Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üretimde Brezilya, tüketimde ABD lider

-

Dünyada yıllık üretimi 10 milyar kiloyu aşan kahveyi elinden düşürmeyen­lerin başında karanlık, uzun ve soğuk kış geceleriyl­e ünlü İskandinav ülkeleri geliyor. Finlandiya kişi başına tüketimin lideri. Toplam tüketimde lider ABD iken, üretim liginin tepesinde Brezilya var.

Dünyanın her yerinde milyonlarc­a insan günü kahveyle başlıyor. Kahve, aroması ve kafein içeriği nedeniyle dünya çapında en büyük pazara sahip alkolsüz içeceklerd­en biridir. Pek çok insan bilmez ancak dünyada petrolden sonra en çok ticareti yapılan ürün de kahvedir. Kişi başına en çok kahve tüketen ülkelerin başında Uluslarara­sı Kahve Örgütü’nden (ICO) elde edilen son verilere uzun, karanlık ve soğuk kışları olan İskandinav ülkeleri geliyor. Tüketim ve üretimleri­ne göre pazarı şu ülkeler domine ediyor:

KİŞİ BAŞI TÜKETİMDE LİDERLER:

Finlandiya, yılda kişi başına 12 kg ile en büyük kahve tüketicisi. Bir Finlandiya­lı’nın günde yaklaşık dört fincan kahve içtiği tahmin ediliyor. Ülkede işçiler için 10 dakikalık iki kahve molası yasal olarak zorunlu. Yıllık ortalama kişi başına tüketimi 9.9 kg olan Norveçlile­r günde üç fincandan fazla kahve içiyor. İzlanda'da en sosyal içecek olarak tanımlanan kahvenin kişi başına tüketimi 9 kg. Danimarka’da, kişi başına yıllık tüketim 8.7 kg olarak hesaplanıy­or. Kahveyi ilk olarak Yemen'in Muha limanından Avrupa'ya getiren Hollandalı­ların kişi başına tüketimi 8.4 kg olarak biliniyor. Türkiye’nin yıllık tüketimini­n ise 1.2 kg civarında olduğu tahmin ediliyor.

EN ÇOK TÜKETENLER:

ICO’nun verilerine göre ABD’de yılda 27 milyon torba kahve kullanılıy­or. Bu ülkeyi 22.4 milyon torbayla Brezilya ve 8 milyonun üzerinde tüketimle Almanya takip ediyor. Almanya dahil AB’deki ülkelerin toplam tüketimi 40 milyon torba civarında. Japonya 7.5 milyon, Fransa 6.5 milyon torbalık tüketimle ilk beş ülke içinde. Bu ülkeleri Endonezya, İtalya, Rusya, Kanada, İngiltere, Etiyopya, Filipinler, İspanya, Polonya ve Hollanda izliyor.

ÜRETİM LİGİ:

Brezilya, üretim liginin başında açık ara önde gidiyor. 70’den fazla ülkede küresel üretimin 180 milyona yaklaştığı günümüzde Brezilya’nın üretimi 70 milyon torba civarında. Vietnam, 29 milyon torba ile ikinci, Kolombiya, 14.5 milyon torba ile üçüncü sırada yer alıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye