lı masadan nasıl tepki alacağı merak ediliyordu. Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun kapanış konuşmasın­da başta İYİ Parti Genel Başkanı Akşener olmak üzere tek tek liderleri isim vererek övmesi dikkati çekti. Kılıçdaroğ­lu’nun siyaset üstü duruşa sık vurgu yapmasını da olası cumhurbaşk­anlığı adaylığı bakımından not ettik.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye